Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρυσήμαντο μήνυμα Lavrov: Μόνο η Δύση μιλά για απομόνωση της Ρωσίας αλλά η Δύση είναι ένα μικρό κομμάτι πάνω στη Γη

Βαρυσήμαντο μήνυμα Lavrov: Μόνο η Δύση μιλά για απομόνωση της Ρωσίας αλλά η Δύση είναι ένα μικρό κομμάτι πάνω στη Γη
Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί κανείς να μιλήσει για απομόνωση της Ρωσίας, όταν μόνο οι δυτικοί εταίροι μας μιλούν συνέχεια γι' αυτό, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα
Ισχυρό μήνυμα προς τη συλλογική Δύση έστειλε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov, ξεδιπλώνοντας παράλληλα τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Μόσχας για νέα στρατηγική συνεργασία με την Ασία και την Αφρική.
Τα δυτικά κράτη είναι τα μόνα που συνεχίζουν να μιλούν για απομόνωση της Ρωσίας, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν τη συνεργασία τους με τη Μόσχα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Νέο Δελχί την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023.
«Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί κανείς να μιλήσει για απομόνωση της Ρωσίας, όταν μόνο οι δυτικοί εταίροι μας μιλούν συνέχεια γι' αυτό.
Όλοι οι ομόλογοί μας από αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν όχι απλώς να επικοινωνούν μαζί μας, αλλά να εκφράζουν ενδιαφέρον να μας επισκεφτούν και να προσκαλέσουν να τους επισκεφτούμε», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Ο Lavrov σημείωσε με νόημα ότι πρόσφατα πραγματοποίησε μια περιοδεία σε αφρικανικά κράτη.
«Και θα υπάρξουν πολλές επισκέψεις φέτος», επισήμανε ο Ρώσος υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν αισθάνεται απομονωμένη.

Οι Συμφωνίες του Μινσκ

Να σημειωθεί ότι, οι υπουργοί Εξωτερικών των G20 δεν κατάληξαν σε κοινή δήλωση καθώς η Δύση προσπαθούσε να φέρει στο προσκήνιο την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, δήλωσε ο Lavrov στη συνέντευξη Τύπου.
«Δυστυχώς, η δήλωση εξ ονόματος όλων των υπουργών των G20 δεν μπόρεσε να εγκριθεί.
«Οι δυτικοί ομόλογοί μας, όπως έκαναν πριν από ένα χρόνο υπό την ινδονησιακή προεδρία, προσπάθησαν με κάθε τρόπο, ακόμα και με απάτη να φέρουν στο προσκήνιο την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, την οποία, φυσικά, παρουσιάζουν υπό τον μανδύα της λεγόμενης ρωσικής επιθετικότητας», τόνισε.
«Οι αντιπροσωπείες, ειδικά οι χώρες των G7, επικεντρώθηκαν σε συναισθηματικές δηλώσεις.
Και όλα αυτά, φυσικά, έγιναν εις βάρος μιας κανονικής συζήτησης των προβλημάτων που πραγματικά υπάρχουν στην ατζέντα των G20», συνέχισε.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης ότι οι δυτικές χώρες αγνόησαν πλήρως τις ομολογίες δυτικών πολιτικών για τις συμφωνίες του Μινσκ.
«Η Δύση επέμενε στην αναπαραγωγή του κειμένου για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία που συμφωνήθηκε στην περσινή σύνοδο κορυφής των G20 στο Μπαλί, αγνοώντας εντελώς τα επιχειρήματά μας ότι πολλά έχουν συμβεί από τότε, συμπεριλαμβανομένων των ανοιχτών παραδοχών από την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Francois Hollande πως δεν επρόκειτο να συμμορφωθούν με τις Συμφωνίες του Μινσκ.

Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών οι εν λόγω συμφωνίες αποσκοπούσαν στο να κερδηθεί χρόνος για την Ουκρανία και παράλληλα να εξοπλιστεί για έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
«Αρνήθηκαν κατηγορηματικά να αναφέρουν αυτό το γεγονός, το οποίο είναι κοινώς γνωστό και με το οποίο είναι απλά αδύνατο για έναν κανονικό άνθρωπο να διαφωνήσει», επεσήμανε.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Lavrov, η Δύση αγνόησε την έκκληση της Ρωσίας να συμπεριληφθεί στη δήλωση των G20 η ανάγκη για ειλικρινή διερεύνηση της κατάστασης με τις εκρήξεις στους Nord Stream.
«Αρνήθηκαν επίσης να δεχτούν ένα άλλο γεγονός που αντικατοπτρίζει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα από τότε. Εννοώ την τρομοκρατική επίθεση κατά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream.
Η έκκλησή μας να αντικατοπτριστεί η ανάγκη για μια αμερόληπτη, ειλικρινή έρευνα στο έγγραφο απορρίφθηκε σθεναρά από τη Δύση.
«Ως εκ τούτου, ως αποτέλεσμα της θέσης τους, η δήλωση μπλοκαρίστηκε και τα αποτελέσματα της συζήτησης παρουσιάστηκαν σε μια περίληψη, η οποία εκδόθηκε από την ινδική προεδρία», κατέληξε.

Η Δύση θέλει να υποτάξει την παγκόσμια οικονομία στα συμφέροντά της

Η Δύση φταίει για την παρεμπόδιση των ρωσικών αγροτικών εξαγωγών «όσο σκληρά κι αν οι εκπρόσωποι της ΕΕ, που συνηθίζουν να λένε ψέματα, μπορεί να προσπαθούν να πείσουν τους πάντες να σκεφτούν το αντίθετο».
Επίσης, «η Δύση θάβει ξεδιάντροπα» την πρωτοβουλία για δωρεά ρωσικών λιπασμάτων σε αφρικανικές χώρες.
Δυνάμει των «νεοαποικιακών συνηθειών και φιλοδοξιών» η Δύση θέλει να υποτάξει την παγκόσμια οικονομία στα συμφέροντά της, προκαλώντας «υποβάθμιση των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τη μετατροπή τους σε όπλα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην ενεργειακή σφαίρα», τόνισε ο Lavrov.

Φράγμα στις παράνομες κυρώσεις

«Υπάρχει ανάγκη να τεθεί ένα φράγμα ενάντια στις παράνομες κυρώσεις και σε κάθε μορφή παραβίασης της ελευθερίας του διεθνούς εμπορίου». Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της «εξάλειψης του δυτικού μονοπωλίου» στους διεθνείς οργανισμούς και της αύξησης του ρόλου των αναπτυσσόμενων χωρών στην Παγκόσμια Τράπεζα, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και στο ΔΝΤ. Είναι πρόθυμη να επεκτείνει το εμπόριο σε εθνικά νομίσματα και να διαμορφώσει ανεξάρτητα συστήματα πληρωμών στο πλαίσιο των BRICS, της EAEU και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.
Η Μόσχα αναμένει ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής των G20 στο Νέο Δελχί τον Σεπτέμβριο θα προσφέρει μια ευκαιρία «τουλάχιστον εν μέρει να εξουδετερωθούν οι κίνδυνοι για την οικονομική σταθερότητα που δημιουργούνται από την εγωιστική πολιτική της Δύσης», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Η Κίνα

Οι προσπάθειες της Δύσης να απειλήσει την Κίνα εγείρουν «αμφιβολίες» κατά πόσο «αυτοί που εκφέρουν αυτές τις απειλές» έχουν λογική.
«Καταρχήν, είναι λάθος να απειλείς οποιονδήποτε, αλλά να απειλείται η Κίνα στις σύγχρονες συνθήκες είναι κάτι που δεν μπορώ να το δεχθώ.
Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν «μακροπρόθεσμα σχέδια» και μια «πολυεπίπεδη ατζέντα εξωτερικής πολιτικής», δεδομένου του ρόλου τους ως «σταθεροποιητικού παράγοντα στο σύστημα διεθνών σχέσεων», επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης