Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία επιβάλλει περιορισμό στις αγορές τροφίμων για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό

Η Τουρκία επιβάλλει περιορισμό στις αγορές τροφίμων για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό
Η τουρκική λίρα καταρρέει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ως συνέπεια της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει ο πρόεδρος Erdogan
Σχετικά Άρθρα

Η τουρκική λίρα καταρρέει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ως συνέπεια της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει ο πρόεδρος Erdogan που υπεραμύνεται της μείωσης των επιτοκίων παρά τον πληθωρισμό που καλπάζει και την αντίθεση των αγορών.
Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας οδηγεί πολλούς από τους πολίτες να προχωρούν σε αγορές τροφίμων έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, τροφοδοτώντας έτσι περαιτέρω το σπιράλ του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, βουλευτές από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας παρουσίασαν στη Βουλή πρόταση για νέο νομοσχέδιο που ζητά αυξημένα πρόστιμα κατά της συσσώρευσης τροφίμων και άλλων αγαθών.
Η πρόταση των οκτώ άρθρων απαιτεί κυρώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 100.000 - 2 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 7.000 δολάρια - 144.000 δολάρια).
Το νομοσχέδιο αναφέρεται σε «πρακτικές των παραγωγών, προμηθευτών και λιανοπωλητών που οδηγούν σε συμφόρηση, ανισορροπία στην αγορά», καθώς και σε «δραστηριότητες που αλλοιώνουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό», ζητώντας αυξημένες κυρώσεις που θα χρησιμεύσουν ως μεγαλύτερη αποτρεπτικό σε τέτοιες κινήσεις.
Το νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 43% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2021 και οι παρατηρητές φοβούνται ότι η πτώση μπορεί να συνεχιστεί.
«Ο κίνδυνος είναι ότι η λίρα θα υποστεί νέες βίαιες πτώσεις και θα προκαλέσει προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο. Μια πιστωτική κρίση μπορεί να ακολουθήσει και θα αυτό θα βαρύνει σημαντικά στην οικονομική δραστηριότητα», είπε ο J. Tavei, αναλυτής της Capital Economics.
Η πτώση της λίρας τροφοδοτεί επίσης τον πληθωρισμό, με την Τουρκία να εξαρτάται ιδιαίτερα από τις εισαγωγές, κυρίως για την ενέργεια και τις πρώτες ύλες.
Ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 19,89% τον Οκτώβριο, ένα επίπεδο τέσσερις φορές υψηλότερο από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης.
Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πρόεδρος επιδιώκει έτσι να ενισχύσει την ελκυστικότητα της Τουρκίας και να ενθαρρύνει τις ξένες εταιρίες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στη χώρα, λόγω του χαμηλού εργατικού κόστους.
Ο κατώτατος καθαρός μηνιαίος μισθός στην Τουρκία (2.825,90 λίρες) ισοδυναμούσε την 1η Ιανουαρίου με περίπου 380 δολάρια.
Σήμερα δεν άξιζε πάνω από 222.
O πληθωρισμός στη χώρα καλπάζει, στέλνοντας στα ύψη τις τιμές βασικών προϊόντων, όπως ψωμί, γάλα, αυγά, λάδι, φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Σε ορισμένα προϊόντα οι τιμές έχουν ανέβει έως και κατά 25% τις τελευταίες μόνο εβδομάδες και ειδικά στα φρούτα και τα λαχανικά ο πληθωρισμός αγγίζει τιμές – ρεκόρ της τάξης του 33,9%!
Σύμφωνα με την ΜΚΟ «Deep Poverty Network», η κρίση στα ταμεία των νοικοκυριών δεν ήταν ποτέ τόσο έντονη στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης