Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Πρέπει να αποφύγεις τον πόλεμο με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ - Putin: Μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες

Macron: Πρέπει να αποφύγεις τον πόλεμο με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ - Putin: Μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες
«Βλέπω την προσπάθεια που καταβάλλει η σημερινή ηγεσία της Γαλλίας και ο πρόεδρός της για να λυθεί η κρίση που σχετίζεται με την παροχή ίσης ασφάλειας στην Ευρώπη για μια σοβαρή ιστορική προοπτική», είπε ο Putin
Σχετικά Άρθρα

Tην επιθυμία του να αποφευχθεί ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης εξέφρασε στον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
Ο Macron, ο οποίος αναμένεται να διεκδικήσει επανεκλογή τον Απρίλιο, διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή για την Ουκρανία, με το Παρίσι να εκφράζει σκεπτικισμό σχετικά με τις εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον και άλλων δυτικών πρωτευουσών ότι επίκειται ρωσική επίθεση.
Ο Γάλλος ηγέτης είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι αναζητά μια απάντηση «που φυσικά θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τον πόλεμο και να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, σταθερότητας και ορατότητας».
Ο Putin, από την πλευρά του, είπε ότι η Ρωσία και η Γαλλία μοιράζονται «κοινές ανησυχίες για το τι συμβαίνει στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη».
«Βλέπω την προσπάθεια που καταβάλλει η σημερινή ηγεσία της Γαλλίας και ο πρόεδρός της για να λυθεί η κρίση που σχετίζεται με την παροχή ίσης ασφάλειας στην Ευρώπη για μια σοβαρή ιστορική προοπτική», είπε ο Putin.
Την παραμονή του ταξιδιού του, ο Μacron, ο οποίος επίσης αναμένεται στο Κίεβο την Τρίτη, δήλωσε στην εφημερίδα Journal du Dimanche:
«Ο γεωπολιτικός στόχος της Ρωσίας σήμερα δεν είναι σαφώς η Ουκρανία, αλλά η αποσαφήνιση των κανόνων συμβίωσης με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Scholz (Γερμανία): Το κόστος θα είναι πολύ υψηλό, εάν η Ρωσία επιτεθεί στρατιωτικά στην Ουκρανία

«Το κόστος θα είναι πολύ υψηλό, αν φτάσουμε σε στρατιωτική επίθεση» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ο Καγκελάριος Olaf Scholz, αυτή τη φορά μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.
Βρίσκονται σε εξέλιξη «σημαντικές συνομιλίες στο πλαίσιο της διατλαντικής συνεργασίας, μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ και φυσικά στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.
Είμαστε στενά συνδεδεμένοι και ενεργούμε σε συμφωνία σε ό,τι αφορά την υπέρβαση αυτής της κρίσης. Το θέμα είναι τώρα η ένταση που συνδέεται με την κρίση στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Scholz και τόνισε ότι η Γερμανία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και όλοι όσοι είναι προσανατολισμένοι κατά τον ίδιο τρόπο τονίζουν ότι «το κόστος θα είναι πολύ υψηλό αν φτάσουμε στο σημείο να δεχθεί η Ουκρανία στρατιωτική επίθεση».
Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα, πρόσθεσε ο γερμανός Καγκελάριος και κατέληξε λέγοντας ότι «το σημαντικό είναι να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα - και προ πάντων με ενότητα»

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Η Ρωσία θέλει να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις του Κιέβου με τη Δύση

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι επιδιώκει να προκαλέσει ρήγμα μεταξύ του Κιέβου και των δυτικών συμμάχων του.
Υποδεχόμενος την Γερμανίδα ομόλογό του, την Analena Baerbock, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρωσία για να εκφράσει τη στήριξη του Βερολίνου στο Κίεβο, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba είπε:
"Δεν έχει σημασία ποιοι το επιδιώκουν αυτό στη Ρωσία, κανείς δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ της Ουκρανίας και των εταίρων της", κατηγορώντας τη Μόσχα και "τους φιλορώσους πολιτικούς" στο εξωτερικό.
Από την πλευρά της, η Baerbock δήλωσε ότι η Δύση έχει ετοιμάσει "σοβαρές" και "άνευ προηγουμένου" κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες θα εφαρμόσει εάν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία.
"Είμαστε επίσης προετοιμασμένοι να πληρώσουμε και εμείς οι ίδιοι το οικονομικό τίμημα επειδή διακυβεύεται η ασφάλεια της Ουκρανίας", πρόσθεσε.
Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι ετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία, οι ανατολικές επαρχίες της οποίας είναι από το 2014 σε εμπόλεμη κατάσταση, με τις ουκρανικές δυνάμεις να μάχονται τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Η Ουκρανία ωστόσο υποβαθμίζει τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής επίθεσης, εκτιμώντας ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει κυρίως να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.
"Δεν αξίζει τον κόπο να εκφοβίζονται οι Ουκρανοί με πόλεμο. Είμαστε σε πόλεμο από το 2014, έχουμε βιώσει πολλά δεινά" είπε ο Kuleba, προσθέτοντας ότι "η Ουκρανία δεν αποκλείει κανένα σενάριο" και "είναι έτοιμη για όλα".
"Εάν η Ρωσία μας επιβάλει μια νέα φάση μιας ένοπλης σύρραξης, θα πολεμήσουμε", κατέληξε ο Kouleba.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης