Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Η ρωσική οικονομία διέψευσε κάθε εκτίμηση για το 2022 - Μείωση ΑΕΠ -2,5% αντί -20%

Putin: Η ρωσική οικονομία διέψευσε κάθε εκτίμηση για το 2022 - Μείωση ΑΕΠ -2,5% αντί -20%
Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά μόλις 2,1% την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2022 είπε ο Ρώσος πρόεδρος
Η δυναμική της ρωσικής οικονομίας το 2022 ξεπέρασε κάθε εκτίμηση υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, αναφέροντας πως η συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ ήταν κατά πολύ χαμηλότερη από ότι ανέμεναν οι αναλυτές.
«Η πραγματική δυναμική της ρωσικής οικονομίας αποδείχθηκε πολύ καλύτερη από τις προσδοκίες των αναλυτών» υποστήριξε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της κυβέρνησης για οικονομικά θέματα ο πρόεδρος Putin.
Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που παρουσίασε ο Putin, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά μόλις 2,1% την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2022, ενώ εκτιμάται πως θα κλείσει σε ετήσια βάση στο -2,5%.
«Θυμηθείτε πως κάποιοι, ακόμα και από τους δικούς μας ειδικούς έκαναν λόγο για μεγάλη μείωση, δεν αναφέρομαι στους ξένους που μιλούσαν για μείωση της τάξης του 10% με 15%, ακόμα και 20%» ανέφερε ο Putin.

Να διατηρηθεί η θετική τάση

Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως μείζον καθήκον είναι να εδραιωθεί η τάση οικονομικής ανάπτυξης, η οποία εμφανίστηκε στα τέλη του 2022.
«Ήδη στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκε οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με τη μεγάλη συρρίκνωση που υπήρξε στο β’ τρίμηνο.
Βασικό καθήκον μας είναι να εδραιώσουμε τη θετική αυτή τάση» επισήμανε απευθυνόμενος στο οικονομικό επιτελείο ο Putin, αναφέροντας πως δυναμική καταγράφεται κυρίως στους τομείς της αγροτικής και στρατιωτικής βιομηχανίας.
Μάλιστα, ο Putin υποστήριξε ότι ορισμένοι τομείς στη στρατιωτική βιομηχανία έχουν περάσει πλέον σε 24ωρη λειτουργία, κάτι που αναμένεται να τους προσδώσει ισχυρή δυναμική.

Εξαγωγικοί τομείς

Ο Putin επίστησε την προσοχή σε κλάδους της οικονομίας που έχουν κυρίως εξαγωγική κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα στον τομέα της επεξεργασίας ξυλείας.
Σε αυτό το σημείο ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να σταματήσουν οι εξαγωγές ξυλείας το συντομότερο δυνατό και οι ποσότητες να διατίθενται για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς.

Αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου

Σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως παρά τις κυρώσεις της Δύσης, η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 2% το 2022 σε σχέση με το 2021.
Επιπλέον, σημείωσε πως εξαιτίας της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο, τα έσοδα του προϋπολογισμού από την φορολόγηση των εταιρειών αυτών, αυξήθηκαν κατά 10%.
Ιδιαίτερη αναφορά ο Putin έκανε και στον πληθωρισμό, επισημαίνοντας πως επηρεάζει σημαντικά και άμεσα τα έσοδα των Ρώσων πολιτών και για αυτό το λόγο ζήτησε να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα οικογενειακά εισοδήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης