Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell: Η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης για το Κυπριακό

Borrell: Η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης για το Κυπριακό
Η συγκυρία της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προσφέρει μια ευκαιρία για τη συνέχεια της προσπάθειας
Σχετικά Άρθρα

Μια καλή ευκαιρία για το Κυπριακό θεωρεί ότι θα είναι η άτυπη συνάντηση των 5+1 στη Γενεύη τον Απρίλη, ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell καθώς και η προ μηνός θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ένα εκ των βασικών ζητημάτων, τα ευρωτουρκικά. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ θεωρεί σημαντικό να υπάρχει ευρωπαϊκή παρουσία από την άτυπη πενταμερή και όχι μόνο κατά τις τελικές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που είχε χθες (5/3) με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στελέχη της Κυβέρνησης ο Josep Borrell κατέγραψε κατά τρόπο σαφή τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό. Σημείωσε ότι η συγκυρία της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προσφέρει μια ευκαιρία για τη συνέχεια της προσπάθειας. Θέση του Josep Borrell είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή της βάσης των συνομιλιών με το ομόσπονδο διζωνικό και δικοινοτικό κράτος που θα προκύψει από τις συνομιλίες, το οποίο και θα συμμετέχει χωρίς περιπλοκές στην ΕΕ. Λαμβανομένου του ειδικού ενδιαφέροντος που έχει η ΕΕ ως προς τη μορφή της λύσης του Κυπριακού, ο Borrell ανέφερε στους συνομιλητές του στη Λευκωσία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι παρούσα από την αρχή, δηλαδή από την άτυπη συνάντηση του Απριλίου στη Γενεύη.

Και η Τουρκία θα ευνοηθεί από την άτυπη συνάντηση

Θέση του Ευρωπαίου αξιωματούχου είναι πως η προσέγγιση όπως ο ίδιος την παρουσίασε είναι και υπέρ της Άγκυρας καθώς θα τη βοηθήσει στα Eυρωτουρκικά τόσο ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και σ’ ό,τι αφορά τη συνέχεια. Για τον Josep Borrell το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο επηρεάζει τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Στην έκθεση που θα ετοιμάσει για τη σύνοδο κορυφής 25-26 Μαρτίου ο Ζ. Μπορέλ θα κινηθεί πάνω σε δύο άξονες: α) μεταναστευτικό και β) γεωπολιτικά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το Κυπριακό.

Μηνύματα στο twitter

Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία που πρέπει να τύχει αξιοποίησης, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell μετά από συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο Josep Borrell έγραψε μετά τη συνάντηση στον λογαριασμό του στο twitter ότι είχαν μια "πολύ καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σχετικά με το Κυπριακό" και συνέχισε, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή στις συνομιλίες 5 + 1 είναι απαραίτητη, προς όφελος όλων των Κυπρίων, της περιοχής και της ΕΕ. "Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία που πρέπει να τύχει αξιοποίησης", κατέληξε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε μετά τη συνάντηση στο twitter ότι η συμμετοχή της ΕΕ στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, είναι υψίστης σημασίας. Ευχαρίστησε τον Josep Borrell για τη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες να διατηρηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας ενόψει των επερχόμενων εξελίξεων σχετικά με το Κυπριακό.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σε γραπτή του δήλωση ανέφερε πως το βασικό μήνυμα του Josep Borrell είναι ότι αποκλιμάκωση και πρόοδος σε θέματα όπως το Κυπριακό είναι κομβικά ζητήματα για την ανάπτυξη μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης στη βάση αξιών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Κ. Κούσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην από μέρους του αποδοχή της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο ΓΓ για την άτυπη συνάντηση της Γενεύης, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε αυτήν με ειλικρινή πολιτική βούληση, με στόχο να καταστεί δυνατή η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας το συντομότερο.

Ξεκίνησε από την πράσινη γραμμή

Η επίσκεψη Borrell στην Κύπρο ξεκίνησε από την Πράσινη Γραμμή και το αρχηγείο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγραψε: "Η αποστολή μου στην Κύπρο ξεκίνησε με ενημέρωση από την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Το έργο του ΟΗΕ επί του εδάφους είναι σημαντικό για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Η επικείμενη άτυπη συνάντηση 5+1 του ΟΗΕ προσφέρει μια ευκαιρία προς την αναγκαία επανέναρξη των συνομιλιών. Η ΕΕ έχει την ισχυρή θέληση να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες".
Από δικής τους πλευράς τα Ηνωμένα Έθνη σε ανάρτηση για την επίσκεψη Josep Borrell αναφέρουν τα εξής: "Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Elizabeth Spechar, καλωσόρισε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερική Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή της Λευκωσίας και συζήτησαν τρόπους προώθησης της ειρήνης την Κύπρο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης