Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέχρι το 2050 θα αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός, με πιο αργούς ρυθμούς - Μείωση στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες

Μέχρι το 2050 θα αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός, με πιο αργούς ρυθμούς - Μείωση στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες
Μπορεί η Κίνα να παραμένει η πολυπληθέστερη χώρα της γης, ωστόσοπολύ σύντομα θα παραχωρήσει τα πρωτεία στην Ινδία
Θα αυξάνεται μεν, με πιο αργούς ρυθμούς δε, ο παγκόσμιος πληθυσμός και μάλιστα, θα συνεχίσει να μειώνεται ο ρυθμός αύξησής του που έφτασε το μέγιστο (πάνω από 2% ετησίως) πριν από 60 χρόνια και μειώθηκε στο μισό (0,9 %) το 2022, μέχρι την πιθανή σταθεροποίησή του στα τέλη του αιώνα, σύμφωνα με το «ενδιάμεσο» σενάριο των προβολών των Ηνωμένων Εθνών.
Τους τελευταίους δύο αιώνες η επιτάχυνση της αύξησής του οφείλεται στη διαδοχική είσοδο διαφορετικών περιοχών στη δημογραφική μετάβαση, ενώ οι υψηλότεροι ρυθμοί καταγράφονται σε μια περίοδο που η γονιμότητα είναι ακόμα υψηλή σε όλες τις χώρες του «Νότου» (5 - 7 παιδιά ανά γυναίκα κατά μέσο όρο) και η θνησιμότητα περιορίζεται.
Ωστόσο, η επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού οφείλεται στο ότι η γονιμότητα άρχισε να μειώνεται πολύ γρήγορα σε πολλές χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και στη συνέχεια, όπως δείχνουν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο 44o τεύχος της σειράς «DemoNews» με θέμα «Ο πληθυσμός του πλανήτη και της Κίνας στον ορίζοντα του 2050», ένα ψηφιακό δελτίο του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Παν. Θεσσαλίας, στο οποίο οι συγγραφείς (ο καθ. Βύρων Κοτζαμάνης και ο μεταδιδάκτορας Γεώργιος Κοντογιάννης), παρουσιάζουν και σχολιάζουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων προβολών (2022) των Ηνωμένων Εθνών.
Τις τελευταίες δεκαετίες η πορεία της Αφρικής, ειδικότερα της Υποσαχάριας, διαφοροποιείται σημαντικά από τις αντίστοιχες πορείες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, καθώς η πτώση της γονιμότητας σε ένα μεγάλο τμήμα της ηπείρου αυτής ήταν και παραμένει σχετικά αργή ενώ, έχει ακόμη έναν πολύ νεανικό πληθυσμό (η διάμεσος ηλικία σήμερα είναι 17,6 έτη στην υπο-Σαχάρια και 18,6 έτη σύνολο της Αφρικής, έναντι 41,7 ετών στην Ευρώπη).
Μάλιστα, ο πληθυσμός της υπο-Σαχάριας Αφρικής θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιασθεί μέχρι το τέλος του αιώνα (από 1,1 δισ. σήμερα σε 2,1 δισ. το 2050 και σε 3,4 δισ. το 2100 με αποτέλεσμα το 2050 να ζει στην Αφρική 1 στους 4 κατοίκους του πλανήτη, από 1 στους 6 σήμερα.

Θα μειωθεί ο πληθυσμός της Ευρώπης

Τις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός της Ευρώπης θα μειωθεί από 746 εκατ. το 2021 στα 704 εκατ. το 2050.
Έτσι, ενώ το 1950 ο πληθυσμός της Ευρώπης αποτελούσε το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού, αποτελεί σήμερα μόνο το 9,5%, και μόλις το 7,3% το 2050.
Στην Ελλάδα, από 1,41% του ευρωπαϊκού πληθυσμού το 2021, το 1,3% το 2050.

Πρωτιά Ινδίας μετά την Κίνα

Μπορεί η Κίνα να παραμένει η πολυπληθέστερη χώρα της γης (22 στους 100 κάτοικους του πλανήτη το 1950 και 18 στους 100 σήμερα ζουν σε αυτήν), ωστόσο πολύ σύντομα θα παραχωρήσει τα πρωτεία στην Ινδία, καθώς ο πληθυσμός της θα μειώνεται συνεχώς.
Στην Κίνα ο πληθυσμός αυξήθηκε από τα 539 εκατ. το 1950 σε 1,426 δισ. το 2021 πολλαπλασιαζόμενος 2,6 φορές, όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός την ίδια περίοδο πολλαπλασιάστηκε επί 3,2.
Η χώρα αυτή ταυτόχρονα, λόγω της γρήγορης μείωσης της θνησιμότητας μετά το 1965 και της γονιμότητας μετά το 1969-1970, θα συνεχίσει να έχει μια εξαιρετικά γρήγορη αύξηση των ατόμων 65 ετών και άνω που θα της θέσει σύντομα πλήθος προβλημάτων, καθώς ο χρόνος προετοιμασίας της για την αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης είναι περιορισμένος σε σχέση αυτόν που έχουν στη διάθεση τους οι ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πληθυσμός του πλανήτη είναι άνισα κατανεμημένος

«Ο πληθυσμός του πλανήτη μας είναι άνισα κατανεμημένος σήμερα, και θα παραμείνει, με μόνη διαφορά την ταχύτητα μετατόπισης του κέντρου βάρους στην Αφρική», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης.
Κατά τον ίδιο, «το μέγεθος του παγκόσμιου πληθυσμού είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστό, καθώς οι δημογραφικές προβλέψεις είναι σχετικά ασφαλείς για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Οι προβολές αυτές είναι αρκετά ρεαλιστικές καθώς οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που θα ζήσουν τότε έχουν ήδη γεννηθεί, γνωρίζουμε το πλήθος αυτών που ζουν σήμερα και μπορούμε να εκτιμήσουμε χωρίς ιδιαίτερο σφάλμα και το πλήθος αυτών που θα πεθάνουν, ενώ ο αριθμός των γεννήσεων που θα προστεθούν μπορεί επίσης να εκτιμηθεί καθώς οι γυναίκες που θα φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους τα επόμενα 25-30 χρόνια έχουν ήδη γεννηθεί. Ο πληθυσμός του πλανήτη μας είναι άνισα κατανεμημένος σήμερα, και θα παραμείνει, με μόνη διαφορά την ταχύτητα μετατόπισης του κέντρου βάρους στην Αφρική».
Σημείωσε πως «η ανθρωπότητα δεν θα αποφύγει και την αύξηση κατά 2 δισεκατομμύρια τα επόμενα 30 χρόνια, λόγω της δημογραφικής αδράνειας που κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει», προσθέτοντας ωστόσο πως «το πραγματικό όμως ερώτημα, από το οποίο εξαρτάται μακροπρόθεσμα η επιβίωση του ανθρώπινου γένους, δεν είναι τόσο το πλήθος, όσο ο τρόπος ζωής. Ακόμη και σήμερα που είμαστε 8 δισ., αν όλοι υιοθετούσαν το μοντέλο (βλ. κατανάλωση) των πλέον ανεπτυγμένων χωρών, οι διαθέσιμοι πόροι θα εξαντλούνταν σε λίγες δεκαετίες και η ζωή στη Γη θα γινόταν μη βιώσιμη (ενδεικτικά και μόνον θα σας αναφέρω ότι τα 6,7 από τα 8 δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού “επιβαρύνουν” το 2022 τον πλανήτη λιγότερο από τα 1,3 δισ. κάτοικων των πλούσιων χωρών)».
«Οφείλουμε έτσι από τώρα, να σκεφθούμε με ποιους τρόπους μπορούμε αφενός μεν να βελτιώσουμε το επίπεδο διαβίωσης του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού της Γης περιορίζοντας ταυτόχρονα τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφετέρου δε, να διατηρήσουμε την ευημερία του μικρότερου τμήματός του μειώνοντας το οικολογικό του αποτύπωμα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης