Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ για κατάρρευση της Ε.Ε. από την προσφυγική κρίση – Παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό

Προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ για κατάρρευση της Ε.Ε. από την προσφυγική κρίση – Παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό
Παγκόσμια σύνοδο για τους πρόσφυγες ζητά από τον Barack Obama πρώην αμερικανός διπλωμάτης
Πιέσεις δέχονται οι ΗΠΑ προκειμένου να τεθούν επικεφαλής για την εξεύρεση επειγόντως μιας λύσης στην προσφυγική κρίση υπό την απειλή κατάρρευσης της Μέσης Ανατολής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιούν αμερικανοί διπλωμάτες, σύμφωνα με δημοσίευμα του κυπριακού πρακτορείου ειδήσεων.
Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση του Barack Obama, πέραν των επικρίσεων που δέχεται τους τελευταίους μήνες για την άρνηση οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο για μη συνδρομή στους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στον Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία που πλήττονται από τις προσφυγικές ροές.
Σύμφωνα με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, Ράιαν Κρόκερ, «η σημερινή προσφυγική κρίση είναι η σοβαρότερη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» και εκτιμά ότι η εν δυνάμει ροή εκατομμυρίων προσφύγων «δεν αποτελεί πρόβλημα για τη Μέση Ανατολή, ούτε για την Ευρώπη, αλλά πρόβλημα για τον κόσμο και την Αμερική».
Ακόμη χειρότερα, ο αμερικανός πρώην διπλωμάτης απηχεί τις ανησυχίες σειράς αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι που τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρονται ιδιωτικά σε μία «υπαρξιακή» απειλή για την Ευρώπη και φοβάται ότι η προσφυγική κρίση θα διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πολιτικό οικοδόμημα.
Όσο για τις «χώρες της πρώτης γραμμής, την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν», προειδοποιεί.
Ήδη, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ προειδοποίησε πρόσφατα ότι η χώρα του έχει φθάσει στα όριά της.
Ο Ράιαν Κρόκερ ζητεί από την αμερικανική κυβέρνηση να οργανώσει το συντομότερο δυνατόν «παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες» διότι «ούτε η περιοχή της Μέσης Ανατολής, ούτε η Ευρώπη είναι σε θέση να ξεπεράσουν την κρίση».
Ωστόσο, ο αμερικανός πρεσβευτής επισημαίνει την απουσία διεθνούς ηγετικού ρόλου για την κυβέρνηση Obama, τη στιγμή που «η Αμερική είναι η μόνη που μπορεί να είναι αποτελεσματική στη διευθέτηση της κρίσης».
Δεχόμενη συνεχείς κατηγορίες για «απομονωτιστική» εξωτερική πολιτική απέναντι στον αραβικό κόσμο και την Ευρώπη και για άρνηση εμπλοκής σε περιφερειακές συρράξεις, η Ουάσιγκτον προβάλλει τη διπλωματική και ανθρωπιστική της προσπάθεια για τη Συρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι παραδέχθηκε χθες το βράδυ για πρώτη φορά ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί όχι τοπικό ευρωπαϊκό και μεσανατολικό, αλλά «παγκόσμιο πρόβλημα» και ότι πρόκειται πλέον για «ένα τεστ για όλους μας» και όχι «για το πρόβλημα κάποιων άλλων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης