Μια νέα παραλλαγή του Covid - 19 που εντοπίστηκε σε λίγες ευρωπαϊκές χώρες προκαλεί ανησυχίες, επειδή υπάρχουν αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.
Η παραλλαγή, γνωστή είτε ως B.1.X είτε ως B.1.640, αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη γαλλική εφημερίδα Le Telegramme αφού μόλυνε 24 άτομα σε ένα γαλλικό σχολείο στην περιοχή της Βρετάνης τον περασμένο μήνα.
Όταν η παραλλαγή ανακαλύφθηκε στη Γαλλία, το σχολείο στο οποίο εκδηλώθηκε η επιδημία αναγκάστηκε να κλείσει το 50% των τμημάτων του, ανέφερε η Le Telegramme.
Αν και η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο και δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα στη Γαλλία από τις 26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας, η παραλλαγή παραμένει υπό επιτήρηση.
Λίγα κρούσματα της νέας μετάλλαξης ανακαλύφθηκαν επίσης στην Αγγλία, την Ελβετία, τη Σκωτία και την Ιταλία, αν και η παραλλαγή Delta και οι μεταγενέστερες εξακολουθούν να είναι τα πιο κυρίαρχα στελέχη, γράφει η Jerusalem Post.
Οι διαφορές με άλλες μεταλλάξεις
Ο καθηγητής Cyrille Cohen του ισραηλινού πανεπιστημίου Bar-Ilan, ο οποίος κατάγεται από τη Γαλλία και και διαβουλεύεται με Γάλλους αξιωματούχους υγείας, εξήγησε ότι η παραλλαγή B.1.640 έχει κάποιες άνευ προηγουμένου διαφορές.
Αυτό που συγκεκριμένα έχει τραβήξει την προσοχή είναι το εξής: η πρωτεΐνη ακίδα, η οποία επιτρέπει στον ιό να προσκολληθεί στο ανθρώπινο κύτταρο και να ξεκινήσει τη διαδικασία μόλυνσης, έχει ορισμένες διαφορές.
Το ερώτημα είναι αν αυτό θα κάνει τον ιό πιο μολυσματικό ή θα τον καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικό.
Η παραλλαγή πιστεύεται ότι προήλθε από την Αφρική, ένα σενάριο που ο Cohen είπε ότι φοβούνται οι ειδικοί στον τομέα της υγείας και αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για ισότητα στα εμβόλια.
Η ανισοτιμία στα εμβόλια
«Αυτή η παραλλαγή αποτελεί παράδειγμα ότι εάν αφήσετε μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς πρόσβαση σε εμβόλια, τότε ο ιός θα συνεχίσει να πολλαπλασιάζεται και θα οδηγήσει σε περισσότερες παραλλαγές», είπε ο Cohen.
Η έκθεση Global Forecast που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από την Economist Intelligence Unit (EIU) αναφέρει ότι ενώ οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες έχουν εμβολιάσει επιτυχώς μεγάλα τμήματα των πολιτών τους, οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν σημειώσει αμελητέα πρόοδο.
Η έκθεση τονίζει συγκεκριμένα τις αποτυχίες της προσπάθειας εμβολιασμού της Αφρικής, όπου από τα τέλη Οκτωβρίου μόνο το 6% του πληθυσμού στις αφρικανικές πολιτείες έχει εμβολιαστεί κατά του Covid.
«Η αιτία τέτοιων χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού είναι γνωστή: Παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, η παγκόσμια παραγωγή εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τη ζήτηση, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσβαση στα εμβόλια», ανέφερε η έκθεση EIU, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατάφερε μόνο να στείλει περίπου 400 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως ενώ οι δωρεές από πλουσιότερες χώρες είναι ισχνές.
«Δεν θέλω να τρομάξω τους ανθρώπους»
Επιπλέον, ακόμη και αν παραδίδονταν εμβόλια, οι αφρικανικές χώρες θα αντιμετώπιζαν πρόκληση να τα διανείμουν, κυρίως για υλικοτεχνικούς λόγους.
«Η μη χορήγηση εμβολίων σε αυτές τις χώρες μπορεί να φαίνεται εντάξει βραχυπρόθεσμα», είπε ο Cohen «αλλά μακροπρόθεσμα, μπορεί να έχουμε νέες παραλλαγές που είναι προβληματικές και οι οποίες αναπτύχθηκαν σε μη εμβολιασμένες χώρες».
«Δεν θέλω να τρομάξω τους ανθρώπους. Υπάρχουν μόνο λίγες περιπτώσεις B.1.640 τώρα και σε ένα μήνα από τώρα θα μπορούσαμε όλοι να ξεχάσουμε αυτήν την παραλλαγή.
Αλλά είναι ένα παράδειγμα του τι θα μπορούσε να συμβεί εάν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εμβόλια για όλους», κατέληξε ο καθηγητής.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών