Τελευταία Νέα
Διεθνή

Suddeutsche Zeitung: Όλοι περιμένουν από τη Γερμανία να δώσει λύσεις στην ελληνική κρίση

Suddeutsche Zeitung: Όλοι περιμένουν από τη Γερμανία να δώσει λύσεις στην ελληνική κρίση
Oι Ευρωπαίοι δανειστές στη Σόφια (27/4) ήθελαν να συναντηθούν με ανώτερους εκπροσώπους του ΔΝΤ για να συζητήσουν το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους

Πολλά ερωτήματα ζητούν απαντήσεις για την ελληνική κρίση μέχρι τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης στις 20 Αυγούστου του 2018, αναφέρει η Suddeutsche Zeitung σε δημοσίευμά της με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin στη Σόφια (28-29/4).
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται και στην παρουσία του νέου Γερμανού Οικονομικών Olaf Scholz στη συνεδρίαση, υποστηρίζοντας πως όλοι στρέφονται προς το Βερολίνο για το φλέγον ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.  
Πολλά εξαρτώνται από τη στάση, που θα τηρήσει η γερμανική κυβέρνηση, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Για παράδειγμα, υπάρχουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για τα οποία δεσμεύτηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα τον Μάιο του 2016.
Εξάλλου πλανάται το ερώτημα, εάν το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει εκ νέου χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ πρέπει να διασφαλιστεί, πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί σύντομα νέα οικονομική βοήθεια.
Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι δανειστές στη Σόφια ήθελαν να συναντηθούν με ανώτερους εκπροσώπους του ΔΝΤ για να συζητήσουν το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητά τη γραμμή της στην πολιτική της για την Ελλάδα.
Σημειωτέον, πώς ο Scholz αποφεύγει το ζήτημα του χρέους, όπως και εκείνο της χρηματοδοτικής συμμετοχής του ΔΝΤ.
Περιορίζεται σε δηλώσεις για μεγαλύτερη αισιοδοξία αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν πως θα πρέπει να καταστεί δυνατή η επίτευξη βασικής συμφωνίας έως τα μέσα Μαΐου του 2018, η οποία θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ απαιτεί εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους έως και 100 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και σε άλλες χώρες, το ποσό αυτό δεν θεωρείται πολιτικά διαπραγματεύσιμο.
Σε τελική ανάλυση, το ΔΝΤ επιθυμεί μόνο να συνεισφέρει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα.
Το ερώτημα παραμένει, γιατί κάποιος χρειάζεται το Ταμείο.
Η απάντηση για τη Γερμανία έχει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς μία μεγάλη μείωση του χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ενίσχυση στη γερμανική ακροδεξιά.
Σαφές είναι, αναφέρεται στο δημοσίευμα, πως τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, θα επισκεφθούν την Αθήνα  στα μέσα Μαΐου για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.
Δέκα ημέρες αργότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συζητήσουν κατά τη συνεδρίαση τους και να καθορίσουν την πορεία για μια τελική συμφωνία τον Ιούνιο.
Τότε θα πρέπει επίσης να καταστεί σαφές εάν η Αθήνα θα τύχει περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους στο τέλος του προγράμματος και ποιος θα ήταν ενδεχόμενος μηχανισμός για τη σύνδεσή της με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Η Αθήνα θα πρέπει επίσης να αποκτήσει ένα προσωρινό αποθεματικό, το οποίο θα πρέπει να εγγυηθεί μια ασφάλεια για χρονικό διάστημα έως και 18 μήνες μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος.
Εκτός από το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν την ελάφρυνση του χρέους.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ελλάδα.
Η Ευρωζώνη, εξάλλου, θα ασκεί εποπτεία στην Αθήνα και μετά το τέλος του προγράμματος, αφού η χρονική διάρκεια των δανείων εκτείνεται μέχρι τη δεκαετία  του 2060.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης