Τελευταία Νέα
Διεθνή

H αντεπίθεση των Ουκρανών με 12 Ταξιαρχίες θα ξεκινήσει στα νότια – Υπερεξόπλισαν οι ΗΠΑ την Ουκρανία που αποτυγχάνει

H αντεπίθεση των Ουκρανών με 12 Ταξιαρχίες θα ξεκινήσει στα νότια – Υπερεξόπλισαν οι ΗΠΑ την Ουκρανία που αποτυγχάνει
Υπερεξόπλισαν οι ΗΠΑ τoν Ουκρανικό στρατό που αποτυγχάνεινα δείξει έστω και ένα θετικό αποτέλεσμα
(upd 14) Η αντεπίθεση των Ουκρανών θα ξεκινήσει στην Νότια Ουκρανία μεταξύ Zaporizhia και Kherson με 12 Ταξιαρχίες ή 48.000 στρατιώτες μάλλον από τις 9 Μαίου και αργότερα… αναφέρει ο επικεφαλής των Wagner Yevgeny Prigozhin…
Οι Wagner είναι ιδιωτικός μισθοφορικός στρατός της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ όπως αποκαλύπτεται οι ΗΠΑ έχουν δώσει απίστευτο εξοπλισμό σε ποσότητες στους Ουκρανούς που αποτυγχάνουν έως τώρα να δουν εδαφικά κέρδη.

Οι ρώσοι από την πλευρά τους αλλάζουν στρατηγική και προετοιμάζονται για επίθεση σε όλα τα μέτωπα.
Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ένας από τους βασικούς στόχους είναι να καταστρέψουν την ουκρανική αεράμυνα και σε μεγάλο βαθμό οι ρώσοι έχουν καλά αποτελέσματα τις τελευταίες εβδομάδες.

Μια από τις τακτικές των ρώσων είναι να στέλνουν τα drones καμικάζι τα οποία οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι καταρρίπτουν.
Όμως τα καταρρίπτουν ενεργοποιώντας την αεράμυνα τους οπότε γίνεται εύκολη λεία για τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι ρώσοι ακολουθούν τακτικές παραπλάνησης για να καταστρέψουν την Ουκρανική αεράμυνα.

Ο ιδρυτής των Wagner αναμένει την ουκρανική αντεπίθεση μετά τις 2 Μαΐου

«Ο ουκρανικός στρατός είναι προετοιμασμένος και έτοιμος.
Μια ουκρανική επίθεση είναι αναπόφευκτη» ανέφερε ο επικεφαλής των Wagner Yevgeny Prigozhin
Ο ουκρανικός στρατός θα ξεκινήσει την αντεπίθεσή του μετά τις 2 Μαΐου, όταν τελειώσουν οι βροχοπτώσεις, δήλωσε ο ιδρυτής του PMC Wagner, Yevgeny Prigozhin.
«Τι συμβαίνει με την ουκρανική αντεπίθεση;
Βρέχει σήμερα.
Η τελευταία βροχή αναμένεται στις 2 Μαΐου.
Χρειάζεται άλλη μια εβδομάδα για να στεγνώσει το έδαφος.
Μετά από αυτό ο ουκρανικός στρατός θα είναι έτοιμος να κινηθεί. Θα το κάνουν στις 9 Μαΐου την ημέρα Νίκης της Ρωσίας ίσως ναι ή ίσως όχι».
Το ενδεχόμενο μιας ουκρανικής αντεπίθεσης συζητείται στα μέσα ενημέρωσης εδώ και αρκετούς μήνες, με διαφορετικές ημερομηνίες κάθε φορά.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αναφέρει ότι οι ανοιχτές εικασίες από τις δυτικές χώρες για επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση υποδεικνύουν την άμεση εμπλοκή τους στη σύγκρουση.

Οι New York Times, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν, ανέφεραν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σχεδίαζαν να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση στην Νότια Ουκρανία τον Μάιο 2023.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέχρι τα τέλη Απριλίου, η Ουκρανία επρόκειτο να διαθέτει 12 έτοιμες για μάχη ταξιαρχίες αποτελούμενες από 4.000 άνδρες η καθεμία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναδιατάσσουν τρεις ταξιαρχίες στην περιοχή Zaporizhia

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αναδιατάσσουν τρεις ταξιαρχίες, συμπεριλαμβανομένης μιας αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας, στην περιοχή του Orekhov και του Gulyaypole.
Ααναμένεται να φτάσουν πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας, δήλωσε ο πρόεδρος του κινήματος «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία».

«Η αναδιάταξη των ουκρανικών δυνμαένων σε ένα τμήμα της γραμμής εμπλοκής κοντά στο Orekhov και το Gulyaypole βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη: η 46η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία και η 116η και η 118η ταξιαρχία εδαφικής άμυνας. Αυτές οι ταξιαρχίες αναδιατάσσονται για να αυξήσουν τους υπάρχοντες 12.000 στρατιώτες που βρίσκονται τώρα σε αυτήν την περιοχή.

Διευκρίνισε ότι αυτές οι ουκρανικές δυνάμεις αναδιατάσσονται από το Pavlograd στην περιοχή Dnepropetrovsk, καθώς και από την περιοχή Poltava, όπου η 46η και η 116η ταξιαρχία βρίσκονται μόνιμα.
Η Ουκρανία αύξησε την ομάδα μάχης της σε άμεση γειτνίαση με τη γραμμή επαφής κοντά στο Gulyaypole σε 12.000 άνδρες.
Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να προετοιμάζεται μια επίθεση στη συγκεκριμένη περιοχή της περιοχής Zaporozhye. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κινήματος «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία», εάν οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση, θα πρέπει να αποφύγουν τις αστικές μάχες λόγω της έλλειψης προσωπικού και πιθανότατα θα επιχειρήσουν με κατεύθυνση στην Αζοφική Θάλασσα, ανατολικά της Μελιτόπολης, σε μια προσπάθεια να αποκόψουν τη ρωσική χερσαία γέφυρα στην Κριμαία.

Νίπτει τας χείρας το ΝΑΤΟ - Στο Κίεβο το 98% των τανκ που υποσχεθήκαμε

Σε σημερινές του δηλώσεις ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg με μια ρητορική που παραπέμπει … σε Πόντιο Πιλάτο για το τι μέλλει γενέσθαι, υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ έχει ήδη στείλει στην Ουκρανία πάνω από το 98% των αρμάτων μάχης που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο, το οποίο έχει πλέον τις στρατιωτικές δυνατότητες που χρειάζεται για να ανακαταλάβει εδάφη.
«Τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη παραδώσει στην Ουκρανία 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα και 230 άρματα μάχης, έχουν παράσχει εκπαίδευση και όπλα για περισσότερες από 9 τεθωρακισμένες ταξιαρχίες.
Αυτό δίνει στην Ουκρανία ισχυρή θέση για να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα εδάφη» ανέφερε ο Stoltenberg, ο οποίος αφού είπε πως οι Ουκρανοί έχουν όλα τα απαραίτητα μέσα για μια επιτυχή αντεπίθεση, τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμάται η Ρωσία και ο στρατός της.

Οι Ρώσοι προελαύνουν - Μετά το Bakhmut, ελέγχουν το 50% της Maryinka

Συνεχείς στρατιωτικές επιτυχίες καταγράφει ο ρωσικός στρατός στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας του Donetsk, καθώς μετά τη διαφαινόμενη επικράτηση του στο Bakhmut, προελαύνει και στην Maryinka.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν ήδη το 50% της Maryinka και πως όλες οι θέσεις των Ουκρανών είναι πλέον ορατές.

Στη ζώνη πυρός

«Όσον αφορά την κατεύθυνση της Maryinka, από τις 59 συνοικίες της πόλης, εάν είναι δυνατόν να διαιρέσει κανείς την πόλη με αυτόν τον τρόπο, οι 50 βρίσκονται υπό τον έλεγχο των μονάδων μας και εδώ μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν όλες οι θέσεις του εχθρού είναι υπό τον έλεγχο πυρός, βρίσκονται δηλαδή στη ζώνη ορατότητας μας» ισχυρίστηκε μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.

Μειώνεται δραστικά η απόδοση των HIMARS

Η ομάδα του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Buk της ρωσικής ομάδας δυνάμεων Vostok (ή Ανατολή) απέκρουσε τρεις επιθέσεις από αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS (MLRS) των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην κατεύθυνση Zaporozhye, καταστρέφοντας όλους τους πυραύλους.
Επιπλέον, ένα σύστημα αναγνώρισης πυροβολικού Zoopark εντόπισε την ομάδα όλμων του εχθρού στην περιοχή του οικισμού Novomikhailovka, και εξοντώθηκε.

Παύση πυρός κήρυξε ο Prigozhin στο Bakhmut

Παύση πυρός στο Bakhmut κήρυξε ο Yevgeny Prigozhin, επικεφαλής του ρωσικού ιδιωτικού στρατού Wagner
Αιτία, όπως αναφέρει ο ίδιος με ανάρτηση του στο Telegram, είναι η άφιξη Αμερικάνων δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με τον Prigozhin, τα πυρά του πυροβολικού θα σταματήσουν για όσο διαρκέσει η μεταφορά των Αμερικάνων δημοσιογράφων στην πόλη του Bakhmut.
«Καθόμαστε στο αρχηγείο, δίνουμε μάχη.
Μας έρχονται πληροφορίες ότι ο «Κέρβερος», ο διοικητής της 57ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, μεταφέρει Αμερικανούς δημοσιογράφους στο Bakhmut.
Ελήφθη η απόφαση να διακοπούν τα πυρά του πυροβολικού για να μπορέσουν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι να φτάσουν και να αναχωρήσουν με ασφάλεια.
Ο Τύπος είναι ιερός» ανέφερε στην ανάρτηση του ο Prigozhin.
Ωστόσο, ο Prigozhin έσπευσε να προειδοποιήσει τους Ουκρανούς να μην επιχειρήσουν υπό την κάλυψη των Αμερικάνων δημοσιογράφων, να μεταφέρουν εφεδρικές δυνάμεις στο Bakhmut.
«Χαιρετίσματα στον Κέρβερο από τα παιδιά, αλλά μην φέρετε εφεδρείες» υποστήριξε ο Prigozhin, διαμηνύοντας πως σε αυτήν την περίπτωση, θα σταματήσουν τέτοιες επιχειρήσεις, εφόσον γίνουν.

Ακόρεστη η δίψα του Κιέβου για όπλα - Απαιτεί 10πλάσια αύξηση από ΝΑΤΟ - Θέλουν να εξοντώσουν αμάχους

Για ακόρεστη δίψα του καθεστώτος του Κιέβου για την προμήθεια όλων και περισσότερων όπλων κάνει λόγο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova, η οποία επικρίνει την κυβέρνηση Zelensky ότι αυτό που επιθυμεί είναι να εξοντώσει άμαχο πληθυσμό.
«Το καθεστώς του Κιέβου απαιτεί 10πλάσια αύξηση των στρατιωτικών προμηθειών από το ΝΑΤΟ.
Οι ορέξεις του αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο» ανέφερε σε δηλώσεις της η Zakharova, υποστηρίζοντας πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής στις 21 Απριλίου στη ΝΑΤΟική βάση στο Ramstein της Γερμανίας προκάλεσαν βαθιά απογοήτευση στο Κίεβο.
Η Zakharova επικαλέστηκε τις δηλώσεις του αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Andriy Melnyk, ο οποίος υποστήριξε πως η τρέχουσα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία δεν είναι αρκετή.
Σύμφωνα με τον Melnyk, οι σύμμαχοι πρέπει να ξεπεράσουν τις τεχνητές «κόκκινες γραμμές» και να διαθέσουν το 1% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές προμήθειες.

Υπερεξόπλισαν οι ΗΠΑ την Ουκρανία που αποτυγχάνει

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει έως τώρα στην Ουκρανία τα εξής οπλικά συστήματα.

Πάνω από 1.600 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger.
Πάνω από 10.000 αντιαρματικά συστήματα Javelin.
Πάνω από 59.000 άλλα αντιαρματικά συστήματα και πυρομαχικά.
160 Howitzer 155mm και πάνω από 1.500.000 βλήματα πυροβολικού των 155mm.
Πάνω από 7.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χλστ με καθοδήγηση ακριβείας.
Πάνω από 14.000 φυσίγγια 155 χιλιοστών απομακρυσμένων συστημάτων αντιναρκών οπλισμού (RAAM).
100.000 φυσίγγια πυρομαχικών αρμάτων μάχης 125 χλστ.
Πάνω από 50.000 βλήματα πυροβολικού των 152 χλστ.
Περίπου 40.000 βλήματα πυροβολικού των 130 χλστ.
40.000 βλήματα πυροβολικού των 122 χλστ.
60.000 πύραυλοι GRAD 122 χλστ.
72 Howitzer 105mm και πάνω από 450.000 βλήματα πυροβολικού των 105mm.
Πάνω από 300 οχήματα τακτικής για τη ρυμούλκηση όπλων.
54 οχήματα τακτικής για την ανάκτηση εξοπλισμού.
30 οχήματα υποστήριξης πυρομαχικών.
14 θωρακισμένα συστήματα γεφύρωσης.
38 Συστήματα και πυρομαχικά πυροβολικού υψηλής κινητικότητας.
47 συστήματα κονιάματος 120 χλστ.
10 συστήματα κονιάματος 82 χλστ.
67 συστήματα κονιάματος 81 χλστ.
58 συστήματα κονιάματος 60 χλστ.

Πάνω από 345.000 βλήματα όλμου.
Πάνω από 3.000 πύραυλοι εκτοξευόμενοι με σωλήνα, οπτικά ιχνηλατούμενοι, καλωδιακά καθοδηγούμενοι (TOW).
Πάνω από 1.800.000 φυσίγγια πυρομαχικών 25 χλστ.
Εκτοξευτές ρουκετών και πυρομαχικά.
Πύραυλοι με καθοδήγηση ακριβείας.
Δέκα οχήματα του ταχυδρομείου διοίκησης.
Ένα σύστημα αεράμυνας Patriot και πυρομαχικά.
Οκτώ εθνικά προηγμένα συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος (NASAMS) και πυρομαχικά.
Δύο μονάδες βολής και πυρομαχικά αεράμυνας HAWK.
Πύραυλοι RIM-7 για αεράμυνα.
12 συστήματα αεράμυνας Avenger.
Εννέα όπλα c-UAS.
Δέκα κινητά πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ c-UAS.
Αντιαεροπορικά όπλα και πυρομαχικά•
Εξοπλισμός για την ενσωμάτωση δυτικών εκτοξευτών αεράμυνας, πυραύλων και ραντάρ με τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας.
Εξοπλισμός για τη διατήρηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας.
Πύραυλοι υψηλής ταχύτητας κατά της ακτινοβολίας (HARMs).
Πυρομαχικά ακριβείας.
4.000 πύραυλοι αεροσκαφών Zuni.
20 ελικόπτερα Mi-17.
31 τανκς Abrams.
45 άρματα μάχης T-72B.
Πυρομαχικά τανκ 120mm και 105mm.
109 Bradley Infantry Fighting Vehicles?
Τέσσερα οχήματα της ομάδας υποστήριξης πυρκαγιάς Bradley.
Πάνω από 2.000 τροχοφόρα οχήματα πολλαπλών χρήσεων υψηλής κινητικότητας (HMMWV).
Πάνω από 100 ελαφρά τακτικά οχήματα.
60 φορτηγά και 108 ρυμουλκούμενα για τη μεταφορά βαρέως εξοπλισμού.
Οκτώ οχήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης.
89 βυτιοφόρα βαρέων καυσίμων και 105 ρυμουλκούμενα καυσίμων.
90 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Stryker;
300 M113 Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού;
250 M1117 Τεθωρακισμένα Οχήματα Ασφαλείας.
Πάνω από 500 οχήματα με προστασία από ενέδρες με αντίσταση σε νάρκες (MRAP).
Έξι θωρακισμένα φορτηγά.
Εξοπλισμός εκκαθάρισης ναρκών.
Πάνω από 35.000 εκτοξευτές χειροβομβίδων και φορητά όπλα.
Πάνω από 200.000.000 φυσίγγια πυρομαχικών φορητών όπλων.
Πάνω από 100.000 σετ θωράκισης σώματος και κράνη.
Switchblade Unmanned Aerial Systems (UAS);
Phoenix Ghost UAS;
CyberLux K8 UAS;
Altius-600 UAS;
Jump-20 UAS;
Puma UAS;
ScanEagle UAS;
Δύο ραντάρ για UAS.
Πυραυλικά συστήματα και πυρομαχικά καθοδηγούμενα με λέιζερ.
Μη επανδρωμένα σκάφη παράκτιας άμυνας.
Πάνω από 70 ραντάρ αντιπυροβολικού και όλμου.
20 ραντάρ πολλαπλών αποστολών.
Αντι-μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα και εξοπλισμός.
Δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας.
21 ραντάρ εναέριας επιτήρησης.
Δύο παράκτια αμυντικά συστήματα Harpoon.
62 παράκτια και ποτάμια περιπολικά σκάφη.
Εξοπλισμός ασφαλείας λιμένων και λιμανιών.
M18A1 Πυρομαχικά κατά προσωπικού Claymore.
Αντιαρματικές νάρκες.
Εκρηκτικά C-4, πυρομαχικά κατεδάφισης και εξοπλισμός κατεδάφισης για τον καθαρισμό εμποδίων.
Εξοπλισμός τοποθέτησης εμποδίων;
Τακτικά ασφαλή συστήματα επικοινωνιών και εξοπλισμός υποστήριξης.
Τέσσερις κεραίες δορυφορικών επικοινωνιών.
Τερματικά και υπηρεσίες SATCOM.
Χιλιάδες συσκευές νυχτερινής όρασης, συστήματα επιτήρησης, συστήματα θερμικής απεικόνισης, οπτικά και αποστασιοποιητές λέιζερ.
Εμπορικές υπηρεσίες δορυφορικών εικόνων.
Εξοπλισμός εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και προστατευτικός εξοπλισμός.
Χημικός, βιολογικός, ραδιολογικός και πυρηνικός προστατευτικός εξοπλισμός.
100 τεθωρακισμένα οχήματα ιατρικής περίθαλψης.
Ιατρικές προμήθειες που περιλαμβάνουν κιτ πρώτων βοηθειών, επιδέσμους, οθόνες και άλλο εξοπλισμό.
Ηλεκτρονικός εξοπλισμός εμπλοκής.
Εξοπλισμός πεδίου, εξοπλισμός για κρύο καιρό, γεννήτριες και ανταλλακτικά.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «Μέχρι σήμερα (19 Απριλίου 2023), σχεδόν 50 σύμμαχοι και χώρες εταίροι έχουν παράσχει βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία.
Μεταξύ των πολλών συνεισφορών τους στην Ουκρανία, οι Σύμμαχοι και οι εταίροι έχουν παραδώσει δέκα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων μεγάλης εμβέλειας (MLRS), 178 συστήματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας, σχεδόν 100.000 φυσίγγια πυρομαχικών μεγάλης εμβέλειας, σχεδόν 250.000 αντιαρματικά πυρομαχικά, 359 άρματα μάχης, 629 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οχήματα μάχης πεζικού (IFV), 8.214 πυραύλους αεράμυνας μικρής εμβέλειας και 88 θανατηφόρα UAV.
Από τις 24 Φεβρουαρίου, οι Σύμμαχοι και οι εταίροι σε όλο τον κόσμο έχουν παράσχει ή έχουν δεσμεύσει πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια».

Επιβεβαιώνουν οι Βρετανοί για απεμπλουτισμένο ουράνιο

Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις των Ρώσων οι Βρετανοί επιβεβαιώνουν πως έστειλαν χιλιάδες βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία.
«Έχουμε στείλει χιλιάδες πυρομαχικά για Challenger 2 στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων διατρητικών βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου», είπε ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων James Heappey απαντώντας σε ερώτηση του Σκωτσέζου βουλευτή Kenny MacAskill.
Ο Heappey επιβεβαίωσε ότι τα επικίνδυνα πυρομαχικά «είναι τώρα υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) και πως το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου «δεν παρακολουθεί τα μέρη από όπου εκτοξεύονται βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις AFU στην Ουκρανία».
Ο Βρετανός υπουργός εμφανίστηκε αιφνιδιασμένος από τις ερωτήσεις των βουλευτών σχετικά με το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθεί τους ρυθμούς χρήσης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά των ρωσικών δυνάμεων.
«Για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας, δεν θα σχολιάσουμε τα ποσοστά χρήσης της Ουκρανίας για τα βλήματα που παρέχονται», σημείωσε.
«Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μαχητικά οχήματα Bradley που έχουν ήδη σταλεί στο Κίεβο είναι ικανά να εξοπλιστούν με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποκαλύψει εάν είναι εξοπλισμένα ή όχι με αυτά.

Σε αδυναμία η ουκρανική αεράμυνα

Σε κατάσταση αδυναμίας έχει περιέλθει η Ουκρανία, η οποία μεγιστοποιεί την εξάρτησή της από κινητές ομάδες αεράμυνας λόγω της αδυναμίας των συστημάτων της να καλύψουν ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια.
Αυτό ανακοίνωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο εκπρόσωπος της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Yuri Ihnat.
«Βρισκόμαστε πλέον σε μία τέτοια πραγματικότητα που δεν μπορούμε πλέον να καλύψουμε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας με συστήματα αεράμυνας.
Παραδίδονται ακόμη οι Patriot ενώ τα S-300 και Buk δεν είναι ανθεκτικά», σημείωσε ο Ihnat.
Συνέχισε λέγοντας ότι ο ουκρανικός στρατός προχωρά σταδιακά προς την αντικατάσταση των συστημάτων αεράμυνας της Σοβιετικής εποχής.
Ως μέρος αυτού, έχουν δημιουργηθεί κινητές ομάδες αεράμυνας, οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν το κενό.
Όσον αφορά στους Patriots, ο Ihnat είπε ότι η αποτελεσματικότητα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας θα αποδειχτεί μόνο όταν αναπτυχθεί στη μάχη, ενώ εξέφρασε ζωηρές αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να καταρρίψει βαλλιστικούς πυραύλους Iskander και Kinzhal, γράφουν οι Eurasian Times.

Αμφιβολίες για την ουκρανική αντεπίθεση

Η Δύση σκοπεύει να αναγκάσει το Κίεβο να ξεκινήσει μια αντεπίθεση για να αποσβέσει τα χρήματα που έχει λάβει, δήλωσε την Πέμπτη (27/4/2023) ο αναπληρωτής αρχηγός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR) Denis Pushilin.
«Όσον αφορά το αν θα υπάρξει αντεπίθεση ή όχι, πιστεύω ότι ακόμα κι αν το καθεστώς του Κιέβου δεν είναι διατεθειμένο να ξεκινήσει και συνειδητοποιήσει ότι θα αποτύχει, θα αναγκαστεί να την πραγματοποιήσει.
Ο λόγος είναι ότι το καθεστώς του Κιέβου ελέγχεται από το έξω και έχει λάβει σοβαρά κεφάλαια και σοβαρή βοήθεια, όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, επομένως πρέπει να τα αποσβέσει (τα κεφάλαια) και θα αναγκαστεί να το κάνει», είπε ο Pushilin.
Ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες ότι η Ουκρανία θα ξεκινήσει μια αντεπίθεση στις αρχές Μαΐου.
«Είναι δύσκολο να πούμε πότε θα συμβεί, ιδιαίτερα επειδή ο καιρός παίζει ρόλο εδώ, αλλά αμφιβάλλω ότι θα συμβεί στις αρχές Μαΐου», σημείωσε.
Τα μέσα ενημέρωσης συζητούν το θέμα της αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εδώ και αρκετούς μήνες, δίνοντας διάφορες ημερομηνίες για το πότε μπορεί να συμβεί.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα ότι οι ανοιχτές εικασίες των δυτικών χωρών για μια επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση ήταν περαιτέρω απόδειξη της άμεσης εμπλοκής τους στη σύγκρουση.
Οι New York Times έγραψαν την Τρίτη (25/4), επικαλούμενοι έγγραφα που διέρρευσαν το Πεντάγωνο και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν σχεδιάσει να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση στη νότια κατεύθυνση τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ουκρανία αναμένεται να εκπαιδεύσει 12 ταξιαρχίες μάχης, με 4.000 άνδρες η καθεμία, μέχρι τα τέλη Απριλίου.


Στο Bakhmut απομένει ακόμη μια κρίσιμη διασταύρωση για να ολοκληρωθεί η πλήρης κατάληψη

Ο ιδρυτής των Wagner PMC, Yevgeny Prigozhin, τόνισε ότι το κρίσιμο σταυροδρόμι του Artyomovsk (που ονομάζεται Bakhmut στην Ουκρανία) δεν έχει ακόμη τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, αλλά οι ρωσικές μονάδες βρίσκονται ήδη κοντά του.
«Αυτό το σταυροδρόμι δεν το έχουμε πάρει ακόμα.
Είμαστε κοντά του», σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σχεδόν πάρει τον έλεγχο του Bakhmut, φτάνοντας στο κρίσιμο σταυροδρόμι της πόλης.
Σύμφωνα με το κανάλι Telegram της υπηρεσίας Τύπου του Prigozhin, ο επιχειρηματίας είπε επίσης ότι ακόμα κι αν οι ρωσικές δυνάμεις έπαιρναν τον έλεγχο, «θα υπάρξουν κάποιες επιλογές για ουκρανικές δυνάμεις, επειδή οι δρόμοι παραμένουν στα δυτικά, στην περιοχή Ivanovsky» ανοικτοί.
«Τους βομβαρδίζουμε κάθε μέρα, αλλά ο εχθρός καταφέρνει να φέρνει εφεδρείες».
Οι ρωσικές δυνάμεις και οι Wagner κατέλαβαν το 94% της πόλης Bakhmut έως τώρα

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Ρωσική προέλαση σε Kupyansk-Svatove-Kreminna

Ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιθετική επιχείρηση κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 26 Απριλίου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ουκρανικής Ανατολικής Ομάδας Δυνάμεων, συνταγματάρχης Serhiy Cherevaty, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν πραγματοποιήσει επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος αυτού του τομέα του μετώπου για «αρκετή ώρα», αλλά ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να διεξάγουν έμμεσα βαριά πυρά σε αυτόν τον τομέα του μετώπου.
Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Makiivka (23 χλμ βορειοδυτικά της Kreminna), Nevske (19 χλμ βορειοδυτικά της Kreminna), Torske (16 χλμ δυτικά της Kreminna) και Bilohorivka (12 χλμ νότια της Kreminna).
Οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις από θέσεις στα ανατολικά προάστια του Spirne (24 χιλιόμετρα νότια της Kreminna) στις 25 Απριλίου.

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν την αναγνωριστική δραστηριότητα βορειοανατολικά του Kupyansk και βορειοδυτικά του Svatove.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστειλαν τέσσερις ουκρανικές ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης κοντά στο Masyutivka (12 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) και το Krokhmalne (21 χλμ βορειοδυτικά του Svatove) στην Περιφέρεια Kharkiv και το Novoselivske, στην περιφέρεια Luhansk (15 χλμ βορειοδυτικά του Svatove).
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής Δυτικής Ομάδας Δυνάμεων Yaroslav Yakimkin ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο ουκρανικές ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης κοντά στο Novoselivske και το Synkivka (9 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk

Ολοκληρώνεται η κατάληψη του Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να σημειώνουν κέρδη στο Bakhmut από τις 26 Απριλίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 26 Απριλίου δείχνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει στην οδό Persha Lisova στο δυτικό Bakhmut (εντός λίγων τετραγώνων του δρόμου Yuvileina 00506 που καταλήγει στο Khromove).
Οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν επιπλέον ότι οι Wagner έφτασαν στη διασταύρωση των οδών Tchaikovskyi και Yuvileina, κάτι που θα τους επέτρεπε υποθετικά να προχωρήσουν στην οδό Yuvileina προς το Khromove και να κόψουν τις υπόλοιπες ουκρανικές γραμμές στο Bakhmut.
Ο επικεφαλής του Ομίλου Wagner Yevgeny Prigozhin αρνήθηκε ωστόσο αυτούς τους ισχυρισμούς και υποβάθμισε τη σημασία της κατάληψης αυτής της διασταύρωσης από τον Wagner, δηλώνοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν δρόμους παρά τους βομβαρδισμούς.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα διεξήγαγαν επιθετικές ενέργειες βορειοδυτικά του Bakhmut κοντά στο Orikhovo-Vasylivka (10 χλμ βορειοδυτικά) και Bohdanivka (6 χλμ βορειοδυτικά) δυτικά του Bakhmut κοντά στο Ivanivske (5 χλμ δυτικά) και το Khromove (3 χλμ δυτικά) και νοτιοδυτικά του Bakhmut κοντά στο Klishchiivka (7 χλμ. νοτιοδυτικά).

Χερσαίες επιθέσεις στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής της πόλης Avdiivka της περιοχής Donetsk στις 26 Απριλίου και έχουν πραγματοποιήσει οριακή προέλαση βόρεια της Avdiivka.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει κέρδη δυτικά του αυτοκινητόδρομου N20 που συνδέει το Donetsk με Kramatorsk και το Slovyansk περίπου 10 χιλιόμετρα βόρεια της Avdiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν με επιτυχία δυτικά της Novobakhmutivka και απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις μακριά από τον αυτοκινητόδρομο N20, κάτι που φαίνεται να συνάδει με το διαθέσιμο υλικό που επιβεβαιώνει αυτές τις θέσεις.

Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στη δυτική Περιφέρεια του Donetsk στις 26 Απριλίου.
Στοιχεία της 155ης Ναυτικής Ταξιαρχίας Πεζικού διεξάγουν εμπλοκές με φορητά όπλα στα περίχωρα του Ugledar (30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Donetsk).
Οι ρωσικές δυνάμεις αύξησαν τη χρήση βομβών FAB-500 για να στοχεύσουν ουκρανικά οχυρά σε αστικές περιοχές του Bakhmut και αρκετές ρωσικές πηγές δημοσίευσαν πλάνα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο Vuhledar ή Ugledar.
Kharkiv_Battle_Map_Draft_April_262023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_April_262023.png
Bakhmut_Battle_Map_Draft_April_26th_2023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης