Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Ολονύκτιες συνομιλίες για την ακρίβεια - «Όχι» σε πλαφόν στο φυσικό αέριο και ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

Σύνοδος Κορυφής: Ολονύκτιες συνομιλίες για την ακρίβεια - «Όχι» σε πλαφόν στο φυσικό αέριο και ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία
Προς απόρριψη η πρόταση Μητσοτάκη για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου...
Σχετικά Άρθρα

Τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία αναμένεται να αποφασίσουν την Παρασκευή 11 Μαρτίου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - αν και υπάρχει διαφωνία για το αν πρέπει να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως η ανάγκη απεξάρτησης ώθησε την Κομισιόν την Τρίτη να δημοσιεύσει σχέδια για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και τον πλήρη τερματισμό της εντός δεκαετίας.
Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών μελών αναμένεται να συμφωνήσουν για τη σταδιακή απαλλαγή από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα που είναι «εκ Ρωσίας ορμώμενα», σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο της δήλωσης, το οποίο δεν δίνει ημερομηνία λήξης.
Ένας αξιωματούχος της ΕΕ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ορισμένα κράτη ζητούν να τεθεί ως ημερομηνία τερματισμού το 2030, άλλα το 2027 και μερικά το 2022.
Οι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε βήματα όπως η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η ταχύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το προσχέδιο δήλωσης της Πέμπτης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο αυτόν τον μήνα «για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και προσιτές τιμές ενέργειας κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο».
Ωστόσο, οι χώρες διαφωνούν σχετικά με τα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν βραχυπρόθεσμα τις αυξήσεις στις τιμές που πλήττουν τους οδηγούς αυτοκινήτων και τα νοικοκυριά και αναγκάζουν ενεργοβόρες επιχειρήσεις, όπως οι χαλυβουργίες, να αναστείλουν την παραγωγή.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo πρότεινε ένα πανευρωπαϊκό ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, ο Ολλανδός ομόλογός του Mark Rutte είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο η Ευρώπη ανεξαρτητοποιείται από το ρωσικό αέριο.
«Η επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμής φαίνεται καλή λύση, αλλά θα καθιστούσε μη ελκυστική την εξαγωγή, π.χ. LNG, στην Ευρώπη» είπε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ.
Από ό,τι φαίνεται, λοιπόν, η πρόταση Μητσοτάκη «παγώνει»...

Ενεργειακό εμπάργκο

Διαφωνία μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ υπάρχει σχετικά με το αν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν την πλήρη απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου την Τρίτη, αλλά και τη Βρετανία, η οποία λέει ότι θα το κάνει μέχρι το τέλος του 2022.
Οι χώρες της ΕΕ εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τη ρωσική ενέργεια, βασίζονται στη Ρωσία για το 40% των συλλογικών τους αναγκών σε φυσικό αέριο, το 27% των εισαγωγών πετρελαίου και το 46% του εισαγόμενου άνθρακα.
Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει επικεντρώσει τις κυρώσεις της σε τράπεζες και ολιγάρχες, απαγόρευσε στα ρωσικά αεροσκάφη να περνάνε από τον εναέριο χώρο της ΕΕ και σταμάτησε τις εξαγωγές τεχνολογίας.
Όμως, ορισμένες χώρες πιέζουν για ενεργειακό εμπάργκο.
«Εάν σταματούσαμε την αγορά ρωσικής ενέργειας, αυτό θα σταματούσε τη χρηματοδότηση της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής», δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Λετονίας Krisjanis Karins.
«Αν όχι αυστηρότερες κυρώσεις τώρα, τότε πότε;» είπε η Κάρινς.
Ένας Πολωνός διπλωμάτης είπε: «Οι Ουκρανοί πληρώνουν με το αίμα τους» για τις αγορές ενέργειας της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Η Γερμανία και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών που αντιτίθενται σε ένα εμπάργκο ορυκτών καυσίμων, το οποίο θα στερούσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ημερησίως στη Ρωσία, αλλά θα έπληττε την ευρωπαϊκή οικονομία και θα ωθούσε τις τιμές της ενέργειας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
«Ενώ καταδικάζουμε την ένοπλη επίθεση της Ρωσίας και καταδικάζουμε επίσης τον πόλεμο, δεν θα επιτρέψουμε να υποχρεωθούν οι ουγγρικές οικογένειες να πληρώσουν το τίμημα», δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban.
Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη συνεχίστηκαν με σταθερό ρυθμό από την έναρξη της εισβολής, την οποία η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά η Μόσχα είπε ότι οι δυτικές κυρώσεις στο πετρέλαιο της θα μπορούσαν να την αναγκάσουν να κλείσει έναν μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου προς Ευρώπη.

Ευρωομόλογα

Παράλληλα, στον... πάγο φαίνεται πως μπαίνουν τα σχέδια για έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αμυντικές δαπάνες αλλά και να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που εντάθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που αποκαλύπτει το Reuters, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προετοιμάσουν το έδαφος για πιθανές απροσδόκητες δαπάνες που θα σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν θα φτάσουν έως το σημείο να αναφερθούν σε οποιαδήποτε νέα κοινή έκδοση χρέους.
Βγαίνοντας από την πανδημία της Covid-19, η οποία πρόσθεσε μεγάλο δημόσιο χρέος σε ολόκληρη την ΕΕ, οι κυβερνήσεις είχαν σχεδιάσει να αποσύρουν σταδιακά την έκτακτη δημοσιονομική στήριξη που ήταν απαραίτητη για να διατηρήσουν τις οικονομίες σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του lockdown.
Όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε την ΕΕ να ξανασκεφτεί αυτή την προσέγγιση, λόγω της αναμενόμενης απότομης αύξησης των δαπανών για την άμυνα και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα.
«Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
«Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Σθεναρή αντίσταση από Γερμανία και Ολλανδία για ευρωομόλογο

Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία θέλουν να εκδοθεί ξανά κοινό χρέος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλοι αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη αχρησιμοποίητα κεφάλαια στο Ταμείο Ανάκαμψης 800 δισ. ευρώ της ΕΕ.
Μόνο 74 δισ. ευρώ από το συνολικό ταμείο της ΕΕ έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν με επιχορηγήσεις και εξαιρετικά φθηνά δάνεια.
«Έχουμε άλλα μέσα (εκτός από νέο κοινό χρέος), ας τα χρησιμοποιήσουμε πρώτα», είπε μιλώντας στο Reuters, ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων έδειξε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να βρουν χρήματα για τις μελλοντικές προκλήσεις αξιοποιώντας δημόσιους πόρους για να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, που θα κάνουν ευκολότερη την προώθηση καινοτόμων έργων.
«Θα χρησιμοποιήσουμε τον προϋπολογισμό και τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας για να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης υψηλότερου κινδύνου για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία», επεσήμαναν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης