Τελευταία Νέα
Διεθνή

Elliott Management: Σκάει η μεγάλη «φούσκα των πάντων» - ΠΙθανώς και εντός του 2023

Elliott Management: Σκάει η μεγάλη «φούσκα των πάντων» - ΠΙθανώς και εντός του 2023
O δισεκατομμυριούχος Paul Singer, ιδρυτής και διαχειριστής του Fund Elliott Management, βλέπει ακόμη μεγάλες φούσκες στις αγορές και προβλέπει ότι θα αρχίσουν να σκάνε από το 2023
Σχετικά Άρθρα
Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και διαχειριστής του hedge fund Elliott Management, Paul Singer πιστεύει ότι θα χρειαστεί μια βαθιά ύφεση και μια πιστωτική κατάρρευση για την εκκαθάριση των χρηματοπιστωτικών αγορών από τις υπερβολές που δημιούργησε μια δεκαετία πολιτικών φτηνού χρήματος.
«Νομίζω ότι διανύουμε μια εξαιρετικά επικίνδυνη και μπερδεμένη περίοδο», είπε ο Singer στη Wall Street Journal, σε πρόσφατη συνέντευξή του, προειδοποιώντας ότι τα προβλήματα στις αγορές μπορεί να ξεκινήσουν μόλις ένα χρόνο μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.
«Η πιστωτική κατάρρευση, αν και τρομερή, δεν είναι τόσο τρομερή όσο ο υπερπληθωρισμός από την άποψη της καταστροφής που επιφέρει στις κοινωνίες», είπε.
«Ο καπιταλισμός, που είναι η οικονομική ελευθερία, μπορεί να επιβιώσει από μια πιστωτική κρίση. Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να επιβιώσει από τον υπερπληθωρισμό».
Ο Singer, που έχει αποκληθεί ο «επενδυτής της ημέρας της κρίσης» από τον New Yorker, λόγω και της επικής μάχης του με την Αργεντινή για το χρεοστάσιο της, δεν είναι οπαδός των σαρωτικών κανονισμών επί των τραπεζών που έφερε ο νόμος Dodd-Frank το 2010 ή των παρατεταμένων παρεμβάσεων στην αγορά που έκαναν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 αλλά ούτε και των κρυπτονομισμάτων.
Στη συνέντευξή του στο WSJ υποστήριξε ότι τα κρυπτονομίσματα «στερούνται παντελώς αξίας».
Είπε επίσης: «Υπάρχουν χιλιάδες κρυπτονομίσματα. Γι' αυτό αξίζουν μηδέν. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα. Είναι απλά είναι πεδίο για μάρκετινγκ — τίποτα άλλο».
Ο Singer ανησυχεί ότι η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες θα απαντήσουν στην επόμενη ύφεση, με τον συνήθη τους τρόπο: Προχωρώντας στη μείωση των επιτοκίων και πιθανώς επαναλαμβάνοντας τις μεγάλες αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Για να ενισχύσει την άποψή του, ο Singer χαρακτηρίζει την απάντηση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, συμπεριλαμβανομένης της εγγύησης όλων των καταθέσεων των δύο τραπεζών, με ένα «τύλιγμα όλων των κινήσεων της αγοράς σε κουβέρτες ασφαλείας».
«Ξέρω ότι αυτοί οι τύποι απολύθηκαν, αλλά κάθε έννοια διαχείρισης κινδύνου βασίζεται στις πιθανότητες απώλειας», είπε.
«Η επιλογή που έγινε απόι τις αρχές θα έχει συνέπειες».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Singer είπε ότι μπορεί να υπάρχουν μόνο ελάχιστα περιθώρια για τους επενδυτές για να ξεφύγουν από την καταιγίδα που βλέπει να έρχεται.
«Σε τέτοιες συγκυρίες, ορισμένοι θεωρούν ότι το πιο ασφαλές στοίχημα είναι τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ», λέει ο Singer, προσθέτοντας ότι «το χρέος αυτό αποδίδει μια αξιοπρεπή απόδοση χωρίς καμία πιθανότητα αρνητικού αποτελέσματος».
Επίσης θεωρεί λογική την επένδυση στο χρυσό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης