Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μοιραίο τέλος – Η Ρωσία διέσπασε άμυνες, ετοιμάζεται για γενική αντεπίθεση – Το ΝΑΤΟ χρειάζεται 700.000 στρατιώτες, δεν μπορεί

Μοιραίο τέλος – Η Ρωσία διέσπασε άμυνες, ετοιμάζεται για γενική αντεπίθεση – Το ΝΑΤΟ χρειάζεται 700.000 στρατιώτες, δεν μπορεί
La Repubblica: Το ΝΑΤΟ έθεσε δύο κόκκινες γραμμές για επέμβαση στην Ουκρανία - Larry Johnson (πρώην CIA): Για να εμπλακούν οι ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία χρειάζονται 700.000 στρατιώτες που δεν διαθέτουν
(upd13) Ο Ρωσικός στρατός σε πολλά σημεία του μετώπου 1.100 χιλιομέτρων έχει διασπάσει και τις δεύτερες γραμμές άμυνας και προελαύνει με ρυθμό 1,5 με 2 χιλιόμετρα την ημέρα.
Η πραγματικότητα είναι ότι 617.000 ρώσοι ετοιμάζονται για την μεγάλη αντεπίθεση και μεταξύ πολλών στόχων έχει τεθεί και το Kharkiv.
Με βάση την ιταλική εφημερίδα La Repubblica το ΝΑΤΟ έχει θέσει δύο κόκκινες γραμμές για να εμπλακεί στην Ουκρανική κρίση, ήδη η πρώτη γραμμή παραβιάστηκε αφού ο ρωσικός στρατός διέσπασε τις άμυνες του Ουκρανικού στρατού.
Ως προς τα σενάρια περί ρωσικών επιθέσεων σε χώρες του ΝΑΤΟ μέσω πληρεξουσίων σαμποτέρ είναι αποκυήματα φαντασίας τα οποία κατασκευάζει η Δύση για να δικαιολογήσει τον στρατό που θα στείλει…
Ωστόσο όλοι οι εμπειρογνώμονες συγκλίνουν στην άποψη ότι ο στρατός που θα στείλει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα καταδικαστεί αφού θα χρειαστεί τουλάχιστον 700.000  στρατιώτες και τέτοια δύναμη το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συγκεντρώσει. 

Ρωγμή στο ΝΑΤΟ - Ο Macron στηρίζει Putin μετά τη συνάντηση με τον Xi Jinping

Βόμβα έριξε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, ο οποίος σε μια πρωτοφανή αλλαγή στάσης διεμήνυσε πως δεν επιθυμεί αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία και κατ΄επέκτασιν ανατροπή του προέδρου Putin.
Μάλιστα, η σχετική μεταστροφή φέρει ειδικό βάρος, καθώς όχι μόνο έγινε δημόσια αλλά και πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Γάλλου προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi, στενό σύμμαχο του Putin.
Ειδικότερα στις κοινές τους δηλώσεις με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Kinping, ενώπιον των συντακτών, ο Emmanuel Macron ξεκαθάρισε πως η Γαλλία δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία.
«Δεν είμαστε σε κατάσταση πολέμου ούτε με τη Ρωσία ούτε με τον ρωσικό λαό», διευκρίνισε.
Έσπευσε δε να επισημάνει πως «δεν επιδιώκουμε αλλαγή εξουσίας στη Ρωσία».
Η αλλαγή γραμμής του Γάλλου πρόεδρου θέτει πλέον νέα δεδομένα στο τραπέζι, καθώς -αν και ουσιαστικά αποδέχεται την αυτονόητη, αδιαμφισβήτητη και νομιμοποιημένη κυριαρχία του Putin- σηματοδοτεί σημαντική διαφοροποίηση της γαλλικής θέσης, σε σχέση με όσα υποστηρίζουν οι σύμμαχοι του Παρισίου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Διόλου τυχαία, οι δηλώσεις του Macron έρχονται εν μέσω νέας προσέγγισης της Γαλλίας με την Κίνα, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε από την πραγματοποίηση της συνάντησης των ηγετών των δύο χωρών.

Εντολή Putin για ασκήσεις χρήσης χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων

Τη διεξαγωγή «στο άμεσο μέλλον» στρατιωτικών γυμνασίων, που θα περιλαμβάνουν εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων και στα οποία θα συμμετέχουν και στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μετά από εντολή του προέδρου Vladimir Putin.
Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν σε απάντηση «στις απειλές» Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Μόσχας.
«Στη διάρκεια των γυμνασίων θα ληφθεί σειρά μέτρων για την εκπαίδευση στην προετοιμασία και τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων», διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram.

Προκαλεί η Δύση
 
Η άσκηση αυτή έχει στόχο «να διατηρήσει το επίπεδο προετοιμασίας» του στρατού και να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ρωσίας μετά «τις προκλητικές δηλώσεις και απειλές κάποιων Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.
Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων παγκοσμίως. 

Παίζει με τη φωτιά η Γερμανία - Ο Scholz διαθέτει 35.000 στρατιώτες στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Περίπου 35.000 Γερμανοί στρατιώτες είναι έτοιμοι να παράσχουν εσπευσμένα υποστήριξη στους συμμάχους σε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης», δηλώνει ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz κατά την επίσκεψή του στη Λετονία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση ασφαλείας στις χώρες της Βαλτικής παραμένει τεταμένη.
«Γι’ αυτό η Γερμανία και άλλοι σύμμαχοι αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να μεταφέρουν επιπλέον μονάδες στα κράτη της Βαλτικής προκειμένου να ενισχύσουν σημαντικά την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», τόνισε σχετικά ο Γερμανός Καγκελάριος σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία αναλαμβάνει την προστασία του εναέριου χώρου της Εσθονία, και από το 2024 της Λετονίας.
Ο Scholz τόνισε ότι η Bundeswehr θα επικεντρωθεί στην προστασία της Βορειοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.
«Σχεδόν 35 χιλιάδες Γερμανοί στρατιωτικοί είναι έτοιμοι να παράσχουν γρήγορα υποστήριξη στους συμμάχους μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε ο Γερμανός Καγκελάριος.

Αυστηρή προειδοποίηση από Ρωσία: Η μεταφορά F-16 στην Ουκρανία ισούται με ανάπτυξη πυρηνικών - Θα απαντήσουμε αναλόγως

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τις χώρες του ΝΑΤΟ ότι ο ρωσικός στρατός αντιλαμβάνεται την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία ως οιονεί ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Επομένως, η χρήση μαχητικών F-16 στο έδαφος της Ουκρανίας θα θεωρηθεί από τη Ρωσία ως de facto εσκεμμένη πρόκληση εκ μέρους του ΝΑΤΟ.
Πιο συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι το F-16 είναι μια πλατφόρμα διπλού εξοπλισμού - μη πυρηνική και πυρηνική.
«Για πολλά χρόνια, αεροσκάφη αυτού του τύπου αποτελούν τη βάση του στόλου αεροσκαφών, ο οποίος χρησιμοποιείται στις λεγόμενες κοινές πυρηνικές αποστολές του ΝΑΤΟ» υπογραμμίζει με νόημα η ρωσική διπλωματία.
«Ανεξάρτητα από το ποια συγκεκριμένη τροποποίηση θα προμηθεύονται αυτά τα αεροσκάφη, θα τα θεωρούμε ως φορείς πυρηνικών όπλων», διευκρινίζει το ΥΠΕΞ, σε μια παραδοχή που ενδέχεται να είναι καθοριστικός παράγοντας για τις μετέπειτα ενέργειες της Ρωσίας στο μέτωπο.
Σημειωτέον, ότι το εν λόγω ανακοινωθέν δημοσιεύτηκε από το υπουργείο αναφορικά με τις επικείμενες ασκήσεις «μη στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων» της Μόσχας.
Σε αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών απαριθμούσε τις απειλές εξαιτίας των οποίων η Ρωσία διεξάγει τέτοιες ασκήσεις.
Σταχυολογεί, μεταξύ άλλων, τα λόγια του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda για την επιθυμία να τοποθετηθούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο πολωνικό έδαφος, καθώς και την ανάπτυξη αμερικανικών συστημάτων με πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στην Ευρώπη και την Ασία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Dmitro Kuleba, η Ουκρανία θα πρέπει να παραλάβει τα πρώτα μαχητικά F-16 στα μέσα του καλοκαιριού.

Ο Medvedev απειλεί τη Δύση με παγκόσμια καταστροφή, αν στείλει στρατό στην Ουκρανία

Η ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα ισοδυναμούσε με την κήρυξη πολέμου από τις χώρες αυτές στη Ρωσία και θα οδηγούσε σε καταστροφή σε παγκόσμια κλίμακα, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev.
«Η αποστολή των στρατευμάτων τους στο έδαφος της πρώην Ουκρανίας θα σημάνει την άμεση εμπλοκή τους στον πόλεμο.
Θα πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό. Και, δυστυχώς, όχι στο έδαφος της πρώην Ουκρανίας", έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίπτωση, οι δυτικοί ηγέτες «δεν θα μπορούν να κρυφτούν στον λόφο του Καπιτωλίου, ή στο Μέγαρο Ελιζέ, ή στην οδό Ντάουνινγκ 10». «Θα επακολουθήσει μια παγκόσμια καταστροφή», κατέληξε ο Dmitry Medvedev.

Οι ρώσοι χτύπησαν την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής TPP Slavyansk με 5 πυραύλους

Στις 5 Μαΐου, πολλά κύματα ρωσικών επιδρομών έπληξαν στόχους σε διάφορες ουκρανικές περιοχές.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ρωσικά χτυπήματα αναφέρθηκαν στις περιοχές Kharkiv, Poltava και στις περιοχές υπό τον ουκρανικό έλεγχο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
H Ουκρανία επιβεβαίωσε τις ζημιές ως αποτέλεσμα των ρωσικών επιδρομών.
Ένας από τους στόχους ήταν ο TPP Slavyansk, που βρίσκεται στα βόρεια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
Η εγκατάσταση υπέστη σοβαρές ζημιές από τα χτυπήματα ακριβείας τουλάχιστον πέντε ρωσικών πυραύλων.
Οι ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας απέτυχαν να προστατεύσουν το εργοστάσιο.
Επιπλέον, δεν παρατήρησαν το ρωσικό αναγνωριστικό UAV που συντόνιζε την επίθεση και κινηματογράφησαν τα αποτελέσματα των χτυπημάτων 30 χιλιόμετρα από το μέτωπο.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την εξάντληση της ουκρανικής αεράμυνας, η οποία δεν μπορεί πλέον να προστατεύσει στρατηγικά σημαντικές εγκαταστάσεις κοντά στις πρώτες γραμμές. 

Ουκρανία: Νυν υπέρ πάντων αγών στο Donbas - Ο Syrsky μεταφέρει εσπευσμένα εξοπλισμό και εφεδρείες

Το καθεστώς Zelensky, υπό τις οδηγίες του Ουκρανού αρχιστράτηγου Alexander Syrsky, τα δίνει όλα για να αναστρέψει τη δυσχερή κατάσταση στο Donbass, περιοχή στην οποία η Ρωσία έχει ανατπύξει ως τώρα σοβαρό τακτικό πλεονέκτημα.
Για το λόγο αυτό, η Ουκρανία μεταφέρει εσπευσμένα στο εκεί μέτωπο το νέο εξοπλισμό που έχει παραλάβει από τη Δύση, καθώς και στρατιωτικό προσωπικό που θα σχηματίσει νέες μονάδες.
«Έλαβα όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για να ενισχύσω την άμυνα με αποθέματα, να διαθέσω επιπλέον ποσότητες πυραύλων, πυρομαχικών, εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου και UAV», έγραψε σχετικά στο Facebook ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Alexander Syrsky.
Ο Αρχιστράτηγος πρόσθεσε ότι οι μονάδες σε αυτόν τον τομέα πρέπει να κερδίσουν χρόνο για να σχηματίσουν και να εκπαιδεύσουν πρόσθετες εφεδρείες.
Η πιο δύσκολη κατάσταση, σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται στις κατευθύνσεις Pokrovsky και Kurakhovsky.
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky δήλωνε ότι «κάτι έχει αρχίσει να φτάνει», αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να στελεχώσει τις ταξιαρχίες.

La Repubblica: Το ΝΑΤΟ έθεσε δύο κόκκινες γραμμές για επέμβαση στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της διάχυτης ανησυχίας για τις αποτυχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο μέτωπο, «σε πολύ εμπιστευτική μορφή», έθεσε δύο κόκκινες γραμμές, οι οποίες εάν παραβιαστούν θα ακολουθήσει η άμεση επέμβαση της συμμαχίας στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω επιτυχιών των ρωσικών στρατευμάτων και μιας πιθανής «πρόκλησης» της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γράφει η ιταλική εφημερίδα Repubblica.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η συμμαχία εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση προμηθεύοντας όπλα και εκπαιδεύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ, του οποίου η δραστηριότητα κοντά στα σύνορα της Ρωσίας είναι άνευ προηγουμένου, έχει ως στόχο την αντιπαράθεση.
«Το ΝΑΤΟ, με πολύ εμπιστευτικό τρόπο και χωρίς επίσημες επικοινωνίες, έχει καθορίσει τουλάχιστον δύο κόκκινες γραμμές πέρα από τις οποίες μπορεί να υπάρξει άμεση επέμβαση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια που να περιλαμβάνουν την αποστολή στρατιωτών, αλλά μόνο εκτιμήσεις πιθανών ενεργειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υποστηρίζει η Repubblica.
Η πρώτη κόκκινη γραμμή, με βάση την Repubblica, «περιστρέφεται γύρω από την πιθανότητα ρωσικής διείσδυσης στις αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας» και αφορά «άμεση ή έμμεση εμπλοκή τρίτων» στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις «δεν μπορούν πλέον να ελέγχουν πλήρως» τα σύνορα, τα οποία, σύμφωνα με την Repubblica, δημιουργούν συνθήκες για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις να εισέλθουν στον διάδρομο μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας.
Όπως προτείνει η Repubblica, «τότε το Μινσκ θα εμπλακεί άμεσα στη στρατιωτική διαμάχη» και «τα στρατεύματα και το οπλοστάσιό του θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη Μόσχα».
Η δεύτερη κόκκινη γραμμή, γράφει η Repubblica, «υποδηλώνει μια στρατιωτική πρόκληση κατά των χωρών της Βαλτικής ή της Πολωνίας ή μια στοχευμένη επίθεση στη Μολδαβία».
Η Repubblica σημειώνει επίσης τη βαθιά ανησυχία των δυτικών αρχών για την κατάσταση στο μέτωπο και τις «δυσμενείς συνθήκες» για την Ουκρανία.

Οι ρώσοι ετοιμάζουν αερομεταφερόμενες μεραρχίες για να επιτεθούν στο Kharkiv

Ο ρωσικός στρατός αναδιανείμει μέρος της 76ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας (VDV) στην Περιφέρεια Κουρσκ ως μέρος μιας ευρύτερης συνεχιζόμενης ρωσικής προσπάθειας να συγκεντρώσει μια επιχειρησιακά σημαντική δύναμη για μια πιθανή μελλοντική ρωσική επιθετική επιχείρηση κατά της βορειοανατολικής Ουκρανίας και της πόλης του Kharkiv.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε στις 5 Μαΐου ότι ο ρωσικός στρατός έχει συγκεντρώσει περίπου 50.000 στρατιώτες στις περιφέρειες Belgorod, Kursk και Bryansk ως μέρος της Βόρειας Ομάδας Δυνάμεων.
Ο ρωσικός στρατός έχει συγκεντρώσει πάνω από 31.000 στρατεύματα στην περιφέρεια Belgorod, πάνω από 10.000 στρατιώτες στην περιφέρεια Κουρσκ. και πάνω από 8.000 στρατιώτες στην περιφέρεια Bryansk.
Ο ρωσικός στρατός φέρεται να προετοιμάζει και να σχηματίζει τη Βόρεια Ομάδα Δυνάμεων από στοιχεία της Στρατιωτικής Περιφέρειας του Λένινγκραντ (LMD) για να δραστηριοποιηθεί κυρίως στην επιχειρησιακή κατεύθυνση Belgorod και Kharkiv.
Ο Mashovets παρατήρησε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν πρόσφατα τις αεροπορικές επιδρομές, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους κατά των βορειοανατολικών συνοριακών περιοχών της Ουκρανίας, όπως οι περιφέρειες Chernihiv, Sumy και Kharkiv.
Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν όλο και περισσότερο για την απειλή μιας πιθανής μελλοντικής ρωσικής επιθετικής επιχείρησης για την κατάληψη της πόλης του Kharkiv.

Η κατάληψη του στρατηγικής σημασίας οικισμού Kotlyarovka «ξεκλειδώνει» το Kupyansk

Η απελευθέρωση του χωριού Kotlyarovka, στρατηγικής σημασίας οικισμού στην περιοχή Kharkov, επιτρέπει στον στρατό της Ρωσίας να αναπτυχθεί προς το Kupyansk, τονίζει στο κρατικό πρακτορείο της Ρωσίας Tass ο στρατιωτικός αναλυτής Andrey Marochko.
«Οι ενέργειες των στρατευμάτων μας στην περιοχή της Kotlyarka και στην περιοχή της Kislovka, η οποία έχει επίσης στρατηγική τοποθέτηση κοντά σε κομβικά υψώματα, δείχνουν ότι τα στρατεύματά μας σχεδιάζουν να προχωρήσουν προς τον οικισμό του Kupyansk. Φυσικά, ακόμη και από την Tabaevka, ο στρατός μας ασκεί πίεση στον εχθρό», εξήγησε για την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στο εν λόγω μέτωπο.
Ο Marochko σημείωσε ότι με την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων προς την κατεύθυνση του Kupyansk, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις «θα χρειαστεί να οπισθοχωρήσουν πολύ πιο κοντά σε φυσικά σύνορα».
«Θα χρειαστεί να πάνε πιο κοντά στο Oskol, κάπου πιο κοντά στο Kupyansk, αφού δεν έχουν αρκετή δύναμη και μέσα για όλα τα πεδία σύγκρουσης. Για να κρατήσουν ένα τόσο ευρύ μέτωπο, όπου υπάρχουν επίσης πολύ κρίσιμες καταστάσεις, ιδιαίτερα τώρα στο Chasovoy Yar και σε άλλους οικισμούς, στην ουσία, πρέπει να επιλέξουν μεταξύ κακού και πολύ κακού <...> Τώρα η ουκρανική διοίκηση θα χρειαστεί να επιλέξει ποιους οικισμούς θα αφήσει, αφού ο ουκρανικός στρατός απλά αδυνατεί να κρατήσει τα πάντα», επισήμανε ο στρατιωτικός αναλυτής.
Επισημάινεται ότι στις 6 Μαΐου, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι μονάδες της δυτικής ομάδας στρατευμάτων, ως αποτέλεσμα στρατιωτικών ενεργειών, απελευθέρωσαν το χωριό Kotlyarovka, στην περιοχή Kharkov.
Αργότερα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής-αστικής διοίκησης της περιοχής του Kharkov, Vitaly Ganchev, δήλωσε στο Tass ότι το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό καθαρίζει τα χωριά Kotlyarovka και Kislovka από τα υπολείμματα των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας που τα είχαν καταλάβει υπό τον έλεγχό τους.

Financial Times: Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ετοιμάζει βίαιες πράξεις δολιοφθοράς

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών φέρεται να προειδοποίησαν τις κυβερνήσεις τους ότι η Ρωσία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει «βίαιες πράξεις δολιοφθοράς» σε ολόκληρη την Ευρώπη ως μέρος μιας «πιο επιθετικής και συντονισμένης προσπάθειας» κατά της Δύσης.
Οι Financial Times ανέφεραν στις 5 Μαΐου, επικαλούμενοι αδιευκρίνιστους ευρωπαίους αξιωματούχους πληροφοριών, ότι η Ρωσία προετοιμάζει ενεργά «κρυφούς βομβαρδισμούς, εμπρηστικές επιθέσεις και ζημιές σε υποδομές» στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας τις δικές της δυνάμεις και πληρεξούσιους.
Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) Thomas Haldenwang δήλωσε ότι η BfV εκτιμά ότι υπάρχει «σημαντικά αυξημένος» κίνδυνος πράξεων δολιοφθοράς που ελέγχονται από το ρωσικό κράτος σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ένας απροσδιόριστος ανώτερος ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η ανταλλαγή πληροφοριών των υπηρεσιών ασφαλείας μελών του ΝΑΤΟ υποδηλώνει συντονισμένες προσπάθειες δολιοφθοράς της Ρωσίας «σε κλίμακα».
Το ΝΑΤΟ ανέφερε πρόσφατα ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για την εντατικοποίηση των ρωσικών υβριδικών επιχειρήσεων σε έδαφος-μέλος του ΝΑΤΟ και ότι αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της συμμαχίας.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν πρόσφατα δύο άτομα με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να επιτεθούν σε γερμανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης για τη Ρωσία και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε δύο άτομα ότι εργάζονταν για τη Ρωσία αφού κατηγορήθηκαν ότι έβαλαν φωτιά σε αποθήκη με υλικό που προοριζόταν για την Ουκρανία.
Πρόσφατα ξέσπασε πυρκαγιά στο εργοστάσιο της γερμανικής εταιρείας όπλων Diehl στο Βερολίνο της Γερμανίας, παρόλο που οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν έχουν κάνει εικασίες για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Πρωτοφανής παραδοχή από τον Γερμανό στρατηγό Kujat – Χάθηκε ολόκληρη η Ουκρανία, εκτός πραγματικότητας ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Για «θανάσιμα» λάθη που οδήγησαν στην απώλεια της Ουκρανίας, μίλησε ο Γερμανός στρατηγός Harald Kujat, πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.
Οι δυτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την παράταση του ουκρανικού πολέμου κάνουν «θανάσιμο» λάθος.
Και αυτό άρχισε από την λάθος υπόθεση ότι το Κίεβο θα μπορούσε να ωφεληθεί κατά κάποιο τρόπο με την παράταση, προειδοποίησε ο στρατηγός Kujat.
«Θα ήταν μοιραίο λάθος να πιστέψουμε ότι οι προοπτικές της Ουκρανίας θα βελτιωθούν όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος.
Αντίθετα, οι καταστροφικές συνέπειες αυτού του λάθους μπορούν να αποφευχθούν μόνο εάν είναι δυνατό να αποτραπεί μια στρατιωτική ήττα μέσω της πρόωρης παύσης των εχθροπραξιών και έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο εμπόλεμων χωρών», δήλωσε ο Kujat σε συνέντευξή του στο περιοδικό Overton Magazin.
«Η στρατιωτική κατάσταση έχει γίνει πολύ κρίσιμη για την Ουκρανία μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης πέρυσι και γίνεται όλο και πιο δύσκολη κάθε μέρα που περνά.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χάσει την ικανότητα να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις και, με τη συμβουλή των Αμερικανών, προσπαθούν να μειώσουν τις υψηλές απώλειες προσωπικού μέσω στρατηγικής άμυνας, διατηρώντας το έδαφος που ελέγχουν ακόμα», πρόσθεσε ο Kujat.

Πέφτουν οι άμυνες της Ουκρανίας

Ταυτόχρονα, ο Γερμανός στρατηγός σημείωσε ότι το Κίεβο βρίσκεται τώρα σε μια «εξαιρετικά ευάλωτη» θέση σε περιοχές ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη στρατηγική άμυνα – χωρίς επαρκή αεράμυνα και πυρομαχικά πυροβολικού και με «τεράστιο έλλειμμα εκπαιδευμένων στρατιωτών».
Αυτές οι ελλείψεις «ενισχύουν η μία την άλλη στις αρνητικές επιπτώσεις τους».
«Όσο πικρό κι αν είναι να παραδεχθούμε, παρά την εκτεταμένη οικονομική και υλική υποστήριξη που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, η Ουκρανία δεν μπόρεσε να μετατρέψει τη στρατηγική κατάσταση προς όφελός της.
Αντίθετα, πέρυσι, 12 ουκρανικές ταξιαρχίες εκπαιδεύτηκαν από χώρες του ΝΑΤΟ και εξοπλίστηκαν με σύγχρονο οπλισμό για να σπάσουν τις ρωσικές άμυνες σε μια μεγάλη επίθεση που ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες.
Η επίθεση απέτυχε με μεγάλες απώλειες», υπενθύμισε.
Η ουκρανική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εντελώς αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ήταν πρόθυμοι να «διαπραγματευτούν σοβαρά» το σχέδιο ρωσικών συνθηκών ασφαλείας που πρότεινε η Μόσχα στα τέλη του 2021, υπενθύμισε ο Kujat, προσθέτοντας ότι μια άλλη ευκαιρία για τον τερματισμό της σύγκρουσης – μέσω διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία και την Τουρκία τον Μάρτιο του 2022 – έπεσε στο κενό από τη Δύση.

Daniel Davis (Αντισυνταγματάρχης ΗΠΑ): Οι Ρωσικές Δυνάμεις εισήλθαν σε εδάφη όπου ο Ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει αμυντικές οχυρώσεις

Ο ρωσικός στρατός έχει εισέλθει σε εδάφη όπου οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν διαθέτουν κατάλληλες οχυρώσεις, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Daniel Davis.
«Τώρα βρίσκονται σε μια περιοχή όπου οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είχαν ποτέ αμυντικές οχυρώσεις», σημείωσε.
Ο Daniel Davis τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός ξεπέρασε τις καλά προετοιμασμένες γραμμές άμυνας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τις οποίες ο ουκρανικός στρατός ενίσχυε από το 2014. Έχοντας περάσει αυτή τη γραμμή, ο ρωσικός στρατός μπορεί να προχωρήσει σχετικά ήρεμα και οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι σε θέση να το σταματήσουν, πρόσθεσε.
Το Associated Press, επικαλούμενο ουκρανούς στρατιωτικούς και αξιωματούχους, ανέφερε ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κατασκευή αμυντικών οχυρώσεων λόγω έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού και γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο αναγκάζονται να πολεμούν ταυτόχρονα και να σκάβουν χαρακώματα.

Larry Johnson (πρώην CIA): Για να εμπλακούν οι ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία χρειάζονται 700.000 στρατιώτες που δεν διαθέτουν

Η επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία θα απαιτούσε μεγάλο στρατό και αρκετούς μήνες σοβαρές προετοιμασίες, δήλωσε ο Larry Johnson πρώην πράκτορας της CIA.
«Για να παρέμβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με οποιονδήποτε τρόπο στη σύγκρουση στην Ουκρανία, θα χρειαστούν πέντε έως επτά μήνες για να δημιουργηθούν οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Γερμανία και τη Ρουμανία
Επίσης θα χρειαστούν 600.000 με 700.000 στρατιώτες».
Σύμφωνα με τον Larry Johnson, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον σε θέση να οργανώσουν μια τόσο μεγάλης κλίμακας στρατιωτική δράση, αφού ο συνολικός αριθμός του στρατού τους, διάσπαρτος σε όλο τον πλανήτη, είναι περίπου 420-450.000 στρατιώτες.
Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να εισβάλουν στην Ουκρανία, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποσύρουν τους στρατιώτες της από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και άλλες περιοχές, υπενθύμισε ο Larry Johnson.
Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Macron δήλωσε σε συνέντευξή του στον Economist ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία εάν η Ρωσία διαπεράσει την πρώτη γραμμή, και οι Ουκρανοί ζητήσουν στρατιωτική στήριξη.

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα καταστρέψουν αποθήκες όπλων στη δυτική Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός θα χτυπήσει αποθήκες όπλων και εργοστάσια παραγωγής όπλων στην δυτική Ουκρανία, δήλωσε ο πρώην πράκτορας της CIA Larry Johnson.
«Θα συνεχίσουν να επιτίθενται σε βάσεις, αποθήκες και εργοστάσια στα δυτικά της Ουκρανίας τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή όπλων ή την αποθήκευση δυτικού εξοπλισμού.
Η Ρωσία θα συνεχίσει να τα αναζητά μέχρι να καταστραφούν ολοσχερώς»
Ο Larry Johnson πρότεινε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός θα είναι σύντομα σε θέση να εκκαθαρίσει πλήρως τις περιοχές Luhansk και Donetsk από ουκρανικές μονάδες και στη συνέχεια να προχωρήσει στην επίθεση εναντίον μεγάλων πόλεων που ελέγχονται από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις

Jacques Beau (Μυστικές Υπηρεσίες Ελβετίας): Ένα κίνημα αντίστασης κατά του Ουκρανικού στρατού έχει ενεργοποιηθεί στη δυτική Ουκρανία

Στη δυτική Ουκρανία, το κίνημα αντίστασης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει ενταθεί, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των ελβετικών μυστικών υπηρεσιών, συνταγματάρχης Jacques Beau.
«Οι άνθρωποι δεν θέλουν πλέον να πολεμούν για την Ουκρανία, αν και τα μέσα ενημέρωσης δεν μιλούν γι' αυτό, υπάρχει ένα κίνημα αντίστασης στη δυτική Ουκρανία που έχει αρχίσει να δρα εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο συνταγματάρχης Jacques Beau.
Σύμφωνα με πρώην αξιωματικό των ελβετικών μυστικών υπηρεσιών, οι αντάρτες πραγματοποιούν επιχειρήσεις δολιοφθοράς στο εσωτερικό, πίσω από τις γραμμές της χώρας.

Alexander Vautraver (Γάλλος Συνταγματάρχης): Σταγόνα στον ωκεανό τα νατοϊκά στρατεύματα που θα εμπλακούν στην Ουκρανία, θα αποτύχουν

Η Γαλλία μπορεί να διαθέσει μόνο δύο ταξιαρχίες για να υποστηρίξει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, κάτι που θα είναι μια σταγόνα σε σύγκριση με το μέγεθος και τη δύναμη του ρωσικού στρατού, δήλωσε ο συνταγματάρχης Alexander Vautraver στο τηλεοπτικό κανάλι LCI.
Σύμφωνα με τον Alexander Vautraver, το Παρίσι είναι σε θέση να στείλει περίπου πέντε ή έξι χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στο εγγύς μέλλον και αυτό είναι τα «καλά νέα».
«Τα άσχημα νέα είναι ότι αυτές οι δυνάμεις θα είναι τελείως ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν τον ρωσικό στρατό που μετράει μισό εκατομμύριο», είπε ο συνταγματάρχης.
Σύμφωνα με τον Alexander Vautraver, δύο γαλλικές ταξιαρχίες, μεταξύ άλλων, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα, γιατί επί του παρόντος επιχειρούν υπό τη συνολική διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Scott Ritter (πρώην CIA): Το καθεστώς Zelensky θα πάψει να υπάρχει, όταν τελειώσει η ειδική επιχείρηση των ρώσων

Στο τέλος της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, το καθεστώς του Zelensky θα πάψει να υφίσταται, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Scott Ritter.
«Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα υπάρξει καθεστώς Zelensky όταν ολοκληρώσει την ειδική επιχείρηση».
Ο Scott Ritter τόνισε επίσης ότι η ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία , η οποία θα διεξαχθεί τον Ιούνιο, δεν έχει νόημα χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, καθώς μόνο η Ρωσία αποφασίζει πότε θα τελειώσει η σύγκρουση.
Σύμφωνα με τον Scott Ritter, η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια θλιβερή μοίρα λόγω υπαιτιότητας της Δύσης.

Luhansk_Battle_Map_Draft_May_5_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_May_5_2024.png

Vremivka_-_Marinka_Battle_Map_Draft_May_5_2024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_May_5_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης