Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάμπτει το ρούβλι από το χαμηλό 8 μηνών, στα 71,64 ανά δολάριο

Ανακάμπτει το ρούβλι από το χαμηλό 8 μηνών, στα 71,64 ανά δολάριο
Το ρωσικό ρούβλι αανακάμπτει από το χαμηλό οκτώ μηνών έναντι του δολαρίου
Ανακάμπτει το ρωσικό ρούβλι από το χαμηλό οκτώ μηνών έναντι του δολαρίου, παλεύοντας υπό το βάρος των προσδοκιών ότι οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορεί να περιορίσουν τα έσοδα από τις εξαγωγές.
Παρά την ανάκαμψη, το ρούβλι εξακολουθεί να έχει υποχωρήσει πάνω από 13% σε σχέση με το δολάριο από τότε που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου το πλαφόν στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.
Το ρούβλι ήταν κατά 0,8% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου στα 71,64, αφού νωρίτερα είχε αγγίξει τα 72,9175, το πιο αδύναμο επίπεδό του από τις 27 Απριλίου.
Κέρδισε 0,6% για να διαπραγματευτεί στα 75,95 έναντι του ευρώ και σταθεροποιήθηκε 0,6% έναντι του γουάν στα 10,31, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει το χαμηλό επτά μηνών των 10,326.
Το ρούβλι έχει πλέον χάσει το βασικό στήριγμα της φορολογικής περιόδου στο τέλος του μήνα που συνήθως προβλέπει ότι οι εξαγωγείς μετατρέπουν τα έσοδα σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια για να πληρώσουν τις εγχώριες υποχρεώσεις, ενώ η ανάκαμψη των εισαγωγών συνδυάστηκε με την πτώση των εξαγωγών για να προσθέσει περισσότερες πιέσεις.
"Ο θεμελιώδης παράγοντας με τη μορφή της αλλαγής των παραμέτρων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, όπου οι εξαγωγές έχουν μειωθεί και οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί, ασκεί αισθητή πίεση στη θέση του ρουβλίου", αναφέρει η Alfa Capital σε σημείωμά της, σύμφωνα με το Reuters.
Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, σημείωνε πτώση 2% στα 81,6 δολάρια το βαρέλι.
Ο πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε αυτή την εβδομάδα την πολυαναμενόμενη απάντηση της Ρωσίας στο ανώτατο όριο τιμών, υπογράφοντας ένα διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από την 1η Φεβρουαρίου για πέντε μήνες στα έθνη που το τηρούν.
Η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται επίσης σε ασταθή βάση ενόψει του 2023.
Τα οικονομικά στοιχεία του Νοεμβρίου την Τετάρτη έδωσαν ενδείξεις ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού που συνδέεται με τη διαταγή του Putin για μερική επιστράτευση στα τέλη Σεπτεμβρίου, πλήττει τις προοπτικές ανάπτυξης.
Οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν επίσης άνοδο.
Ο δείκτης RTS σε δολάρια σημείωσε άνοδο 1% στις 942,7 μονάδες.
Ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι ήταν 0,2% υψηλότερα στις 2.144,5 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης