Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μυστική συνάντηση ΗΠΑ, Ρωσίας σε Άγκυρα - Μήνυμα από τον επικεφαλής της CIA στον Ρώσο ομόλογο για τα πυρηνικά

Η μυστική συνάντηση ΗΠΑ, Ρωσίας σε Άγκυρα - Μήνυμα από τον επικεφαλής της CIA στον Ρώσο ομόλογο για τα πυρηνικά
Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για συνομιλίες υψηλόβαθμων Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων
Σχετικά Άρθρα

Τις πληροφορίες περί μυστικών επαφών Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στην Άγκυρα επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος, την ίδια ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, είχε την πρώτη του κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογο του, Xi Jinping, όπου καταδικάστηκαν οι ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.
«Ο διευθυντής της CIA, William Burns, βρίσκεται στην Τουρκία για να παραδώσει μήνυμα στον επικεφαλής της εξωτερικής κατασκοπείας του προέδρου Vladimir Putin σχετικά με τις συνέπειες μιας πιθανής ρωσικής χρήσης πυρηνικών όπλων», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Burns βρέθηκε στην Άγκυρα τη Δευτέρα (14/11/2022) για να συναντηθεί με τον Sergei Naryshkin, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR.
«Δεν διεξάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις. Δεν συζητά τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο Burns, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, ο οποίος στάλθηκε στη Μόσχα στα τέλη του 2021 από τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden για να προειδοποιήσει τον Putin σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, δεν συζητά μια πιθανή διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Ενημερώσαμε εκ των προτέρων την Ουκρανία για το ταξίδι του. Εμμένουμε σταθερά στη θεμελιώδη αρχή μας: τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Οι ρωσικές απειλές για πυρηνικά

Ο Putin έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί το έδαφός της με όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, σε περίπτωση επίθεσης. Ο Putin λέει ότι η Δύση έχει εμπλακεί σε πυρηνικό εκβιασμό εναντίον της Ρωσίας.
Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία στη Δύση μετά τη δήλωση της Μόσχας τον Σεπτέμβριο ότι έχει προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές, τμήματα των οποίων ελέγχουν οι δυνάμεις της.
Τις πληροφορίες για τη συνάντηση Αμερικανικών και Ρώσων αξιωματούχων μετέδωσε αρχικά η ρωσική εφημερίδα Kommersant. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ερωτηθείς για τις πληροφορίες της Kommersant, δήλωσε ότι δεν μπορεί ούτε να την επιβεβαιώσει ούτε να την διαψεύσει.
Πέρα από τον πόλεμο, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν να συζητήσουν μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα, από την παράταση μιας βασικής συμφωνίας για τη μείωση των πυρηνικών όπλων και μια συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας μέχρι μια πιθανή αμερικανο-ρωσική ανταλλαγή αιχμαλώτων και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Η στάση του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ερωτηθείς στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) κορυφαίων οικονομιών στην Ινδονησία σχετικά με την αμερικανο-ρωσική επαφή στην Τουρκία, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν εμπλέκονται.
«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν συνομιλίες, διότι αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη σε σχέση με το μέλλον, αλλά εμείς δεν εμπλεκόμαστε», δήλωσε ο Guterres.

Reuters_6.JPG
ΗΠΑ και Κίνα καταδικάζουν τις ρωσικές απειλές για πυρηνικά

Εν τω μεταξύ, οι πρόεδροι ΗΠΑ, Joe Biden, και Κίνας, Xi Jinping, καταδίκασαν σήμερα (14/11/2022) τις ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.
«Ο πρόεδρος Biden έθεσε (στον Xi) τον βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις ανεύθυνες απειλές της Ρωσίας για πυρηνική χρήση. Ο πρόεδρος Biden και ο πρόεδρος Xi επανέλαβαν τη συμφωνία τους ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί και δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί και υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στη χρήση ή την απειλή χρήσης πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης