Τελευταία Νέα
Διεθνή

SSM: Το Brexit, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες συνιστούν κίνδυνο για τις τράπεζες της Ευρωζώνης

SSM: Το Brexit, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες συνιστούν κίνδυνο για τις τράπεζες της Ευρωζώνης
Οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια (core Tier 1 - CET1) περίπου 10% το 2017, σύμφωνα με τον SSM
Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη αντιμετωπίζουν νέους κινδύνους, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη, που προκύπτει κυρίως από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την προειδοποίηση αυτή διατύπωσε o Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism - SSM), σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου), στην οποία αναφέρεται σαφώς πως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις τράπεζες περιλαμβάνουν την προσαρμογή των επιχειρηματικών μοντέλων του σε ένα νέο περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης, καθώς και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες.
«Θα εξετάσουμε πιο στενά τις συνέπειες που προκύπτουν για τις τράπεζες από το Brexit, τον κλάδο FinTech και το outsourcing τραπεζικών δραστηριοτήτων», επισήμανε η Danièle Nouy, επικεφαλής του SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με την αμερικανική Wall Street Journal, είναι η δεύτερη φορά που ο εποπτικός τραπεζικός μηχανισμός της Ευρωζώνης - που συστάθηκε στα τέλη του 2014, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ευρώπης να βγει από την κρίση χρέους - επανεξετάζει το επίπεδο ρίσκου για τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης, με βάση τους κοινούς κανόνες.
Προηγουμένως, αυτό αποτελούσε αρμοδιότητα των εθνικών εποπτικών μηχανισμών, που είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις για τα κεφαλαιακά επίπεδα και τους επιχειρηματικούς κινδύνους.
Οι βασικοί κίνδυνοι για τις περίπου 130 μεγάλες τράπεζες που εποπτεύει ο SSM το 2017 περιλαμβάνουν το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων, τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η αργή ανάπτυξη και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες στην Ε.Ε., σύμφωνα με την έκθεση.
Οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια (core Tier 1 - CET1) περίπου 10% το 2017, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης