Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιήσεις από ΔΝΤ για παγκόσμια στασιμότητα – Αναθεώρησε επί τα χείρω τις προοπτικές ανάπτυξης στο 3,2% το 2016

Προειδοποιήσεις από ΔΝΤ για παγκόσμια στασιμότητα – Αναθεώρησε επί τα χείρω τις προοπτικές ανάπτυξης στο 3,2% το 2016
Δεν υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια για λάθη, τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου
Η παρατεταμένη περίοδος αργής ανάπτυξης έχει αφήσει την παγκόσμια οικονομία περισσότερο εκτεθειμένη σε αρνητικά σοκ και έχει αυξήσει τον κίνδυνο ο κόσμος να διολισθήσει σε στασιμότητα προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εαρινή έκθεσή του.
Το Ταμείο αναθεώρησε εκ νέου επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του, καθώς οι αδύναμες εξαγωγές και η επιβραδυνόμενη ανάπτυξη πλήττει τις προοπτικές στις ΗΠΑ, η αύξηση του φόρου κατανάλωσης ζημιώνει την ανάπτυξη στην Ιαπωνία και η πτώση των τιμών από το πετρέλαιο μέχρι το σιτάρι συνεχίζει να πλήττει τους παραγωγούς εμπορευμάτων.
Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 3,2% προβλέπει τώρα το ΔΝΤ, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ανάπτυξη 3,4% τον Ιανουάριο.
Οι πιο αδύναμες προοπτικές είναι πιθανόν να επηρεάσουν τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες ανά την υφήλιο, οι οποίοι θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για την εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως και για τη συνεδρίαση της G20.
Το Ταμείο επίσης περιέκοψε ακόμη τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2017 στο 3,5% από 3,6% πριν από τρεις μήνες.



«Η ανάπτυξη έχει υπάρξει πολύ βραδεία για μεγάλο χρονικό διάστημα», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Maurice Obstfeld, προσθέτοντας ότι «πλέον δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για λάθη».
Ωστόσο, όπως ανέφερε, «αναγνωρίζοντας σαφώς τους κινδύνους που από κοινού αντιμετωπίζουμε και δρώντας μαζί για να προετοιμαστούμε, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διεθνώς μπορούν να υποστηρίξουν την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και να προφυλαχθούν πιο αποτελεσματικά έναντι του κινδύνου εκτροχιασμού της ανάκαμψης».
Μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων που επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι η επιστροφή των χρηματοπιστωτικών αναταραχών, επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη και τη ζήτηση σε έναν αυτο-επιβεβαιούμενο βρόχο αρνητικής αντίδρασης.
Μια ακόμη απειλή είναι η επίμονη αργή ανάπτυξη, η οποία έχει τρομακτικές συνέπειες που οι ίδιες μειώνουν την εν δυνάμει παραγωγή και μαζί με αυτή, την κατανάλωση και τις επενδύσεις, σημειώνει το Ταμείο.
Οι συνεχείς υποβαθμίσεις των μελλοντικών οικονομικών προοπτικών ενέχουν το ρίσκο μιας παγκόσμιας οικονομίας που φτάνει τάχιστα στη στασιμότητα και πέφτει σε μια ευρεία κοσμική στασιμότητα, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το Ταμείο επισημαίνει μια σειρά από πολιτικές και γεωπολιτικές πιέσεις, περιλαμβανομένης της ανόδου του λαϊκισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία για τη συμμετοχή ή μη της χώρας στην Ε.Ε. και τις μεγάλης κλίμακας ροές προσφύγων που δημιουργούν επιπλέον προβλήματα για την Ευρώπη.
Ενώ οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, πιο βαθιές είναι οι μειώσεις για αναπτυγμένες οικονομίες, όπως η Ιαπωνία.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιέκοψε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην Ιαπωνία στο μισό και συγκεκριμένα στο 0,5%, ενώ εκτιμά συρρίκνωση της οικονομίας - ύφεση 0,1% το 2017, εν συγκρίσει με προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 0,3%.
Το Ταμείο επικαλείται για τη μείωση αυτή την πρόσφατη ενίσχυση του γεν και την πιο αδύναμη ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές, καθώς και τη προγραμματισμένη αύξηση του φόρου κατανάλωσης για τη διολίσθηση το 2017.
Φωτεινό σημάδι αποτελεί η αναβάθμιση επί τα βελτίω των προοπτικών ανάπτυξης για την Κίνα κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες για αυτό τον χρόνο και τον επόμενο, ύστερα από τις ενδείξεις για ανθεκτική εσωτερική ζήτηση και ανάπτυξη των υπηρεσιών, που αντισταθμίζει την αδυναμία στη μεταποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης