Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνωστισμός στα ομόλογα ΗΠΑ ενόψει Fed... αυξάνεται ο κίνδυνος ενός μίνι κραχ

Συνωστισμός στα ομόλογα ΗΠΑ ενόψει Fed... αυξάνεται ο κίνδυνος ενός μίνι κραχ
Οι αγορές τιμολογούν τέσσερις αυξήσεις επιτοκίου φέτος και οι καμπύλες απόδοσης κινδυνεύουν να ισοπεδωθούν πάρα πολύ και πολύ γρήγορα
Η πορεία των ομολόγων αυτόν τον μήνα είναι υπερβολική.
Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να προσφέρει περισσότερα... καρότα παρά μαστίγια στους επενδυτές χρέους.
Ενώ οι κεντρικές τράπεζες κινούνται προς έξοδο από την περίοδο της ποσοτικής χαλάρωσης καθώς κοιτάζουν πέρα ​​από την πανδημία σε έναν κόσμο ταχύτερου πληθωρισμού, αξίζει να θυμηθούμε ότι ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, είπε αυτόν τον μήνα ότι θα ήταν «ένας μακρύς δρόμος προς την κανονικότητα».
Αυτός ο χαρακτηρισμός πλησιάζει με τις τιμές των αγορών να τιμολογούν τέσσερις αυξήσεις φέτος και οι καμπύλες απόδοσης κινδυνεύουν να ισοπεδωθούν πάρα πολύ και πολύ γρήγορα.
Και οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι το σχέδιο της Fed για ταχεία συρρίκνωση του ισολογισμού της, το οποίο θα συμβάλει στην επίτευξη μιας πιο απότομης καμπύλης αποδόσεων, σε αντίθεση με την ισοπέδωση που υπονοούν οι σχολιαστές, συμπεριλαμβανομένου του Jamie Dimon της JPMorgan, ο οποίος βλέπει τον κίνδυνο για περισσότερες από τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων αυτή την χρονιά.

Ζητούμενο το εύρος του επιτοκίου

Ο Dimon έχει κάνει λάθος με τα επιτόκια στο παρελθόν - συμπεριλαμβανομένης μιας προειδοποίησης το 2018 ότι οι αποδόσεις του 10ετούς Δημοσίου θα έφταναν το 5% - ωστόσο οι traders προσπαθούν να πιάσουν το εύρος.
Είναι εύκολο να κυνηγήσεις τα επιτόκια και είναι κερδοφόρο για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ το στοίχημα σε μειώσεις ισολογισμού είναι ένα πιο δύσκολο παιχνίδι.
Λάβετε επίσης υπόψη ότι οι προβλέψεις και η ίδια η αγορά ομολόγων δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να μειωθεί, είτε επειδή ο αντίκτυπος των κλυδωνισμών της προσφοράς εξασθενεί καθώς ο κορωνοϊός μετατοπίζεται από πανδημικός σε ενδημικός, είτε επειδή οι πρώτες μία ή δύο αυξήσεις από το μηδενικό επιτόκιο της Fed πλήττουν τον πραγματικό κόσμο περισσότερο από ό,τι φαντάζονται οι traders.
Επιπλέον, υπάρχει η δυναμική σύμφωνα με την οποία όσο πιο επιθετική γίνεται η αγορά με τις τιμές σε απότομες αυξήσεις, τόσο λιγότερο επιθετική πρέπει να είναι η Fed για να επαναφέρει τις οικονομικές συνθήκες στο κανονικό.
Έτσι, ακόμα κι αν οι γενικές προοπτικές για τα ομόλογα παραμείνουν πτωτικές για τα επόμενα τρίμηνα, πολλοί traders θα μπορούσαν να βρεθούν δυσαρεστημένοι μπροστά από τη Fed αυτήν την εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης