Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν αποκλείει ο Schaeuble το ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης μειοψηφίας στη Γερμανία

Δεν αποκλείει ο Schaeuble το ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης μειοψηφίας στη Γερμανία
Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα πρέπει να ολοκληρωθούν τάχιστα και να μην καθυστερήσουν άλλο, τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας
Ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης μειοψηφίας στη Γερμανία αφήνει ο πρόεδρος της Βουλής, Wolfgang Schaeuble.
«Μια σταθερή συμμαχική κυβέρνηση μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και του SPD θα ήταν προτιμότερη», δήλωσε ο Schaeuble στην εφημερίδα Taggespiegel.
Πρόσθεσε ωστόσο, πως η καγκελάριος έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει μία κυβέρνηση μειοψηφίας 
«Αυτή η λύση θα λειτουργούσε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πάντως πως το Σύνταγμα της Γερμανίας δεν ευνοεί μία τέτοια επιλογή.
Μια συμφωνία μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Merkel (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι η προτιμότερη λύση για τη Γερμανίδα καγκελάριο προκειμένου να εξασφαλίσει μία τέταρτη θητεία. 
Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα πρέπει να ολοκληρωθούν τάχιστα και να μην καθυστερήσουν άλλο, συνέχισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Υπενθύμισε δε, ότι ο Γερμανός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier είχε καλέσει τα πολιτικά κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό και τόνισε, πως η Merkel και άλλοι πολιτικοί υποστήριξαν αυτή την έκκληση.
Ο Horst Seehofer, επικεφαλής του CSU, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA ότι ένα νέος «μεγάλος συνασπισμός» θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα ( 1η Απριλίου 2018).
Ο Seehofer εξέφρασε επίσης την προτίμησή του σε νέες εκλογές και όχι στο ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, εάν «ναυαγήσουν» οι συνομιλίες για τον μεγάλο συνασπισμό.
Οι Σοσιαλδημοκράτες απέρριψαν σήμερα (30/12/2017) το αίτημα του CSU για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών περιπλέκοντας τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο κομμάτων, που πρόκειται να ξεκινήσουν στις 7 Ιανουαρίου 2018.
Σχέδιο απόφασης του CSU, που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Reuters, ζητεί την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ και απορρίπτει την ιδέα της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που υποστηρίζεται από τον ηγέτη του SPD Martin Schulz.
Ο αντιπρόεδρος του SPD Ralf Stegner έγραψε στο Twitter ότι το κόμμα του επικεντρώνεται  στις κοινωνικές δαπάνες, όπως εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και στήριξη των οικογενειών. 
Μάλιστα προέτρεψε το CSU να ζητήσει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, μόνο εάν κάποια στιγμή κερδίσει την  «απόλυτη πλειοψηφία».
Την ίδια ώρα, μία νέα δημοσκόπηση καταδεικνύει τη μειωμένη υποστήριξη, που απολαμβάνει η Angela Merkel, η οποία τρεις μήνες μετά τις εκλογές (24/9/2017) προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την έρευνα για λογαριασμό της Die Welt,  το 46% των ερωτηθέντων  ζητεί την άμεση παραίτηση της Merkel από την καγκελαρία ενώ ένα επιπλέον 17%  υποστηρίζει ότι θα πρέπει να παραιτηθεί αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες συνασπισμού με το SPD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης