Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Στο 69,5% αύξησε το επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα, στο 71% ο πληθωρισμός - Υπερυπουργό οικονομίας αναζητά ο Fernandez

Αργεντινή: Στο 69,5% αύξησε το επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα, στο 71% ο πληθωρισμός - Υπερυπουργό οικονομίας αναζητά ο Fernandez
Η κυβέρνηση προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου για να ορίσει έναν «Υπερυπουργό» της οικονομίας
Σχετικά Άρθρα
Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 950 μονάδες βάσης, καθώς η χώρα αγωνίζεται να συγκρατήσει τον καλπάζων πληθωρισμό που ανήλθε στο υψηλό 20 ετών του 71%.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο αναφοράς «Leliq» για 28 ημέρες στο 69,5% από 60%, μόλις από δύο εβδομάδες αφότου είχε κάνει την προηγούμενη αύξηση των 800 μονάδων βάσης.
Επίσης, η κυβέρνηση προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου για να ορίσει έναν «Υπερυπουργό» της οικονομίας.

Συναγερμός... πληθωρισμού

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό έθεσαν τον επείγοντα χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής: οι τιμές αυξήθηκαν 7,4% τον Ιούλιο, πάνω από τις προσδοκίες και ώθησαν τον ετήσιο πληθωρισμό στο υψηλό 20 ετών του 71%.
Την ίδια ώρα, υπήρξε η παραίτηση του επί μακρόν υπουργού Οικονομικών του Προέδρου Alberto Fernandez, αλλά και την αποπομπή του αντικαταστάτη του.
Οι αριθμοί διέλυσαν τις ελπίδες ότι οι αισιόδοξες εκθέσεις για τον πληθωρισμό αυτής της εβδομάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία, όπου οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,68% τον Ιούλιο, ενδέχεται να προμηνύουν καλά νέα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτίου Αμερικής.
Στο Μεξικό, η κεντρική τράπεζα αύξησε επίσης το επιτόκιο αναφοράς στο 8,5%, το υψηλότερο επίπεδό του από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το τρέχον καθεστώς της τράπεζας το 2008.
Ο ετήσιος πληθωρισμός του Μεξικού ανέβηκε τον περασμένο μήνα στο 8,15% , ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Δεκέμβριο του 2000.

Για τη σταθερότητα παλεύει η Κεντρική Τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η απόφασή της «θα συμβάλει στη μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό για το υπόλοιπο του έτους και θα εδραιώσει τη χρηματοπιστωτική και συναλλαγματική σταθερότητα».
Η τράπεζα είπε επίσης ότι η απόφαση στοχεύει να φέρει τα επιτόκια πιο κοντά «σε ένα θετικό έδαφος σε πραγματικούς όρους».
Ένα θετικό πραγματικό επιτόκιο είναι ένα από τα σημεία που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Αργεντινής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε μια πρόσφατη συμφωνία χρέους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος προβλέπεται να φτάσει στο 90% μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και το χρέος της Αργεντινής και οι χρόνιες υπερβολικές δαπάνες, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας για τον τελευταίο υπουργό Οικονομίας της χώρας, Sergio Massa, ο οποίος έχει επίσης αναλάβει εξουσίες για τη μεταποίηση και τη γεωργία.
Ο Massa ανέφερε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να αναληφθεί δράση όταν ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την παροχή φορολογικών και τελωνειακών πλεονεκτημάτων στις πετρελαϊκές εταιρείες και τη μείωση της γραφειοκρατίας σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι επενδύσεις στον τομέα του σχιστόλιθου Vaca Muerta της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης