Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Κογκρέσο της Βενεζουέλας απορρίπτει το κρυπτονόμισμα με βάση το πετρέλαιο

Το Κογκρέσο της Βενεζουέλας απορρίπτει το κρυπτονόμισμα με βάση το πετρέλαιο
Αυτό δεν είναι ένα κρυπτονόμισμα, πρόκειται για μια μελλοντική πώληση πετρελαίου της Βενεζουέλας
Το Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας που υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση την Τρίτη απέρριψε το κρυπτονόμισμα «petro» την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018, που προώθησε ο σοσιαλιστής πρόεδρος Nicolas Maduro, καθώς το χαρακτήρισε ως προσπάθεια παράνομης υποθήκευσης των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας.
Ο Maduro δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του θα εκδώσει petro ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως τρόπο αποφυγής οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον
Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι η κακή διαχείριση της οικονομίας της Βενεζουέλας, σε συνδυασμό με την ιστορική έλλειψη σεβασμού των δικαιωμάτων ιδιωτικής ιδιοκτησίας από το κυβερνών κόμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πιθανώς θα αφήσουν τους επενδυτές αδιάφορους.
"Αυτό δεν είναι ένα κρυπτονόμισμα, πρόκειται για μια μελλοντική πώληση πετρελαίου της Βενεζουέλας", δήλωσε ο βουλευτής Jorge Millan.
"Είναι εξατομικευμένη για τη διαφθορά."
Οι βουλευτές προειδοποίησαν τους επενδυτές ότι το petro θα θεωρηθεί άκυρο, όταν ο Maduro, ο οποίος είναι έτοιμος για επανεκλογή φέτος, δεν θα βρίσκεται στην προεδρία. Προσέθεσαν ότι το ζήτημα του petro παραβιάζει τις συνταγματικές απαιτήσεις που εγκρίνει το δανεισμό.
Ο Maduro αγνόησε κατά κανόνα το Κοινοβούλιο από τότε που το κόμμα του έχασε τον έλεγχο του το 2016 και το κυβερνητικό Ανώτατο Δικαστήριο κατέλυσε σχεδόν κάθε μέτρο που πέρασε από τότε.
Τον Ιούλιο, η χώρα εξέλεξε ένα πανίσχυρο νομοθετικό όργανο που ονομάζεται Συντακτική Συνέλευση, ένα θεσμικό όργανο που μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ περιέγραψε τη νέα Συντακτική Συνέλευση ως εδραίωση μιας δικτατορίας και εξέδωσε κυρώσεις που απαγορεύουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ να αποκτήσουν οποιοδήποτε χρέος εκδιδόμενο από τη Βενεζουέλα μετά τα μέσα του 2017.
Αυτό εμπόδισε αποτελεσματικά την κυβέρνηση Maduro από την αναχρηματοδότηση του μεγάλου χρέους της και πιθανόν να αυξήσει την ανησυχία των επενδυτών για το petro, αν και δεν αναφέρεται ρητά στο μέτρο των κυρώσεων.
Ο Maduro ελπίζει ότι θα λειτουργήσει ως μηχανισμός πληρωμών για τους ξένους προμηθευτές και θα αποφύγει τις καθυστερήσεις στις πληρωμές που έγιναν πιο μεγάλες από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τις προσεχείς εβδομάδες να εκδώσει 100 εκατομμύρια petro, υποστηριζόμενα από 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαϊκών αποθεμάτων.
Η τιμή του πετρελαίου είναι αρχικά συνδεδεμένη με την αξία τωνεξαγωγών πετρελαίου και καυσίμων της Βενεζουέλας, το οποίο έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στα 59,07 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης