Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Schaeuble καλεί τον Erdogan να ανακαλέσει τις αναφορές σε Ναζί

Ο Schaeuble καλεί τον Erdogan να ανακαλέσει τις αναφορές σε Ναζί
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε να μιλάνε για τη Γερμανία με τέτοιο τρόπο» είπε ο Γερμανός Υποικ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, κάλεσε τον Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, να ανακαλέσει τη σύγκριση της Γερμανικής Δημοκρατίας με τους Ναζί , εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του σχετικά με την κατεύθυνση της τουρκικής πολιτικής.
Ο Schaeuble, ο οποίος κατέχει εξέχουσα θέση στη διαμόρφωση της γερμανικής πολιτικής στο διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα, όσο και στη χάραξη της εξωτερικής της πολιτικής, πήρε μέρος σε μια διαμάχη που ξέσπασε όταν δύο γερμανικές πόλεις ανακάλεσαν τις άδειες που είχαν παραχωρήσει, για ομιλίες Τούρκων πολιτικών σχετικά με το επερχόμενο δημοψήφισμα.
Μια ημέρα μετά τη καταδίκη των σχολίων του Τούρκου πρόεδρου από τη Καγκελάριο Merkel, ο Schaeuble είπε ότι θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης, καθώς ο Erdogan ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα, με σκοπό την αύξηση των προεδρικών του εξουσιών τον Απρίλιο.
«Θα ήταν σοφό, αν ο Πρόεδρος Erdogan, βρει γρήγορα έναν τρόπο να κάνουν αυτό το σχόλιο να εξαφανιστεί» είπε ο Γερμανός Υποικ σε ξένους δημοσιογράφους, στο Βερολίνο, την Τρίτη 7/3.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε να μιλάνε για τη Γερμανία με τέτοιο τρόπο» συμπλήρωσε.
Καθώς η εκστρατεία για το δημοψήφισμα κορυφώνεται, οι υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης έχουν προσπαθήσει να πάρουν με το μέρος τους, τους περίπου 1,4 εκατομμύρια Τούρκους ψηφοφόρους που ζουν στη Γερμανία, μια προσπάθεια περιπλέκεται από αυξημένη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταστολή του Erdogan σε διαφωνία μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, απαίτησε από την να απελευθερώσει έναν Γερμανό δημοσιογράφο Τουρκικής καταγωγής, τον οποίο ο Erdogan έχει κατηγορήσει ως κατάσκοπο.
Μετά από τις τοπικές αρχές της Κολωνία και στη νότια πόλη του Γκάγγενάου, οι αρχές προχώρησαν σε ακύρωση των προεκλογικών συγκεντρώσεων, διατυπώνοντας ανησυχίες για θέματα ασφαλείας.
Απαντώντας ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι οι αποφάσεις αυτές « δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία» και «δεν είναι διαφορετικές από τις πρακτικές των Ναζί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης