Διεθνή

Δικαιωμένος ο Schaeuble για τα προγράμματα διάσωσης, έρχεται νέα κρίση - Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία αλλά απέρριψε το Grexit

Δικαιωμένος ο Schaeuble για τα προγράμματα διάσωσης, έρχεται νέα κρίση - Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία αλλά απέρριψε το Grexit
O ίδιος επιμένει ότι στόχος του δεν ήταν ποτέ να επιβληθεί λιτότητα στην Ευρώπη - Προειδοποιεί για μία νέα οικονομική κρίση - Τι λέει για το 2015 και τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Γερμανός απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble αισθάνεται, πολιτικά δικαιωμένος για τα αυστηρά προγράμματα διάσωσης, που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Πάντως ο ίδιος επιμένει ότι στόχος του δεν ήταν ποτέ να επιβληθεί λιτότητα στην Ευρώπη, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Ο στόχος, αντιθέτως, ήταν «μια προβλέψιμη και αξιόπιστη χρηματοοικονομική πολιτική που δημιούργησε εμπιστοσύνη και ανάπτυξη», δήλωσε ο 75χρονος πολιτικός στη βρετανική εφημερίδα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο (9/10).
Θα είναι η τελευταία και 113η συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην οποία λαμβάνει μέρος ο Schaeuble.
Ο βετεράνος πολιτικός μετακομίζει στα τέλη Οκτωβρίου 2017 στην προεδρία της γερμανικής Βουλής (Bundestag).

Κομβικός ο ρόλος του στη λήψη αποφάσεων

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών αισθάνεται δικαιωμένος από τα αποτελέσματα των συχνά επώδυνων μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.
«Θα υποστήριζα ακόμα πιο έντονα τώρα μετά από οκτώ χρόνια, ότι αυτή η πολιτική δημιουργεί πιο βιώσιμη ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη», υποστηρίζει ο ίδιος.
Ο 75χρονος πολιτικός είχε κομβικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Επίσης είναι ο μόνος υπουργός οικονομικών της ΕΕ που ήταν παρών ολόκληρη τη χρονική περίοδο, η οποία περιελάμβανε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους στην ιστορία και τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης για την αποκατάσταση της πίστης στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η θητεία του τον κατέστησε αντιδημοφιλή στη νότια Ευρώπη και περισσότερο στην Ελλάδα, όπου ο Wolfgang Schaeuble είναι ο «κ. Nein» ο οποίος αντιτίθεται σε πιο ήπιες λύσεις για τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας, αναφέρουν οι Financial Times. 
Για τους Ευρωπαίους εταίρους του, o Γερμανός υπουργός είναι πάντα έτοιμος για μάχη έχοντας κατά νου πάντα τη δημοσιονομική πειθαρχία και το αίσθημα ευθύνης. 
«Ο Schaeuble είναι ο ταμίας της Ευρώπης και ο de facto υπουργός Οικονομικών της Eυρωζώνης, λέει ο Alexander Stubb, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας.
Ο Schaeuble ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2009, τον ίδιο μήνα κατά τον οποίο αποκαλύφθηκε, πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ήταν υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, γεγονός που αποτέλεσε το έναυσμα για το πρώτο από τα τρία προγράμματα διάσωσης που χρειάστηκε η χώρα.    
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, που συνάντησε τον Schaeuble δέχθηκε το απρόσμενο ερώτημα του Γερμανού ομολόγου του. 
«Είστε ένας πραγματικός υπουργός Οικονομικών;»  ρώτησε τον Έλληνα πολιτικό ο Schaeuble.
Ο Έλληνας πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι, με αυτό το ερώτημα ο Γερμανός πολιτικός αμφισβητούσε τις εξουσίες του Παπακωνσταντίνου να λάβει τότε τόσο δύσκολες αποφάσεις.
Εξάλλου ο Schaeuble είχε πει στην Γαλλίδα πρώην ομόλογό του και σήμερα διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde:
«Έχετε περισσότερη εμπειρία, εργαστήκατε για μια μεγάλη αμερικανική δικηγορική εταιρεία, είχατε μεγάλη καριέρα και διαδραματίσατε σημαντικό ρόλο στη Γαλλία, αλλά εγώ κατανοώ την πολιτική πολύ καλύτερα από εσάς».
Μερικές φορές ο Γερμανός υπουργός παραδέχεται ότι, προκάλεσε τον εκνευρισμό των ομολόγων του.
Ωστόσο όλοι υποστηρίζουν, πως καθοδηγείται από δύο βασικές  ανταγωνιστικές αρχές: τη βαθιά πίστη στην στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την αποφασιστικότητα ότι οι Γερμανοί δεν θα πρέπει να πληρώνουν για τα λάθη των άλλων.

«Η ίδια η Ελλάδα δεν θέλησε το Grexit»

Σχετικά με την Ελλάδα, η απογοήτευση του Schaeuble έφθασε σε οριακό σημείο με την εκλογική νίκη του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και την αμφισβήτηση των όρων του προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Ο Γερμανός υπουργός σκλήρυνε τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα και εκπόνησε ένα σχέδιο προσωρινής εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές ήταν η στιγμή που ο Γερμανός υπουργός «διέβη τον Ρουβίκωνα», κάτι που θα αποδείκνυε ότι, η συνοχή της Ευρωζώνης δεν ήταν δεδομένη.
Για άλλους όμως ήταν το λογικό αποτέλεσμα της απόφασής του  να διατηρήσει την αξιοπιστία της ευρωζώνης.
«Είχα ηγηθεί της συζήτησης για το εάν θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να εξέλθει για λίγα χρόνια από την Ευρωζώνη αλλά η ίδια η Ελλάδα δεν το θέλησε αυτό.
Έτσι δεν υπήρχε τίποτα άλλο παρά να ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας, το δρόμο της μεταρρύθμισης», σημειώνει ο Schaeuble μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα.
Οι ομόλογοι του στο Eurogroup τον περιγράφουν ως έναν επίμονο, γρήγορο ομιλητή που ποτέ δεν χάνει τον έλεγχο.
«Έχει οξεία αίσθηση του χιούμορ», αναφέρει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη βρετανική εφημερίδα.
«Έχει ελάχιστες εκρήξεις και είναι γενικότερα συγκρατημένος.
Μερικές φορές θα πει απλά: Αχ! Αρκετά με αυτό! ».
Ένας άλλος πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μίλησε με τους Financial Times υπό τον όρο της ανωνυμίας τον περιγράφει  ως «έναν άνθρωπο με μεγάλη δύναμη και πολύ καλά προετοιμασμένο.
Ο Schaeuble υπερασπίζεται την προσέγγισή του ως συνεκτική, εποικοδομητική και δίκαιη, επιμένοντας ότι «ήταν πάντα στην πλευρά εκείνων που ήθελαν λύσεις».
Η αποχώρησή του θα κλείσει ένα κεφάλαιο στις συζητήσεις στο Eurogroup , οι οποίες για οκτώ είχαν καθοδηγηθεί από τα αιτήματα του επόμενου προέδρου της γερμανικής Βουλής.
«Δεν είναι όλοι λυπημένοι που δεν χρειάζεται πλέον να τα βάζουν μαζί μου, αλλά είχαμε πάντα ένα πολύ καλό ομαδικό πνεύμα στην ευρωομάδα. Και συμφωνήσαμε σε πολλά πράγματα », λέει ο ίδιος.

Προειδοιεί για μία νέα παγκόσμια οικονομική κρίση

Τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους και της ρευστότητας αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός.
Eκτιμά, πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες  «φούσκες» εξαιτίας των τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που οι κεντρικές τράπεζες έχουν διοχετεύσει στις αγορές.
Επίσης προειδοποιεί για τους κινδύνους, που αντιμετωπίζει η σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ιδίως εκείνους που δημιουργούνται από τους ισολογισμούς των τραπεζών, που επιβαρύνονται από την «κληρονομιά» των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά την οικονομική κρίση.
«Οι οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για τους αυξημένους κινδύνους που απορρέουν από τη συσσώρευση όλο και περισσότερης ρευστότητας και την αύξηση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.
Και εγώ προσωπικά ανησυχώ για αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα σχόλια του Schaeuble συμπίπτουν χρονικά με τις παρατηρήσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, η οποία επίσης προειδοποίησε
Εξάλλου, τονίζει, πως η τρέχουσα οικονομική άνθηση της Γερμανίας, με την αύξηση της εγχώριας ζήτησης και των επενδύσεων και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας μετά την επανένωση, ήταν μια δικαίωση μιας οικονομικής πολιτικής που έδωσε προτεραιότητα στην «τήρηση των κανόνων» και στην αποφυγή των ελλειμμάτων.
Υπό την εποπτεία του, η Γερμανία  έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς από το 2014.

«Δεν περίμενα ποτέ πως θα γίνω υπουργός Οικονομικών»


Ο ίδιος δηλώνει, πως δεν περίμενε ποτέ πως θα γινόταν υπουργός Οικονομικών.
«Δεν ήμουν ποτέ ένας μεγάλος οικονομολόγος, είμαι ένας Γερμανός δικηγόρος- όχι τόσο εντυπωσιακός - και τα αγγλικά μου δεν είναι και τόσο καλά», σημειώνει ο Wolfgang Schaeuble.
Πάντως ανέλαβε το υπουργείο με «αυτοπεποίθηση από τη μακρά πολιτική του εμπειρία», συμπεριλαμβανομένων της θητείας του ως υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας και την περίοδο κατά την  οποία ηγήθηκε του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης