Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάπτυξη Patriot σε ουκρανικό έδαφος - Σε συζητήσεις η Γερμανία - Δεν διαφωνεί το ΝΑΤΟ

Ανάπτυξη Patriot σε ουκρανικό έδαφος - Σε συζητήσεις η Γερμανία - Δεν διαφωνεί το ΝΑΤΟ
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Γερμανία μελετά την πρόταση της Πολωνίας για ανάπτυξη των αμερικανικών Patriot στην Ουκρανία

Παράθυρο για την αποστολή γερμανικών μονάδων Patriot σε ουκρανικό έδαφος, έπειτα από σχετικό αίτημα της Πολωνίας, ανοίγει η Γερμανία.
«Συζητάμε με τους συμμάχους μας για την διαχείριση της πρότασης της Πολωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο.
Το Βερολίνο προσέφερε στην Βαρσοβία το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot μετά το χτύπημα αδέσποτου πυραύλου στο πολωνικό έδαφος, στην μεθόριο με την Ουκρανία. Στην συνέχεια, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Mariusz Błaszczak, ζήτησε από την Γερμανία να στείλει αυτές τις μονάδες των Patriot στην Ουκρανία αντί της Πολωνίας.

Η αντίδραση του ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να διαφωνεί με την πρόταση της Γερμανίας.
Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δήλωσε ότι η αποστολή των Patriot πρέπει να είναι απόφαση των χωρών, αφού λάβουν υπ' όψιν τους κανόνες σχετικά με τον τελικό χρήστη. «Ειδικές αποφάσεις επί ειδικών συστημάτων είναι εθνικές αποφάσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
«Ορισμένες φορές υπάρχουν συμφωνίες τελικού χρήστη και άλλα πράγματα, άρα χρειάζεται να γίνουν διαβουλεύσεις με τους άλλους συμμάχους. Αλλά, τελικά, η απόφαση πρέπει να ληφθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις» τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Stoltenberg έγιναν αφού η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Christine Lambrecht, δήλωσε ότι η αποστολή γερμανικών μονάδων Patriot εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ απαιτεί προηγουμένως συνομιλίες με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους.
Τα συστήματα Patriot παράγονται από την αμερικανική Raytheon.
Από την Βαρσοβία, ο Πολωνός πρόεδρος, Andrzej Duda, δήλωσε ότι αποτελεί απόφαση της Γερμανίας πού θα αναπτυχθούν οι αντιαεροπορικές μονάδες Patriot και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερο για την ασφάλεια της Πολωνίας να αναπτυχθούν σε ουκρανικό έδαφος κοντά στα σύνορα.
«Από στρατιωτικής απόψεως, θα ήταν καλύτερο αν αναπτύσσονταν στην Ουκρανία για να προστατεύσουν και το πολωνικό έδαφος. Τότε θα μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικότερα τόσο την Ουκρανία, όσο και την Πολωνία», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάουνας της Λιθουανίας ο Duda και συνέχισε «αλλά, η απόφαση ανήκει στην γερμανική πλευρά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης