Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό κατάρρευση η Ουκρανία - Κάθε μήνα έχει έλλειμμα 5 δισ. δολάρια

Υπό κατάρρευση η Ουκρανία - Κάθε μήνα έχει έλλειμμα 5 δισ. δολάρια
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, για τη διασφάλιση των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών, θα αποφέρει κέρδη περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα.
Σχετικά Άρθρα
Αντιμέτωπη με τεράστια οικονομικά προβλήματα είναι η Ουκρανία, καθώς, όπως φαίνεται, ο πόλεμος της κοστίζει όχι μόνο ακριβά στο πεδία των μαχών, αλλά και στα δημοσιονομικά της χώρας.
Σύμφωνα με προειδοποιήσεις αναλυτών, πολύ σύντομα, η χώρα θα χρειάστει να επιλέξει, καθώς αντιμετωπίζει μηνιαίο έλλειμμα 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οπότε είτε θα πληρώνει τους στρατιώτες να πολεμούν, είτε τους δημοσίους υπαλλήλους να στηρίζουν τις υπηρεσίες της χώρας.

Αναβολή των πληρωμών εξωτερικού χρέους για 24 μήνες

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας δήλωσε πως σκοπεύει να αναβάλει την πληρωμή των ευρωομολόγων και τις πληρωμές των επιτοκίων τους για 24 μήνες από την 1η Αυγούστου.
Επίσης έδωσε οδηγίες, στο υπουργείο των Οικονομικών για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές σχετικά με την αναβολή των πληρωμών της 15ης Αυγούστου, ενώ υποσχέθηκε την καταβολή μεγαλύτερου επιτοκίου για τις πληρωμές που θα αναβληθούν.

Τι κερδίζει η Ουκρανία με τις διαπραγματεύσεις

Οι συμφωνίες με τους πιστωτές, αν υπογραφούν, θα απελευθερώσουν περίπου 6 δισ. δολάρια και σε συνδυασμό με μια υποτίμηση 25% του εθνικού νομίσματος, θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της άμεσης πίεσης να τηρήσει η χώρα τις υποχρεώσεις της.

Η τακτική των Ουκρανών που έχουν φύγει εκτός

Οι πολίτες που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό χρησιμοποιούν τις τραπεζικές τους κάρτες για να «σηκώσουν» 1,5 δις. δολάρια το μήνα με φθηνό επιτόκιο, δήλωσε η Maria Repko του Κέντρου Οικονομικής Στρατηγικής.

Τα οικονομικά στοιχεία του πολέμου

Ο πόλεμος ανάγκασε το Κίεβο να αυξήσει τις μηνιαίες στρατιωτικές του δαπάνες από 250 εκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο.
Η κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη επιβάλει σοβαρές περικοπές δαπανών στις καθημερινές υπηρεσίες για να καλύψει τα στρατιωτικά της έξοδα, θα μπορούσε να αναγκαστεί να λάβει ακόμη πιο δραστικά μέτρα.
«Κάτι πρέπει να συμβεί.
Είτε αύξηση των φόρων είτε περικοπή δαπανών που δεν είναι κρίσιμης σημασίας», δήλωσε ο Yuriy Gorodnichenko, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ.
«Όλοι πίστευαν ότι ο πόλεμος θα τελείωνε γρήγορα. . . αλλά θα διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια».

Θα τυπώσουν χρήμα; Ποια είναι η βοήθεια της Δύσης

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Sergii Marchenko δήλωσε πως η εκτύπωση χρημάτων για μεγάλο διάστημα θα κοστίσει στον πληθωρισμό περίπου 50 δις. δολάρια για το 2022.
Χωρίς ξένη οικονομική υποστήριξη, η Repko υπογράμμισε ότι η Ουκρανία «θα περάσει σε μια σπειροειδή κατάσταση και η στρατιωτική προσπάθεια θα είναι αδύνατο να διατηρηθεί ως έχει».
Περίπου 38 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δεσμευτεί από ξένες κυβερνήσεις για να στηρίξουν δημοσιονομικά τη χώρα, αλλά, από αυτά, μόνο 12,7 δις δολάρια είχαν παραδοθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας.
Ένα επιπλέον 1 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση από την ΕΕ αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα.
«Οι δεσμεύσεις είναι πολύ μεγάλες, αλλά οι εκταμιεύσεις είναι ελλιπείς και αργές», είπε ένας ξένος τραπεζίτης που συνεργάζεται με το Κίεβο.
Η Ουκρανία καταναλώνει τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της πολεμικής της προσπάθειας.
Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εισβολή, συμπεριλαμβανομένων 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο τον περασμένο.

Θα κερδίσει η Ουκρανία με τη συμφωνία που έκανε με τη Ρωσία;

Σύμφωνα με την εταιρία Dragon Capital, ένα επιχειρηματικό trust στο Κίεβο, η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, για τη διασφάλιση των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών, θα αποφέρει κέρδη περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα.
Φτάνουν;
Το μελλον θα δείξει..


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης