Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παλιές και νέες συγκρούσεις φουντώνουν και διχάζουν το ευρασιατικό τόξο: Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Αφρική

Παλιές και νέες συγκρούσεις φουντώνουν και διχάζουν το ευρασιατικό τόξο: Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Αφρική
Το κλίμα παραμένει θερμό στα σύνορα Ευρώπης - Ασίας
Σχετικά Άρθρα
Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και φαίνεται πως μπαίνει σε μια νέα τροχιά σύγκρουσης με μεγαλύτερο ρίσκο, φέρνοντας την Ευρασία στο χείλος ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου, η περιοχή γίνεται μάρτυρας στο ξέσπασμα μιας νέας μεγάλης σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή, ενώ παλιές και νέες συγκρούσεις αναθερμαίνονται ή περνούν σε άλλο στάδιο εξέλιξης.
Ο ρωσικός στρατός σε μια νυχτερινή του επιχείρηση Παρασκευή προς Σάββατο 13/5 κατέστρεψε δυνάμεις πέρα από την πρώτη γραμμή των ουκρανικών δυνάμεων: τις δυνάμεις στήριξης στο κέντρο και ανεφοδιασμού στα μετόπισθεν, ενώ από το πρωί ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποιούν μαζικά πλήγματα κατά των συγκεντρώσεων στρατευμάτων των δυνάμεων της Ουκρανίας, ενώ συνεχίζει να σφυροκοπάει και εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας και να διαλύει όπλα τύπου Leopard, την ώρα που η Δύση ενισχύει με όπλα την επιθετική ικανότητα των Ουκρανών εν όψει της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Ήδη τώρα έχουν σημειωθεί εκρήξεις στις περιοχές Zapoprozhye, Depropetrovsk και Mykolaiv.
Πριν από αυτή την επίθεση, σημειώθηκαν εκρήξεις κοντά στις πόλεις Slavyansk και Kramatorsk, όπου βρίσκονται τα αποθέματα των ουκρανικών δυνάμεων και οι αποθήκες με όπλα για τον εφοδιασμό του μετώπου, ως το Κίεβο.

Ισραήλ

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ αναθέρμανε την σύγκρουση με το Ισραήλ τα προηγούμενα 24ωρα εκτοξεύοντας 803 ρουκέτες στο Ισραήλ από το πρωί της Τετάρτης έως τις 20:00 το απόγευμα της Πέμπτης, και ο Ισραηλινός Στρατός είχε πραγματοποιήσει 191 αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Ο Ισραηλινός Στρατός σκότωσε τον διοικητή πυραύλων της Ισλαμικής Τζιχάντ Ali Gali γύρω στη 01:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης και τον αναπληρωτή του, Ahmed Abu Daqa, γύρω στις 4:30 μ.μ. της Πέμπτης.
Αυτή είναι μια τεράστια δοκιμασία για την κυβέρνηση Netanyahu.

Υεμένη

Οι παλιές και οι νεοεμφανιζόμενες συγκρούσεις συνεχίζουν να ταράζουν τη Μέση Ανατολή, παρά την πρόσφατη πρόοδο σε ορισμένα μέρη της περιοχής.
Στην Υεμένη, οι συνομιλίες μεταξύ των αποξενωμένων από το Ιράν Χούτι (Ανσάρ Αλλάχ) και της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν ακόμη καταλήξει.
Τον περασμένο Απρίλιο, το Βασίλειο πήρε την απόφαση να τερματίσει εκ των πραγμάτων τον πόλεμο στη χώρα μετά από μια συμφωνία με την Τεχεράνη με τη μεσολάβηση της Κίνας.
Ο πρώτος γύρος συνομιλιών Χούτι - Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος διήρκεσε από τις 8 έως τις 14 Απριλίου, έφερε κάποιες συνεννοήσεις.
Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος ή εάν επετεύχθη κάποιο σχέδιο συμφωνίας.
Από τις 3 Μαΐου, σχεδόν 2.500 άτομα έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο συμφωνιών ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών.
Παρόλα αυτά, οι συγκρούσεις συνεχίζονται ακόμη σε αρκετές περιοχές της χώρας, με αναφορές για επιδρομές σαουδαραβικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον των Χούτι.

Συρία

Η κατάσταση στη Συρία έχει επίσης βελτιωθεί, παρά την έλλειψη προόδου στην πολιτική διευθέτηση.
Στις 7 Μαΐου, η χώρα έγινε επίσημα μέλος ξανά του αραβικού συνδέσμου, εξέλιξη που αποτελεί συμβολική νίκη για την κυβέρνηση του προέδρου Bassar al-Assad, η οποία σιγά σιγά ξεφεύγει από την περιφερειακή απομόνωση.
Στις 9 Μαΐου, η Συρία και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν την επαναλειτουργία των πρεσβειών, σε ένα άλλο βήμα που εδραιώνει την επιστροφή της Δαμασκού στο αραβικό μαντρί.
Η συρροτουρκική διαδικασία εξομάλυνσης, η οποία υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν, φαίνεται επίσης να κερδίζει ξανά δυναμική.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν στη Μόσχα στις 10 Μαΐου.
Η συνάντηση θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία του εδάφους για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Προέδρου  al-Assad και του Τούρκου ομολόγου του, Recep Tayyip Erdogan, εάν ο τελευταίος κερδίσει τις επικείμενες γενικές εκλογές στην Τουρκία.
Παρά τις θετικές πολιτικές εξελίξεις, οι εντάσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε διάφορες περιοχές της Συρίας.
Στη βορειοδυτική περιοχή του Greater Idlib, τρομοκρατικές ομάδες υπό την ηγεσία του Hay'at Tahrir al-Sham της Αλ Κάιντα συνεχίζουν να παραβιάζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Εν τω μεταξύ, τα πλούσια σε πετρέλαιο τμήματα της βορειοανατολικής περιοχής παραμένουν υπό τον έλεγχο του συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή η κατάσταση πιθανότατα δεν θα αλλάξει σύντομα.

Σουδάν

Εν τω μεταξύ, στο Σουδάν, ο αγώνας για την εξουσία μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (RSF) φουντώνει.
Οι εκκλήσεις για απευθείας συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών από τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αποτελέσματα.
Οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ, και σε άλλες περιοχές της χώρας συνεχίζονται ακόμη από τις 10 Μαΐου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των νεκρών είναι τώρα πάνω από 600.
Περισσότεροι από 5.000 άλλοι τραυματίστηκαν.
Το Σουδάν εξακολουθεί να απειλείται με εμφύλιο πόλεμο ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, το οποίο είναι άμεσο αποτέλεσμα μιας διαφωνίας σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης των RSF στον στρατό και ποια αρχή θα πρέπει να επιβλέπει τη διαδικασία κατά τη μετάβαση στην κυριαρχία των πολιτών στη χώρα.
Συνολικά, οι συγκρούσεις στη Συρία, την Υεμένη και το Σουδάν δεν φαίνεται να πλησιάζουν στο τέλος τους.
Επιπλέον, οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη, κυρίως στη Δυτική Όχθη, καθώς και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.
Αυτό θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τη Μέση Ανατολή βραχυπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης