Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικός Τύπος: «Γεωπολιτικά κριτήρια» στηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρώπη

Γερμανικός Τύπος: «Γεωπολιτικά κριτήρια» στηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρώπη
Η Ursula Von der Leyen είπε ότι η Ουκρανία αξίζει το καθεστώς (υποψήφιας χώρας), γιατί είναι έτοιμη να πεθάνει για το όνειρο της Ευρώπης, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος
Σχετικά Άρθρα

Ως απόφαση που αποδίδεται σε καθαρά γεωπολιτικά κριτήρια, κρίνει την απόφαση της ΕΕ για ένταξη της Ουκρανίας ο Γερμανικός Τύπος.
Μία «γεωπολιτική απόφαση» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για την πρόταση της Κομισιόν να δοθεί «καθεστώς υποψήφιας χώρας» στην Ουκρανία με απώτερο στόχο την πλήρη ένταξη στην ΕΕ.
Μεταξύ άλλων γράφει πως: «Η Ursula Von der Leyen είπε ότι η Ουκρανία αξίζει το καθεστώς (υποψήφιας χώρας), γιατί είναι έτοιμη να πεθάνει για το όνειρο της Ευρώπης.
Αυτό δεν περιλαμβάνεται στα αποκαλούμενα ‘κριτήρια της Κοπεγχάγης', τα οποία πρέπει να εκπληρώνει μία χώρα για να γίνει μέλος της ΕΕ.
Αλλά η νέα αξιολόγηση της διεύρυνσης είναι μία από τις πολλές αλλαγές που ο Putin έχει επιβάλει στην ήπειρό μας».

Mελλοντικές ρωσικές αντιδράσεις

Πάντως, η Badische Zeitung προειδοποιεί για τις μελλοντικές αντιδράσεις της Ρωσίας: «Η Μόσχα παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ.
Ας μην παρασυρθεί κανείς από την φαινομενικά χαλαρή αντίδραση του Κρεμλίνου.
Η Ρωσία του Putin θεωρεί την Ουκρανία αναπόσπαστο μέρος του ‘ρωσικού κόσμου' και όχι της ‘ευρωπαϊκής οικογένειας', όπως λέει ο Olaf Scholz.
Θα κάνει τα πάντα, για να διαταράξει την ενταξιακή πορεία της».

Η «μεγάλη υπόσχεση» της ΕΕ

Η Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας προσφέρει και στην ΕΕ μία ευκαιρία να αναστοχαστεί τον δικό της ρόλο: «Η ενταξιακή πορεία του Κιέβου δεν είναι ούτε συγχωροχάρτι για το άγος του πολέμου, ούτε υποκατάστατο για όπλα που δεν παραδόθηκαν.
Το καθεστώς υποψήφιας χώρας στέλνει το εξής μήνυμα: Η ΕΕ έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της ότι η υπόσχεση του εκδημοκρατισμού, της ευημερίας και της αλληλεγγύης που προσφέρει μπορεί να λειτουργήσει για όλες τις χώρες της Ευρώπης, ακόμη και για μία χώρα που έχει εμπλακεί στον χειρότερο ευρωπαϊκό πόλεμο από το 1945, ενώ παρουσιάζει σοβαρές εσωτερικοπολιτικές αντιπαραθέσεις και δυσλειτουργίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης