Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis: Περισσότερη η αβεβαιότητα λόγω Trump - «Όχι» στην χαλάρωση των τραπεζικών εποπτικών κανόνων

Dombrovskis: Περισσότερη η αβεβαιότητα λόγω Trump - «Όχι» στην χαλάρωση των τραπεζικών εποπτικών κανόνων
Dombrovskis: Η νίκη του Trump εξασθένησε την παγκόσμια ανάπτυξη και μεγέθυνε την παγκόσμια αβεβαιότητα, που ήταν ήδη υψηλή λόγω της επικράτησης του Brexit στο ιστορικό βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016
Η εκλογή-έκπληξη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, αυξάνει την αβεβαιότητα στον τραπεζικό τομέα και η χαλάρωση των εποπτικών κεφαλαιακών απαιτήσεων το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν η επιδείνωση της κατάστασης, όπως τόνισε σήμερα Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.
Ο ίδιος επεσήμανε, ότι η νίκη του Trump εξασθένησε την παγκόσμια ανάπτυξη και μεγέθυνε την παγκόσμια αβεβαιότητα, που ήταν ήδη υψηλή λόγω της επικράτησης του Brexit στο ιστορικό βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016.
«Το συγκεκριμένο περιβάλλον καθιστά απαραίτητη περισσότερο από ποτέ την ανάγκη μιας προβλέψιμης, ψύχραιμης πολιτικής», σύμφωνα με τον Dombrovskis.
Όπως είπε, «ορισμένοι μπαίνουν στον πειρασμό να αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης, να χαμηλώσουν οι απαιτήσεις και να σταματήσουμε να ακολουθούμε διεθνή πρότυπα και ενιαίους κανόνες... Όμως αυτό απλά θα δημιουργούσε περισσότερη αβεβαιότητα και αστάθεια».
Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Dombrovskis αναμένεται να παρουσιάσει προσχέδιο νόμου που θα τροποποιεί τους κανόνες τραπεζικής κεφαλαιακής επάρκειας στην Ε.Ε., ενθαρρύοντας περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές και την πιστωτική επέκταση προς επιχειρήσεις.
Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί, ότι το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που εκφράζουν από καιρό οι μικρότερες τράπεζες -  ιδίως οι μικρές αποταμιευτικές τράπεζες της Γερμανίας - οι οποίες ζητούν να περιοριστεί το κόστος εποπτικής συμμόρφωσης που σχετίζεται με τις απολαβές των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών.
Η Κομισιόν προωθεί τροποποιήσεις στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών της Ε.Ε., ούτως ώστε να μην τιμωρούνται τα χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν ως ειδικοί διαπραγματευτές (market makers), τα οποία είναι έτοιμα να αγοράσουν και να πουλήσουν μετοχές και ομόλογα ανά πάσα στιγμή, συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία των αγορών.
Στις ερχόμενες εβδομάδες ο Dombrovskis θα παρουσιάσει προσχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση εταιρικών χρεών, ούτως ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται μια δεύτερη ευκαιρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης