Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Liz Truss νέα πρωθυπουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο - Μεγάλες προκλήσεις και κρίση εμπιστοσύνης

H Liz Truss νέα πρωθυπουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο - Μεγάλες προκλήσεις και κρίση εμπιστοσύνης
Η Truss είναι η τρίτη πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, μετά τη Margaret Thatcher και την Teresa May
Σχετικά Άρθρα
H Liz Truss θα είναι η νέα πρωθυπουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επικράτησε του Rishi Sunak.
Η Truss, η οποία εξελέγη από τα μέλη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στην πρωθυπουργία, υποσχέθηκε «τολμηρό σχέδιο» για την μείωση των φόρων και την αύξησης της οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω κρίσης του κόστους διαβίωσης.
«Θα εφαρμόσω ένα τολμηρό σχέδιο για την μείωση των φόρων και την αύξηση της ανάπτυξης της οικονομίας μας», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της νίκης της, υποσχόμενη επίσης να αντιμετωπίσει την έκρηξη των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τα «μακροπρόθεσμα» προβλήματα της τροφοδοσίας σε ενέργεια.

H τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός

Η Truss θα διαδεχθεί τον Boris Johnson, ο οποίος αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτηση του μετά τις αποκαλύψεις για μια σειρά σκανδάλων.
Σημειώνεται πως μετά από μια μακρά εσωκομματική διαδικασία, τα περίπου 180.000 μέλη του κόμματος των Συντηρητικών ήταν αυτά που με την ψήφο τους αποφάσισαν το ποιος θα είναι ο αρχηγός τους και κατά συνέπεια ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας.
Η Truss είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, μετά τη Margaret Thatcher και την Teresa May.
Η Truss δεν γίνεται αυτόματα πρωθυπουργός, καθώς το τελετουργικό υπαγορεύει ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός (στην προκειμένη περίπτωση ο Boris Johnson) πρέπει πρώτα να υποβάλει την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ Β, η οποία στη συνέχεια διορίζει τον Truss.

Η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει το «σωστό σχέδιο» για να αντιμετωπίσει την περιφερειακή ανισότητα, το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και να συσπειρώσει το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα, δήλωσε ο απερχόμενος ηγέτης Boris Johnson στο Twitter.
«Συγχαρητήρια στη @trussliz για την αποφασιστική της νίκη», ανέφερε ο Johnson.
«Τώρα είναι η ώρα όλοι οι Συντηρητικοί να την στηρίξουν 100%», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Rishi Sunak που έχασε τη μάχη για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, δήλωσε ότι το κόμμα πρέπει τώρα να συσπειρωθεί γύρω από την νικήτρια της διαδικασίας .
«Τώρα είναι σωστό να συσπειρωθούμε γύρω από την νέα πρωθυπουργό Liz Truss, καθώς εκείνη οδηγεί τη χώρα μέσα σε δύσκολες στιγμές», ανέφερε ο Sunak στο Twitter.




Ωστόσο, η Liz Truss, με 57,4%, έχει τη χαμηλότερη υποστήριξη μεταξύ των ηγετών των Τόρις από το 2001.
Image

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι αναμένει η Βρετανία να σεβαστεί όλες τις πλευρές της συμφωνίας του Brexit υπό την νέα πρωθυπουργό.
«Μαζί αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή έως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Προσβλέπω σε μια εποικοδομητική σχέση, σε πλήρη σεβασμό των συμφωνιών μας», ανέφερε  σε ανάρτηση στο Twitter.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz συνεχάρη σήμερα τη Liz Truss για τη νίκη της στη μάχη της ανάδειξης του ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος, μια θέση που την οδηγεί στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Συγχαρητήρια για τον νέο σου ρόλο @trussliz ! Ανυπομονώ για τη συνεργασία μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», ανέφερε ο Scholz σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά –ως εταίροι και φίλοι».

Πρωθυπουργός από το 0,3% των Βρετανών

Αν και πολλές φορές κατά το παρελθόν, τα μέλη ενός κόμματος έχουν ορίσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, αυτήν την φορά συμβαίνει κάτι πρωτοφανές.
Συγκεκριμένα, τα περίπου 180.000 μέλη των Συντηρητικών, τα οποία αποτελούν μόλις το 0,3% των ενήλικων Βρετανών με δικαίωμα ψήφου, ανέτρεψαν επί της ουσίας την απόφαση των βουλευτών των Συντηρητικών, οι οποίοι σε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες, έβγαζαν πρώτο και με διαφορά τον Sunak.
Άρα αυτή θα είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Μ. Βρετανίας που τα μέλη ενός κόμματος θα ανατρέπουν την ψήφο των βουλευτών του.

Αμέσως στα βαθιά

Πάντως, ο νέος πρωθυπουργός θα πέσει αμέσως στα βαθιά καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις στην οικονομία αφενός με το πληθωριστικό ράλι αφετέρου με την ενεργειακή κρίση, παράμετροι που αναμένεται να προκαλέσουν ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας.
Υπενθυμίζεται πως η Truss έχει δεσμευθεί πως θα μειώσει την φορολογία, λέγοντας πως έχει έτοιμο ένα πακέτο ύψους 30 δισεκατομμυρίων λιρών, αν και πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως το πρόγραμμα της είναι τελείως ανεφάρμοστο.
Η οικονομική πολιτική βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των δύο υποψηφίων, με την Truss από την πρώτη στιγμή να δεσμεύεται για μεγάλες μειώσεις στην φορολογία, υπόσχεση που της έδωσε και το προβάδισμα.
Μάλιστα, η Truss διαβεβαίωσε μιλώντας στο BBC ότι, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα δράσει «ήδη από την πρώτη εβδομάδα» για να βοηθήσει τους Βρετανούς να αντιμετωπίσουν το κόστος της ενέργειας, αρνούμενη ωστόσο να διευκρινίσει ακριβώς ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει, ενώ υπογράμμισε ότι «μέσα σε ένα μήνα» θα παρουσιάσει ένα σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τι λένε οι Βρετανοί

Πάντως, αν και η Truss φέρεται να κέρδισε την εμπιστοσύνη των μελών του κόμματος τους, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο ούτε με τους βουλευτές της ούτε όμως και με τους Βρετανούς πολίτες.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, το 52% των Βρετανών εκτιμά ότι θα είναι μια μέτρια ή ακόμη και μια φρικτή πρωθυπουργός.
Βάσει του χρονοδιαγράμματος, μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, η νέα πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί αύριο Τρίτη 6/9 στη Σκοτία για να λάβει από τη Βασίλισσα Ελισάβετ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Κατόπιν θα μεταβεί στο Λονδίνο για να εκφωνήσει ομιλία έξω από τον αριθμό 10 της Downing Street και να ανακοινώσει τα μέλη της κυβέρνησής της, ενώ την Τετάρτη 7/9 θα βρεθεί ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης