Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Συρρίκνωση της οικονομίας κατά -30,4% το 2022 - Οι αναλυτές ανέμεναν έως -50%

Ουκρανία: Συρρίκνωση της οικονομίας κατά -30,4% το 2022 - Οι αναλυτές ανέμεναν έως -50%
Το υπουργείο Οικονομίας σημείωσε ότι η εκτιμώμενη συρρίκνωση το 2022 ήταν μικρότερη από τις προηγούμενες προβλέψεις
Κατά 30,4% συρρικνώθηκε η ουκρανική οικονομία το 2022, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του ουκρανικού υπουργείου Οικονομίας.
Η υπουργός Οικονομίας Yulia Svyrydenko ανέφερε σε δήλωσή της την Πέμπτη ότι η Ουκρανία υπέστη τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες και ζημιές από την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991, ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.
Το υπουργείο Οικονομίας σημείωσε ότι η εκτιμώμενη συρρίκνωση το 2022 ήταν μικρότερη από τις προηγούμενες προβλέψεις, σημειώνοντας ότι "αυτό είναι αντικειμενικά το χειρότερο αποτέλεσμα από την ανεξαρτησία, αλλά καλύτερο από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες κατά την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας, όταν οι εκτιμήσεις κυμαίνονταν από 40-50% πτώση του ΑΕΠ και πέραν αυτού".
Ο Svyrydenko δήλωσε ότι οι επιτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, το συντονισμένο έργο της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων καθώς και "το αδάμαστο πνεύμα του πληθυσμού" και η ταχύτητα αποκατάστασης των κατεστραμμένων ή κατεστραμμένων κρίσιμων υποδομών - καθώς και η οικονομική στήριξη από τους διεθνείς εταίρους - επέτρεψαν στην Ουκρανία να διατηρήσει το οικονομικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ουκρανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με τους εταίρους, υπολόγισαν ότι το κόστος της ανοικοδόμησης και της ανάκαμψης στην Ουκρανία ανερχόταν σε 349 δισεκατομμύρια δολάρια- το ποσό αυτό είναι τώρα πιθανότατα πολύ υψηλότερο, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης