Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηνωμένο Βασίλειο: Το βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων υπερβαίνει το 6% για πρώτη φορά από το 2008

Ηνωμένο Βασίλειο: Το βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων υπερβαίνει το 6% για πρώτη φορά από το 2008
Η μέση πενταετής συμφωνία σταθερού επιτοκίου έκλεισε επίσης στο 6%, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Φεβρουάριο του 2010
Η συμπίεση των οικονομικών για χιλιάδες Βρετανούς ιδιοκτήτες κατοικιών πρόκειται να ενταθεί αφού το βασικό επιτόκιο για το κόστος δανεισμού στεγαστικών δανείων σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 14 ετών.
Το μέσο διετές στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου για κατοικία αυξήθηκε στο 6,07% την Τετάρτη, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2008, σύμφωνα με την Moneyfacts Group Plc.
Η μέση πενταετής συμφωνία σταθερού επιτοκίου έκλεισε επίσης στο 6%, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Φεβρουάριο του 2010.

Εκτίναξη του κόστους των στεγαστικών δανείων

Ο δανεισμός στεγαστικών δανείων συνέχισε να αυξάνεται μετά τον μίνι προϋπολογισμό, μιας και ο καγκελάριος του Ηνωμένου Βασιλείου Kwasi Kwarteng ταρακούνησε τις αγορές στις 23 Σεπτεμβρίου με τον λεγόμενο μίνι προϋπολογισμό που περιελάμβανε μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές.
Αυτό έστειλε τις αποδόσεις στα ύψη στις ανταλλαγές επιτοκίων, τις οποίες χρησιμοποιούν οι δανειστές για να τιμολογήσουν τα προϊόντα ενυπόθηκων δανείων.
Η απόφαση της κυβέρνησης τη Δευτέρα να επαναφέρει την πιο αμφιλεγόμενη μείωση φόρων μετά από μια αντίδραση εντός του κόμματος των Tories δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να σταματήσει την αύξηση των συντελεστών.
Το υψηλότερο κόστος δανεισμού για τους δανειστές σημαίνει ότι το μέσο μηνιαίο κόστος ενός διετούς στεγαστικού δανείου σταθερού επιτοκίου θα αυξηθεί σε περίπου 1.325 λίρες (1.508 δολάρια) το μήνα, από 725 λίρες το 2021, Bloomberg Economics υπολογισμένος Προηγούμενη εβδομάδα.
«Οι δανειολήπτες μπορεί να ανησυχούν για την αύξηση των σταθερών επιτοκίων στεγαστικών δανείων, αλλά είναι σημαντικό να αναζητήσουν συμβουλές για να αξιολογήσουν τις συμφωνίες που έχουν στη διάθεσή τους», δήλωσε η Rachel Springall, εκπρόσωπος της Moneyfacts. «Οι καταναλωτές πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά εάν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσουν ένα σπίτι ή να περιμένουν και να δουν πώς θα αλλάξουν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης