Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρουμανία: Συμφωνία φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατών για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ρουμανία: Συμφωνία φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατών για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ο υποψήφιος των φιλελεύθερων (PNL) Nicolae Ciucă και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (PSD) Marcel Ciolacu θα εναλλάσσονται στην πρωθυπουργία με θητεία ενάμιση χρόνου έκαστος, με βάση τη συμφωνία

Σχετικά Άρθρα
Οι κυβερνώντες φιλελεύθεροι στη Ρουμανία και οι πολιτικοί τους αντίπαλοι σοσιαλδημοκράτες κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δύο μήνες μετά την έναρξη της σφοδρής πολιτικής κρίσης εν μέσω της έκρηξης της πανδημίας, όπως μεταδίδει το Reuters την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 .
Οι δύο παρατάξεις, οι οποίες μοιράστηκαν την εξουσία από το 2012 έως το 2014 πριν συγκρουσθούν, αποφάσισαν επίσης να εφαρμόσουν την εναλλαγή στην πρωθυπουργία, για πρώτη φορά στην ιστορία, μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2024.

Εναλλαγή στην προεδρία

Ο υποψήφιος των φιλελεύθερων (PNL) Nicolae Ciucă και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (PSD) Marcel Ciolacu θα εναλλάσσονται στην πρωθυπουργία με θητεία ενάμιση χρόνου έκαστος.
«Ολοκληρώσαμε τις συνομιλίες για το πολιτικό σχήμα της μελλοντικής κυβέρνησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Marcel Ciolacu έπειτα από την συνάντησή του με το PNL και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας (UDMR) που θα συμμετέχει επίσης στην κυβέρνηση συνασπισμού.
Ο Nicolae Ciucă δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν μένει παρά τα συμφωνήσουν αύριο στο όνομα του πρώτου που θα αναλάβει την πρωθυπουργία και να υποβάλουν την επιλογή στον πρόεδρο Klaus Iohannis.

Οικονομική κρίση και πανδημία

Οι προσπάθειες για τον σχηματισμό ρουμανικής κυβέρνησης είχαν αποτύχει στις αρχές του Νοεμβρίου, όταν οι φιλελεύθεροι είχαν αρνηθεί να συμμαχήσουν με τους σοσιαλδημοκράτες.
Πληθωρισμός που φθάνει στο 8%, επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην χώρα που είναι από τις φτωχότερες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξυγίανση των δημοσιονομικών, διαχείριση της υγειονομικής κρίσης: η επόμενη ρουμανική κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά επείγοντα θέματα, την ώρα που η Ρουμανία πλήττεται από νέο κύμα της επιδημίας, ενώ το ποσοστό εμβολιασμού φθάνει μόλις στο 37%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης