Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Μόσχα προσφέρει ρούβλια για επαναγορά ευρωομολόγων 2 δισ. δολαρίων που λήγoυν σε λίγες μέρες

Η Μόσχα προσφέρει ρούβλια για επαναγορά ευρωομολόγων 2 δισ. δολαρίων που λήγoυν σε λίγες μέρες

Άγνωστο σε τι νόμισμα θα πληρώσει στις 4 Απριλίου 2022 που λήγουν οι τίτλοι

Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που στην Κωνσταντινούπολη αναζητείται διπλωματική λύση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, η Ρωσία συνεχίζει να αντιδρά στον οικονομικό πόλεμο των κυρώσεων που της επέβαλλε η Δύση, αυτή τη φορά κάνοντας προσφορά για να επαναγοράσει ευρωομόλογα 2 δισ. δολαρίων, που λήγουν τις επόμενες ημέρες, σε ρούβλια αντί για δολάρια.
Η προσφορά του υπουργείου Οικονομικών για τα ευρωομόλογα που λήγουν στις 4 Απριλίου και αποτελούν τη μεγαλύτερη πληρωμή χρέους της Ρωσίας φέτος, ακολουθεί τις κινήσεις της Δύσης να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της χώρας για την εισβολή της στην Ουκρανία και να αποκλείσουν τη Μόσχα από τη διεθνή χρηματοδότηση.
"Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για δημοπρασία και όχι για τελική απόφαση ότι αυτά τα ομόλογα θα πληρωθούν σε ρούβλια.
Ίσως, οι ρωσικές αρχές θέλουν να μετρήσουν την προθυμία των επενδυτών να δεχτούν πληρωμή σε ρούβλια;" είπε ο αναλυτής της Seaport Global, Himanshu Porwal.
Ο Tim Ash της BlueBay Asset Management, η οποία δεν είναι κάτοχος ομολόγων, είπε ότι η κίνηση είναι μέρος μιας μάχης της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας "για να αποτρέψει την χρεοκοπία και να σταθεροποιήσει τις αγορές και το ρούβλι".
Δεν έγινε άμεσα σαφές εάν οι κάτοχοι ομολόγων θα αναγκαστούν να δεχτούν ρούβλια εάν απορρίψουν την προσφορά, μια κίνηση που θα έσπαγε τους όρους του ομολόγου και θα έδινε ξανά την προοπτική της πρώτης «εξωτερικής» χρεοκοπίας της Ρωσίας εδώ και έναν αιώνα.
Η Μόσχα, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», λέει ότι τα δυτικά μέτρα ισοδυναμούν με «οικονομικό πόλεμο».
Σε απάντηση, έχει ήδη απαιτήσει από τις ξένες εταιρείες να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια και όχι σε δολάρια ή ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης