Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιανόητο: Οι Ευρωπαίοι οδηγούνται στην καύση κοπριάς αλόγων για να μην παγώσουν τον χειμώνα - Η ενεργειακή κρίση έφτασε

Αδιανόητο: Οι Ευρωπαίοι οδηγούνται στην καύση κοπριάς αλόγων για να μην παγώσουν τον χειμώνα - Η ενεργειακή κρίση έφτασε
Το 70% της θέρμανσης στην ΕΕ προέρχεται από φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό, και με τις ρωσικές παραδόσεις να έχουν μειωθεί δραστικά, το ξύλο —που ήδη χρησιμοποιείται από περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους για θέρμανση— έχει γίνει περιζήτητο αγαθό
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ήδη έναν εξαιρετικά κρύο χειμώνα ενώ αναμένεται να έχει διαρκείς ελλείψεις ενέργειας, μπλακ άουτ και παράλογα υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος.
Σε όλη την ήπειρο, οι απλοί άνθρωποι βλέπουν τι έρχεται, και πολλοί από αυτούς αρχίζουν να πανικοβάλλονται.
Η ζήτηση για ξυλόσομπες έχει ξεφύγει και πολλοί Ευρωπαίοι συσσωρεύουν ξύλα και άλλα υλικά για να τα κάψουν στις υπάρχουσες ξυλόσομπές τους κατά τη διάρκεια των επόμενων κρύων μηνών.
Βρισκόμαστε πραγματικά σε ένα πρωτοφανές επίπεδο, και τα πράγματα πρόκειται να αρχίσουν να χειροτερεύουν οδηγώντας σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες....
Εάν ζείτε στην Ευρώπη και δεν έχετε αγοράσει ακόμη ξυλόσομπα, μάλλον είναι ήδη πολύ αργά για να αποκτήσετε μια για τις αρχές του χειμώνα.
Αναφέρεται ότι οποιεσδήποτε σόμπες παραγγελθούν τώρα μπορεί να χρειαστούν «μήνες για να παραδοθούν» και οι τιμές για τα πέλλετ ξύλου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί…
Το 70% της θέρμανσης στην ΕΕ προέρχεται από φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό, και με τις ρωσικές παραδόσεις να έχουν μειωθεί δραστικά, το ξύλο —που ήδη χρησιμοποιείται από περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους για θέρμανση— έχει γίνει περιζήτητο αγαθό.
Οι τιμές για τα πέλλετ ξύλου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στα 600 ευρώ ο τόνος στη Γαλλία και υπάρχουν ενδείξεις χάους για την αγορά του πιο βασικού καυσίμου στον κόσμο.
Η Ουγγαρία έφτασε ακόμη και στο σημείο να απαγορεύσει τις εξαγωγές πέλλετ και η Ρουμανία έθεσε ανώτατα όρια στις τιμές των καυσόξυλων για έξι μήνες.
Εν τω μεταξύ, οι ξυλόσομπες μπορεί τώρα να χρειαστούν μήνες για να παραδοθούν.
Με το ξύλο και τα πέλλετ ξύλου να είναι τόσο ακριβά, μερικοί άνθρωποι στην Ευρώπη σκέφτονται... «άλλες επιλογές» που κάποτε θα ήταν αδιανόητες.
Για παράδειγμα, μας λένε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι επικοινωνούν πραγματικά με τους τοπικούς καπνοδοχοκαθαριστές για να ρωτήσουν σχετικά με την πιθανότητα να κάψουν κοπριές αλόγων στις σόμπες τους…
Η απειρία είναι επίσης εμφανής στη Γερμανία, όπου η ένωση καπνοδοχοκαθαριστών της χώρας αντιμετωπίζει μια πλημμύρα αιτημάτων για σύνδεση νέων και παλαιών σόμπων, και οι πελάτες ρωτούν για την καύση κοπριάς αλόγων και άλλα... περίεργα καύσιμα .
Υπό κανονικές συνθήκες, κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα έκανε κάτι τέτοιο.
Αλλά σε αυτό το σημείο, οι Ευρωπαίοι μπορούν να δουν ότι μπορεί να μην μπορούν να βασιστούν στα εθνικά τους δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα.
Στην πραγματικότητα, ένας ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ προειδοποιεί ανοιχτά ότι οι ελλείψεις ενέργειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος τους επόμενους μήνες …
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μπλακ άουτ αυτόν τον χειμώνα , καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει μια συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για τα χειρότερα σενάρια, σύμφωνα με τον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Janez Lenarčič.
Ερωτηθείς σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το γερμανικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης RND εάν οι χώρες της ΕΕ θα χρειάζονταν βοήθεια λόγω καταστροφών λόγω της ενεργειακής κρίσης, ο Lenarčič απάντησε: «Ναι, αυτό είναι πολύ πιθανό».
Δυστυχώς, αυτό ισχύει ακόμη και στη Γερμανία.
Οι Γερμανοί έχουν τη μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ με μεγάλη διαφορά, αλλά οι ηγέτες τους αναγνωρίζουν δημόσια ότι η Γερμανία «μπορεί να ξεμείνει από φυσικό αέριο» κάποια στιγμή μέχρι το τέλος του χειμώνα…
Ο Γερμανός ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την ανησυχία του για την επικείμενη ενεργειακή κρίση φέτος τον χειμώνα, δηλώνοντας στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι η κατάσταση ήταν εξαιρετικά τεταμένη και υπάρχει πιθανότητα η Γερμανία να ξεμείνει από φυσικό αέριο .
Ο Habeck μίλησε την Παρασκευή, καλώντας τους Γερμανούς να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου ενόψει του φετινού χειμώνα, μια μέρα αφότου η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα μείωσης των τιμών για να βοηθήσει τους Γερμανούς με το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.
Και όποιος βομβάρδισε το σύστημα του αγωγού NordStream φρόντισε να μην μπορέσει η Ρωσία να έρθει στη διάσωση παρέχοντας το τόσο απαραίτητο φυσικό αέριο σε μια κρίσιμη στιγμή.
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας, η οποία θα είναι αρμόδια για τον δελτίο φυσικού αερίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού, επανέλαβε την προειδοποίησή του πριν από μια εβδομάδα ότι η κατανάλωση ήταν πολύ υψηλή.
«Θα αγωνιστούμε για να αποφύγουμε μια έκτακτη ανάγκη φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα χωρίς τουλάχιστον 20% εξοικονόμηση σε ιδιωτικά νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία», δήλωσε στο Reuters ο Klaus Mueller του Bundesnetzagentur.
«Η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή εάν δεν μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου» , πρόσθεσε.

Η κατάσταση στο Ην. Βασίλειο χειροτερεύει... 

Η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης πολύ τραγική.
Την περασμένη εβδομάδα, μια προειδοποίηση ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δυνητικά τρίωρο μπλακ άουτ αυτόν τον χειμώνα έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο …
Τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από τρίωρες διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, εάν ο Putin διακόψει την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προειδοποίησε η National Grid.
Ένα τέτοιο γεγονός θα σήμαινε ότι οι καταναλωτές σε διάφορα μέρη της χώρας θα ειδοποιούνται μια ημέρα νωρίτερα για τρίωρα τετράωρα κατά τη διάρκεια των οποίων θα διακοπεί το ρεύμα, σε μια προσπάθεια μείωσης της συνολικής κατανάλωσης κατά 5%.
Την ίδια ώρα, περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη καθυστερήσει τους λογαριασμούς ρεύματος…
Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια νοικοκυριά - ή περίπου 1 στα 6 αμερικανικά σπίτια - υστερούν στους λογαριασμούς ρεύματος καθώς οι ραγδαίες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος πυροδοτούν τη χειρότερη κρίση που λέγεται ποτέ στις καθυστερήσεις πληρωμών κοινής ωφελείας, σύμφωνα με το Bloomberg , επικαλούμενο στοιχεία από την National Energy Σύλλογος Βοηθών Διευθυντών (Νεάδα).

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης