Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίσημο: Ο Putin ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας στο πρόγραμμα START για τα πυρηνικά με τις ΗΠΑ - Εντείνεται η αγωνία

Επίσημο: Ο Putin ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας στο πρόγραμμα START για τα πυρηνικά με τις ΗΠΑ - Εντείνεται η αγωνία
Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Φεβρουαρίου 2023, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin, σε μήνυμά του προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων START, τη μοναδική συνθήκη περιορισμού των πυρηνικών όπλων που βρίσκεται σε ισχύ σήμερα μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε τον σχετικό νόμο για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών όπλων εν ονόματι New Start, ενώ το έγγραφο δημοσιεύεται πλέον στην πύλη νομικών πληροφοριών της χώρας.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία αναστέλλει τη Συνθήκη μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για μέτρα περαιτέρω μείωσης και περιορισμού των στρατηγικών επιθετικών όπλων, που υπογράφηκε στην Πράγα στις 8 Απριλίου 2010», αναφέρει το κείμενο του επεξηγηματικού σημειώματος.
Ο νόμος τίθεται σε ισχύ από την ημέρα της επίσημης δημοσίευσής του.

Το χρονικό 

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Φεβρουαρίου 2023, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin, σε μήνυμά του προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων START, τη μοναδική συνθήκη περιορισμού των πυρηνικών όπλων που βρίσκεται σε ισχύ σήμερα μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι αυτό το βήμα δεν σημαίνει μια πλήρη απόσυρση από τη συμφωνία και ότι η Ρωσία, για να επανέλθει στη συνθήκη, θα πρέπει να καταλάβει πώς αυτή θα λαμβάνει υπόψη της το συνδυασμένο οπλοστάσιο που αναπτύσσει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Αυτό σημαίνει πως όσο κρατά ο πόλεμος στην Ουκρανία, Ρωσία και ΗΠΑ δεν θα έχουν καμία επαφή σχετικά με τον  έλεγχο των πυρηνικών στρατηγικών όπλων, γεγονός που εν μέσω του κλιμακούμενου πολέμου στην Ουκρανία, αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης. 
Πάντως για να δοιευκρινίσουν τις θέσεις της Ρωσίας, οι συντάκτες του TASS ετοίμασαν ένα υλικό σχετικά με αυτό την ιστορία της συνθήκης START, τις κύριες διατάξεις της και τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της σε αυτήν.

Τα βασικά σημεία της συνθήκης

Η συνθήκη προβλέπει ότι κάθε συμβαλλόμενο μέρος μειώνει και περιορίζει τα στρατηγικά επιθετικά όπλα του έτσι ώστε επτά χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της, ο συνολικός αριθμός τους να μην υπερβαίνει: τις 700 μονάδες για εγκατεστημένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBMs), βαλλιστικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από υποβρύχιο (SLBMs) και βαριά βομβαρδιστικά (TB)· τις 1.550 μονάδες για κεφαλές πάνω τους. τις 800 μονάδες για αναπτυγμένους και μη αναπτυγμένους εκτοξευτές (PU) ICBM και SLBM, καθώς και TB.
Η συνθήκη εισήγαγε την έννοια των «μη αναπτυγμένων» εκτοξευτών, που δεν βρίσκονται δηλαδή σε ετοιμότητα μάχης, αλλά χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση ή δοκιμή και χωρίς κεφαλές (πυρηνικές κεφαλές START-1 και START-2 τοποθετημένες σε αναπτυγμένους στρατηγικούς εκτοξευτές). Καλύπτει επίσης τα πρόσφατα κατασκευασμένα στρατηγικά επιθετικά όπλα.
Κάθε ένα από τα μέρη έχει το δικαίωμα να καθορίσει ανεξάρτητα τη σύνθεση και τη δομή των στρατηγικών επιθετικών όπλων του εντός των συνολικών ορίων που καθορίζονται από τη συνθήκη (μπορεί να αυξήσει τον αριθμό τους, ενεργώντας στο πλαίσιο του εγγράφου).
Περιλαμβάνει επίσης μια απαγόρευση ανάπτυξης στρατηγικών επιθετικών όπλων εκτός της εθνικής επικράτειας.
Δύο διατάξεις του εγγράφου αφορούν την αντιπυραυλική άμυνα (ABM): η πρώτη αφορά τη σχέση μεταξύ στρατηγικής επίθεσης (πυρηνικά όπλα) και στρατηγικών αμυντικών όπλων (αντιπυραυλικά συστήματα άμυνας), η δεύτερη αφορά την απαγόρευση μετατροπής ICBM και Εκτοξευτές SLBM σε εκτοξευτές αναχαίτισης πυραυλικής άμυνας, καθώς και η αντίστροφη μετατροπή τους.
Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην αντιπυραυλική άμυνα.
Το λεγόμενο δυναμικό επιστροφής, οι αποθηκευμένες πυρηνικές κεφαλές, παρέμεναν επίσης αγνοημένο.
Τεχνικά, αυτό το τμήμα του πυρηνικού οπλοστασίου μπορεί να αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα εάν οποιαδήποτε πλευρά παύσει να συμμορφώνεται με τη συνθήκη.
Η συμφωνία συμπληρώνεται από το πρωτόκολλο και τα τεχνικά παραρτήματά της, τα οποία έχουν ίση νομική ισχύ με αυτήν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης