Με την πανδημία της covid να εξακολουθεί να πλήττει με σφοδρότητα την Ινδία - αν και με χαμηλότερη ένταση αν κρίνει κανείς από τη μείωση των νέων μολύνσεων -, έντονη ανησυχία επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία για την ινδική παράλλαξη του ιού, η οποία κάνει ολοένα και πιο έντονη την παρουσία της στη βρετανική επικράτεια.
Μάλιστα η κυβέρνηση Johnson διαμηνύει πως είναι ακόμα νωρίς να αποφασίσει το εάν θα προχωρήσει στην περαιτέρω άρση του lockdown στις 21/6 και ενώ πολλαπλασιάζονται οι φωνές των ειδικών που καλούν τους Βρετανούς να αψηφήσουν το χθεσινό «άνοιγμα» και να αποφύγουν να συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους, τη στιγμή που Βρετανοί υπουργοί εξετάζουν ακόμα και το σενάριο των τοπικών lockdown σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όλα θα κριθούν από τον ρυθμό των εμβολιασμών, με μια σειρά από Οργανισμούς να προειδοποιούν για την ανάγκη να διανεμηθούν περισσότερα εμβόλια στις φτωχές χώρες (σύμφωνα με τον ΠΟΥ μόλις το 0,3% των εμβολίων έχει πάει σε χαμηλού εισοδήματος χώρες) καθώς οι παγκόσμιες ανισότητες είναι τεράστιες, πρόβλημα που αναμένεται να οξυνθεί περισσότερο, από τη στιγμή που η Ινδία αναφέρει πως οι εξαγωγές εμβολίων θα καθυστερήσουν τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Μετά την έξαρση του β’ κύματος της πανδημίας, η Ινδία, η οποία έχει δωρίσει ή πουλήσει περισσότερες από 66 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στο εξωτερικό, σταμάτησε τις εξαγωγές.
Η επιδημία με μια ματιά:
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 163.720.868 και οι νεκροί 3.392.840
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.972.982 κρούσματα και 586.545 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 25.228.996 και τρίτη σε νεκρούς με 278.719
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 436.537 και τρίτη σε κρούσματα με 15.657.391
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.943.579
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.127.548 και έκτη η Ρωσία με 4.900.995
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.468.582 και όγδοη η Ιταλία με 4.162.576
• Ένατη η Ισπανία με 3.615.860 και δέκατη η Γερμανία με 3.612.609
Χάος λόγω covid στην Ινδία – Ξεπέρασαν τα 25 εκατομμύρια τα κρούσματα
Παραμένει το χάος λόγω της επιδημίας της covid στην Ινδία, αν και τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται συνεχής μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.
Συνολικά πάντως οι μολύνσεις από covid έχουν ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τον απολογισμό του τελευταίου 24ωρου, αναφέρθηκαν 263.533 νέα κρούσματα και νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων, καθώς υπέκυψαν άλλα 4.329 άτομα.
Με βάση τα επίσημα δεδομένα, η Ινδία μετρά 278.719 νεκρούς επί συνόλου 25,23 εκατ. μολύνσεων.
Ειδικοί επισημαίνουν τις τελευταίες ημέρες ότι οι επίσημοι αριθμοί είναι αναξιόπιστοι, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς αριθμού τεστ στις αγροτικές περιοχές της επαρχίας, όπου ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα.
Η Ινδία πλήττεται - εδώ και μήνες πλέον - σκληρότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο από την πανδημία, καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη χώρα αυτή προκάλεσε έκρηξη των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, τα οποία ξεπέρασαν επανειλημμένα το όριο των 400.000.
Μ. Βρετανία: Επί τάπητος τοπικά lockdown λόγω της ινδικής παράλλαξης
Σχέδια έκτακτης ανάγκης για τοπικά lockdown ή καθυστέρησης της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την 21η Ιουνίου εξετάζουν Βρετανοί υπουργοί λόγω των ανησυχιών από την εξάπλωση της ινδικής παράλλαξης του ιού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, αξιωματούχοι έχουν καταστρώσει σχέδια βάσει του μοντέλου των περιορισμών του επιπέδου 4 που εισήχθησαν την προηγούμενη χρονιά.
Οι πολίτες θα λάβουν οδηγίες για να παραμείνουν στα σπίτια τους και οι μη αναγκαίες υποδομές αγορών και φιλοξενίας θα κλείσουν, αν το αναφερόμενο παραλλαγμένο στέλεχος δεν τεθεί υπό έλεγχο.
Όπως αναφέρεται, οι επιχειρήσεις σε περιοχές που θα υπόκεινται στην εφαρμογή των μέτρων θα λάβουν επιχορηγήσεις άνω των 18.000 λιρών (20.951 ευρώ), ενώ το σχετικό πρόγραμμα θα διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές, με τις καταβολές των ποσών να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τη διάρκεια εφαρμογής των περιορισμών.
Οι επιχορηγήσεις θα είναι διαθέσιμες και για τους τομείς που έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες συνέπειες, όπως τα νυχτερινά κέντρα, αλλά και για «εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα» συμπεριλαμβανομένων των φεστιβάλ, όπως προβλέπει ένα άλλο σενάριο, που εξετάζεται επί τη βάσει της καθυστέρησης της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων μετά την 21η Ιουνίου, σύμφωνα με την ίδια δημοσιογραφική αναφορά.
Η κυβέρνηση Johnson υποστηρίζει ότι δεν μπορεί ακόμα να εκτιμήσει το εάν θα προχωρήσει στην περαιτέρω άρση των περιορισμών του lockdown στην Αγγλία την 21η Ιουνίου και επιθυμεί να εξετάσει όσο το δυνατό περισσότερα δεδομένα πριν λάβει τις αποφάσεις της.
Από χθες 17/5 η Αγγλία άνοιξε παμπ, εστιατόρια, πολιτιστικούς χώρος, ξενοδοχεία αλλά και στα στάδια χωρητικότητας έως 10.000 θεατών ενώ επιτρέπεται πλέον σε ομάδες έως 6 ατόμων ή σε άτομα δύο νοικοκυριών να συναντώνται σε κλειστούς χώρους ενώ σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να συναντώνται έως και 30 άτομα.
Πάντως, η ινδική παράλλαξη του ιού και η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται στη Μ. Βρετανία έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές, οι οποίες καλούν τους πολίτες να αγνοήσουν την χαλάρωση του lockdown και να αποφύγουν τις κοινωνικές επαφές σε κλειστούς χώρους.
ΕΕ: Πάνω από 200 εκατ. εμβολιασμοί κατά covid – Πλήρως εμβολιασμένο το 12% των Ευρωπαίων
Περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 12% των Ευρωπαίων - περίπου 53 εκατομμύρια - να θεωρείται πως έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως τουλάχιστον 200,11 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί σε περίπου 148 εκατ. ανθρώπους στα 27 κράτη-μέλη, δηλαδή στο 33,2% του πληθυσμού της ΕΕ.
Περίπου 53 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως (και με τις δύο δόσεις που απαιτούνται ή με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson), σχεδόν δηλαδή το 12% του πληθυσμού.
Πρωταθλήτρια είναι η Μάλτα, η οποία έχει εμβολιάσει πλήρως το 32,5% του πληθυσμού της ενώ στην τελευταία θέση είναι η Βουλγαρία, όπου μόλις το 10,2% των κατοίκων της έχουν λάβει μία δόση εμβολίου ενώ το 6% έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Στη Γαλλία έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 30,6% του πληθυσμού, στη Γερμανία το 36,8%, όταν για παράδειγμα στη Μ. Βρετανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι πάνω από 54%.
Η ΕΕ, βασικό κέντρο της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, έχει εξαγάγει σχεδόν όσες δόσεις εμβολίων κατά της Covid, που παρασκευάζονται στο έδαφός της, όσες έχει κρατήσει για τις δικές της ανάγκες.
ΗΠΑ: Θα δώσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων
Τη δέσμευση του ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων – επιπροσθέτως των 60 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων της AstraZeneca – παρείχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Όπως είπε ο Biden, έως τα τέλη Ιουνίου, οι ΗΠΑ θα μοιράσουν 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων – των Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson, AstraZeneca - σε κράτη του εξωτερικού.
«Όπως στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ ήταν το οπλοστάσιο της Δημοκρατίας, έτσι και τώρα το έθνος θα γίνει το οπλοστάσιο των εμβολίων για τον υπόλοιπο κόσμο» είπε ο Biden, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια για να διασφαλίσουν «χάρες» από άλλα κράτη.
Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί πλήρως περίπου 123 εκατομμύρια Αμερικάνοι ενώ σχεδόν το 60% των Αμερικάνων ενηλίκων έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.
Πρόσφατα μάλιστα οι ΗΠΑ προχώρησαν στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών.
Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη οδηγία τους τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν ότι θα πρέπει οι μάσκες στα σχολεία των ΗΠΑ να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, καθώς δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 όλοι οι μαθητές.
Τα CDC ανέφεραν ότι όλοι όσοι βρίσκονται στις σχολικές εγκαταστάσεις και τα σχολικά λεωφορεία θα πρέπει να φορούν πάντα μάσκα, ενώ θα πρέπει να τηρείται και απόσταση περίπου δύο μέτρων μεταξύ καθηγητών και μαθητών.
Οι μαθητές από το νηπιαγωγείο ως την τρίτη λυκείου, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες των CDC, «θα πρέπει να εφαρμόζουν στρατηγικές πρόληψης και να δίνουν προτεραιότητα στη γενικευμένη και σωστή χρήση της μάσκας και τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης».
Η συγκεκριμένη σύσταση γίνεται, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση που ανέφερε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid-19 δεν χρειάζεται να φορούν πλέον μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και μπορούν να τις αποφεύγουν και στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους.
Σταθεροποιείται η πανδημία
Ενδείξεις σταθεροποίησης της πανδημίας καταγράφονται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε μείωση των θανάτων από Covid-19 κατά 12% και των νέων κρουσμάτων κατά 4%, σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα.
Μέχρι σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα διαγνωσμένα κρούσματα ανά εκατομμύριο ανθρώπων είναι 21.003, ενώ οι θάνατοι ανά εκατομμύριο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι περίπου 435.
Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε περίπου 17 εκατομμύρια διεθνώς, ενώ οι ασθενείς σε σοβαρή/κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία όλου του κόσμου εκτιμώνται σε περίπου 102.500.
Οι πρώτοι 10 … και η Ελλάδα
Οι πρώτες δέκα χώρες σε συνολικά κρούσματα είναι οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Τουρκία, η Ρωσία, η Βρετανία (4,451 εκατομμύρια), η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία (3,603 εκατομμύρια).
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 48η θέση παγκοσμίως.
Οι πρώτες δέκα χώρες σε θανάτους είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία, το Μεξικό, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Κολομβία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 40ή θέση.
Εάν ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός κάθε χώρας, τότε τα περισσότερα συνολικά κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού έχουν η Ανδόρα, το Μαυροβούνιο, η Τσεχία, το Σαν Μαρίνο, το Γιβραλτάρ, η Σλοβενία, το Μπαχρέιν, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και οι ΗΠΑ.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 79η θέση.
Από άποψη θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στην κορυφή βρίσκονται η Ουγγαρία, το Γιβραλτάρ, η Τσεχία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Σαν Μαρίνο, η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, η Σλοβακία και το Βέλγιο.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 43η θέση.
Πρώτη σε κρούσματα η Ασία, πρώτη σε θανάτους η Ευρώπη
Σε επίπεδο ηπείρων, η Ασία έχει περάσει πια πρώτη σε κρούσματα (46.836.971), ξεπερνώντας τη Νότια Αμερική, αλλά είναι μόλις τέταρτη σε θανάτους (608.242).
Η Ευρώπη είναι πρώτη σε θανάτους (1.049.348), όμως την περασμένη εβδομάδα εμφάνισε ενθαρρυντική μείωση 13% σε θανάτους και 20% σε νέα κρούσματα, σε σχέση με μία εβδομάδα πριν.
Δεύτερη σε θανάτους είναι η Βόρεια Αμερική (878.629), όπου την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μείωση των θανάτων κατά 18% και των νέων κρουσμάτων κατά 7%.
Σχεδόν 1,5 δις εμβόλια
Σε 1,47 δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι δόσεις εμβολίων κατά του κορvνοϊού που έχουν χορηγηθεί, συνολικά, στον παγκόσμιο πληθυσμό των σχεδόν 7,9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Εκτιμάται ότι χορηγούνται σχεδόν 23,7 εκατομμύρια δόσεις την ημέρα, παγκοσμίως και ότι ήδη έχει εμβολιαστεί πλήρως σχεδόν ο ένας στους δέκα κατοίκους του πλανήτη (ποσοστό 9,5%).
Με αυτόν τον ρυθμό, παρά το γεγονός ότι αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιτευχθεί συλλογική ανοσία («αγέλης») στην παγκόσμια κοινότητα.
Οι πρώτοι
Τα μεγαλύτερα ποσοστά πλήρους εμβολιασμού έχουν πετύχει το Γιβραλτάρ (100%), οι Σεϋχέλλες (63,9%), οι Νήσοι Φόκλαντ (59,2%), η Αγία Έλενα (58,8%), το Ισραήλ (56,3%), το Σαν Μαρίνο (49,7%), οι Νήσοι Κέιμαν (49,6%), το Μπαχρέιν (42,2%), η Χιλή (39,2%), οι Μαλδίβες (38,4%), οι ΗΠΑ (37,1%) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (35,7%).
Στην Ελλάδα, το ποσοστό βρίσκεται περίπου στο 14,6%.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού - με τουλάχιστον μία δόση - έχουν το Γιβραλτάρ (100%), οι Νήσοι Φόκλαντ (87,7%), οι Μαλδίβες (81,4%), οι Σεϋχέλλες (72,6%), η Νήσος Μαν (71,9%), το Μπουτάν (64,7%), το Σαν Μαρίνο (64,3%) και το Ισραήλ (60%).
Η Ελλάδα εμφανίζει ποσοστό γύρω στο 26%.
Έτοιμες να δώσουν εμβόλια η ΕΕ και η G7
Η ΕΕ και η G7 μπορούν να δωρίσουν περισσότερες από 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 σε φτωχές χώρες προκειμένου να περιοριστεί η ανισότητα στην πρόσβαση εμβολίων.
Όπως ανακοίνωσε η Unicef, ο αριθμός αυτός μπορεί να επιτευχθεί αν οι επτά πιο πλούσιες χώρες του κόσμου - οι ηγέτες των οποίων θα συναντηθούν τον Ιούνιο στην Αγγλία - και τα μέλη της ΕΕ μοιραστούν μόλις το 20% των αποθεμάτων που θα διαθέτουν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
«Και θα μπορούσαν να το πράξουν ενώ παράλληλα τηρούν όλες τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των δικών τους πολιτών» ανέφερε η γενική διευθύντρια της Unicer.
Oι ελλείψεις σε εμβόλια κατά της covid-19 επιμένουν καθώς η παραγωγή τους δεν επαρκεί και το σύστημα Covax, το οποίο δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφερθούν εμβόλια στις πιο φτωχές χώρες, είναι πολύ μακριά από τον στόχο των δόσεων που πίστευε ότι θα μπορέσει να διανείμει.
Εκτιμάται ότι τον Ιούνιο θα λείπουν από το σύστημα Covax περίπου 190 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 έναντι του στόχου που είχε τεθεί.
Οι ΗΠΑ, που διαθέτουν 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, έχουν ανακοινώσει ότι επιθυμούν να τις δωρίσουν, ενώ η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι προσφέρει 500.000 δόσεις στο Covax, η Σουηδία ένα εκατομμύριο, ενώ η Ελβετία σκέφτεται να προσφέρει αντίστοιχο αριθμό.
Τεράστιες ανισότητες
Σύμφωνα με έρευνα του Covax, το ένα τρίτο του πληθυσμού των πιο πλούσιων χωρών έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, ενώ το ποσοστό για τις φτωχές χώρες είναι μόνο 0,2%.
Σε αυτό αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος αφού έκανε λόγο για αδικία, ζήτησε από τις πλούσιες χώρες αντί να εμβολιάσουν τα παιδιά και τους έφηβους – που είναι λιγότερο επιρρεπείς στη σοβαρή νόσηση από την covid-19 - να προσφέρουν τα εμβόλια αυτά στο Covax.
«Η covid-19 έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους και με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα η δεύτερη χρονιά της πανδημίας θα είναι πολύ φονικότερη από την πρώτη» ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών