Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βild: Η Γερμανία εξετάζει την εγκατάσταση του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Iron Dome

Βild: Η Γερμανία εξετάζει την εγκατάσταση του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Iron Dome
Συγκεκριμένα η Γερμανία εξετάζει το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας «σιδερένιου θόλου», Arrow-3 από το Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα

Γερμανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν πως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η Γερμανία βρίσκεται στην περιοχή στόχου όλων των μεγάλων πυραυλικών συστημάτων της Ρωσίας, ενώ δεν υπάρχει ακόμη καμία προστατευτική ασπίδα εναντίον του, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.
Αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της Bild am Sonntag, ο καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) και η κυβέρνησή του εξετάζουν την ανέγερση μιας αντιπυραυλικής ασπίδας σε ολόκληρη τη Γερμανία.
Όπως και στο Ισραήλ, ένας "σιδερένιος θόλος" (Ιron Dome) θα απλωνόταν πάνω από τη χώρα.
'Οταν ο Γενικός Επιθεωρητής Eberhard Zorn (62) συναντήθηκε με τον Scholz αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν πώς θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί η Bundeswehr (σ.σ. γερμανικός ομοσπονδιακός στρατός) με το πακέτο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild am Sonntag, συζητήθηκε επίσης μια αντιπυραυλική ασπίδα.
Συγκεκριμένα εξετάζεται το σύστημα Arrow-3 από το Ισραήλ.

Η λειτουργία του «Σιδερένιου Θόλου»

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής:
Τα συστήματα ραντάρ πυραύλων Super Greene Pine έχουν εγκατασταθεί σε τρεις τοποθεσίες στη Γερμανία.
Τα δεδομένα επιτήρησής τους αναφέρονται στο Εθνικό Διοικητήριο στο Uedem (Κάτω Ρήνος).
Εκεί, στρατιώτες της Πολεμικής Αεροπορίας παρακολουθούν την κατάσταση όλο το εικοσιτετράωρο.
Εάν το ραντάρ ανιχνεύσει πυραυλική επίθεση, ένα βέλος 3 εκτοξεύεται από έναν από τους εκτοξευτές που είναι κατανεμημένοι σε όλη τη χώρα. Αναχαιτίζει τον επιτιθέμενο πύραυλο στο διάστημα και τον καταστρέφει εκεί.
Το κόστος του ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πλεονέκτημα είναι ότι τα ραντάρ είναι τόσο ισχυρά που η προστατευτική ασπίδα θα μπορούσε να καλύψει επίσης την Πολωνία, τη Ρουμανία ή τις χώρες της Βαλτικής.
Οι γειτονικές χώρες της Γερμανίας θα πρέπει μόνο να αγοράσουν πυραύλους Arrow-3, ενώ η εικόνα του ραντάρ θα παρέχεται από τη Γερμανία.
Δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση σχετικά με την προστατευτική ομπρέλα, αλλά ο Andreas Schwarz (SPD), επικεφαλής εισηγητής στην επιτροπή προϋπολογισμού για τον αμυντικό προϋπολογισμό, δηλώνει στην Bild am Sonntag πως "πρέπει να προστατευτούμε καλύτερα από την απειλή της Ρωσίας. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε μια αντιπυραυλική αμυντική ασπίδα σε όλη τη Γερμανία το συντομότερο δυνατό.
Το ισραηλινό σύστημα Arrow 3 είναι μια καλή λύση. Μπορούμε επίσης να απλώσουμε τον Σιδηρούν Θόλο πάνω από τις γειτονικές μας χώρες. Αυτό θα μας έδινε ένα ρόλο-κλειδί στην ασφάλεια της Ευρώπης".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης