Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall λόγω Yellen, o S&P 500 στο +0,92%, o DAX +1,75% - Ράλι 30% στη First Republic Bank

Άνοδος στη Wall λόγω Yellen, o S&P 500 στο +0,92%, o DAX +1,75% - Ράλι 30% στη First Republic Bank
Ώθηση στη Wall Street από τις δηλώσεις Yellen
Σχετικά Άρθρα
Οι τελευταίες διαβεβαιώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen για την υγεία των αμερικανικών τραπεζών, φαίνεται πως πείθουν τους επενδυτές, με τους δείκτες να καταγράφουν κέρδη και τις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών να σημειώνουν ράλι, με τη First Republic Bank στο +30%.

O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσεάνοδο 0,91%, στις 32.537 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε 1,7%, στις 3.979 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,83%, στις 11.772 μονάδες.
Καταγραφή_102.JPG
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 14,5% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την εποχικά προσαρμοσμένη καταμέτρηση της Εθνικής Ένωσης Κτηματομεσιτών.
Ήταν η πρώτη μηνιαία αύξηση σε 12 μήνες και η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2020, αμέσως μετά την έναρξη της πανδημίας του Covid-19.
Οι πωλήσεις ήταν, ωστόσο, κατά 22,6% χαμηλότερες από ό,τι τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Οι επενδυτές έγιναν αισιόδοξοι για τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen για προστασία έναντι περαιτέρω τραπεζικών κρίσεων.
Οι δηλώσεις Yellen έρχονται μία ημέρα μετά την εξαναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, η οποία σχεδιάστηκε από την ελβετική κυβέρνηση.
Οι επενδυτές χαιρέτισαν επίσης την είδηση ότι η JPMorgan Chase θα μπορούσε να συμβουλεύει τη First Republic Bank σχετικά με στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις.
Παράλληλα, αναμένουν τώρα πιο αργό ρυθμό σύσφιξης από την Fed, υπό το πρίσμα της τραπεζικής κρίσης.
Οι traders αποτιμούν πιθανότητα 83% για αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, όταν η Fed ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της την Τετάρτη, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Η πιθανότητα μιας παύσης βρίσκεται στο 16,6%.
"Οι κίνδυνοι μετάδοσης αυξάνονται και θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Fed να διακόψει τον τρέχοντα κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αν και αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο", δήλωσε ο Jeffrey Roach, επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial.
Fed πιθανότατα θα σηματοδοτήσει ότι βρίσκεται κοντά στο τέλος της εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων της, καθώς οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται και οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται".

Ζητούν καθολική ασφάλιση καταθέσεων οι μικρές τράπεζες των ΗΠΑ

Μετά από επαναλαμβανόμενους προειδοποιήσεις, όπως αυτές του Bill Ackman και του Elon Musk, ότι η Federal Reserve θα πρέπει να εγγυηθεί τις καταθέσεις στις αμερικανικές τράπεζες, τίθενται εύλογα το ερώτημα εάν μπορεί τελικά να εγγυηθούν 18 τρισ. δολάρια.
Και με ποιον τρόπο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μεσαίες τράπεζες των ΗΠΑ απαίτησαν ένα διετές συνολικό καθεστώς ασφάλισης καταθέσεων από την FDIC, και προειδοποίησαν ότι αν αυτό δεν φτάσει, μπορεί να υπάρξουν πολλοί περισσότερα προβλήματα.
Επίσης, κατά το Bloomberg οι "Αμερικανοί αξιωματούχοι μελετούν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να επεκτείνουν προσωρινά την Ομοσπονδιακή Ασφαλιστική Εταιρεία Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp. κάλυψη σε όλες τις καταθέσεις, μια κίνηση που επιδιώκει ένας συνασπισμός τραπεζών που υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητη για να αποτρέψει μια πιθανή χρηματοπιστωτική κρίση".
Το δημοσίευμα του BBG εξηγεί ότι "το προσωπικό του Υπουργείου Οικονομικών εξετάζει αν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έχουν αρκετή εξουσία έκτακτης ανάγκης για να ασφαλίσουν προσωρινά καταθέσεις μεγαλύτερες από το τρέχον ανώτατο όριο των 250.000 δολαρίων για τους περισσότερους λογαριασμούς" χωρίς την επίσημη συγκατάθεση ενός βαθιά διχασμένου Κογκρέσου, και συνεχίζει σημειώνοντας ότι "οι αρχές δεν θεωρούν ακόμη μια τέτοια κίνηση απαραίτητη, ειδικά αφού οι ρυθμιστικές αρχές έλαβαν μέτρα αυτό το μήνα για να βοηθήσουν τις τράπεζες να συμβαδίσουν με τυχόν απαιτήσεις για αναλήψεις".

Ισχυρή ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές αγορές


Aνέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επιστρέφει η εμπιστοσύνη στις τράπεζες, τουλάχιστον... για την ώρα.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη 22/3, με την αγορά να αποτιμά αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ δεν λείπουν και οι αναλυτές που κάνουν λόγο για αμετάβλητα επιτόκια.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 1,75%, στις 15.195 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 1,79%, στις 7.536 μονάδες.
Στις 7.112 μονάδες με άνοδο 1,42% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 2,53% στις 26.554 μονάδες.
sds_1.JPG www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης