Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα κράτη της Βαλτικής «μπλοκάρουν» την είσοδο Ρώσων στην ΕΕ

Τα κράτη της Βαλτικής «μπλοκάρουν» την είσοδο Ρώσων στην ΕΕ
Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία συμφώνησαν να περιορίσουν την είσοδο Ρώσων πολιτών που ταξιδεύουν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, σύμφωνα με όσα δήλωσαν την Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών τους.
Σχετικά Άρθρα
Τα τρία κράτη της Βαλτικής αναμένουν ότι η απαγόρευση εισόδου θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αφού λάβει επίσημη έγκριση από τις εθνικές κυβερνήσεις, δήλωσε ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Edgars Rinkēvičs.
Οι χώρες θα επιστρέψουν όλους τους Ρώσους πολίτες με βίζα για να εισέλθουν στην ανοιχτή συνοριακή ζώνη Σένγκεν της ΕΕ. Εξαιρέσεις θα γίνουν για ανθρωπιστικούς και οικογενειακούς λόγους, οδηγούς φορτηγών, διπλωμάτες.

"Τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μήνες, η διέλευση των συνόρων από Ρώσους πολίτες που κατέχουν βίζα Σένγκεν έχει αυξηθεί δραματικά. Αυτό γίνεται ζήτημα δημόσιας ασφάλειας, αυτό είναι επίσης ένα ζήτημα ηθικής και πολιτικής φύσης", είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Λιθουανία.

Πρώτη φορά εφαρμόζεται τέτοιο πρόγραμμα

Αυτο το πρόγραμμα θα είναι το πρώτο του είδους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η  Εσθονία έχει εφαρμόσει μια πιο ήπια απαγόρευση από τις 18 Αυγούστου, απαγορεύοντας την είσοδο μόνο σε Ρώσους που διαθέτουν βίζα Σένγκεν που έχουν εκδοθεί από τις εσθονικές αρχές.

Η Φινλανδία και η απομόνωση της Ρωσίας

Η Φινλανδία, η οποία συνορεύει επίσης με τη Ρωσία, δεν εντάσσεται στην απαγόρευση λόγω νομικής αβεβαιότητας σχετικά με το αν μπορεί να αρνηθεί τους Ρώσους υπηκόους με βίζα Σένγκεν που έχουν εκδοθεί από άλλα ευρωπαϊκά έθνη, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών
Οι απευθείας πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ ακυρώθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αφήνοντας λίγες επιλογές στους Ρώσους να ταξιδέψουν στην Ένωση.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης