Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση 20 διεθνών επενδυτών στη Νέα Υόρκη για την παγκόσμια οικονομία – Ζαββός: Έχουμε αποφύγει το Grexit

Συνάντηση 20 διεθνών επενδυτών στη Νέα Υόρκη για την παγκόσμια οικονομία – Ζαββός: Έχουμε αποφύγει το Grexit
Ο Στέλιος Ζαββός υποστήριξε πως η Ελλάδα χρειάζεται «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» για να επιστρέψει η οικονομία της σε ανοδική τροχιά το 2017
Συνάντηση στο Southampton της Νέας Υόρκης είχαν αργά το μεσημέρι της Δευτέρας 8/8 είκοσι κορυφαίοι επενδυτές από όλο τον κόσμο, προκειμένου να εκτιμήσουν την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε παγκόσμια κλίμακα.
Το κυρίως πιάτο της συζήτησης, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ήταν η αβεβαιότητα και η γενικότερη ανησυχία που επικρατεί για την τωρινή και μελλοντική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις με το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Ωστόσο, επί τάπητος τοποθετήθηκες και μία σειρά από άλλα θέματα, μεταξύ αυτών και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Μερικοί από τους κορυφαίους επιχειρηματίες και επενδυτές που έλαβαν μέρος στη συνάντηση ήταν οι Eric Schmidt (CEO της Google), Byron Wien (αντιπρόεδρος της Blackstone), Leon Black (Apollo Global Management), Louis Bacon (Moore Capital), Julian Robertson, Wilbur Ross (μεταξύ άλλων, μεγαλομέτοχος στη Eurobank και την Τράπεζα Κύπρου), Richard LeFrak, George Soros, Mary Meeker, ενώ το παρόν έδωσε και ο Στέλιος Ζαββός, CEO της Zeus Capital Management που επενδύει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερικανική οικονομία

Αν και οι επενδυτές συμφωνήσαν στο ότι επικρατεί αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, εξέφρασαν την άποψη πως η αμερικανική οικονομία, η μεγαλύτερη του κόσμου, εμφανίζει σαφώς καλύτερες επιδόσεις, καθώς «τρέχει» με ικανοποιητική ανάπτυξη περίπου 2%.
Βέβαια, όπως τόνισαν ορισμένοι, θα μπορούσε το αντίστοιχο ποσοστό να φτάνει ακόμα και το 3 με 4%.

«Νέα» οικονομία

Ο Eric Schmidt ανέπτυξε το θέμα της «νέας» οικονομίας (εταιρείες υψηλής τεχνολογίας» με την «παλιά», η οποία αντιπροσωπεύει τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές, ενώ πρότεινε και μέτρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Brexit

Ο μεγαλοεπενδυτής George Soros εστίασε στις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit, δίνοντας βάση στην κατάρρευση της στερλίνας, τονίζοντας πως στο άμεσο μέλλον θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική διάσπαση στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που θα επηρέαζε τις αγορές.

Ελλάδα

Ο Στέλιος Ζαββός υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει αποφύγει οριστικά το Grexit, τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα μας χρειάζεται «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» για να επιστρέψει η οικονομία της σε ανοδική τροχιά το 2017.
Επίσης, ανέλυσε τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση αλλά και η συμφωνία Τουρκίας – Άγκυρας στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Κίνα

Οι επενδυτές ανέφεραν πως η κινεζική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει πλέον αποφύγει κάθε κίνδυνο απότομης πτώσης, καθώς η πολιτική που υιοθετεί η εγχώρια κυβέρνηση θα φέρει θετικά αποτελέσματα τα αμέσως επόμενα 2 με 3 χρόνια.
Οι ομιλητές επισήμαναν ωστόσο πως στην Κίνα συνυπάρχουν η «παλιά» οικονομία, η οποία παρουσιάζει πτωτική πορεία, και η «νέα» που παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης