Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Παιχνίδι όλα για όλα» της Δύσης οι Storm Shadow στην Ουκρανία: Στο «παρά... ένα» ο Γ' Παγκόσμιος Πολέμος

«Παιχνίδι όλα για όλα» της Δύσης οι Storm Shadow στην Ουκρανία: Στο «παρά... ένα» ο Γ' Παγκόσμιος Πολέμος
Πόλεμος στην Ουκρανία - ένας πόλεμος δύο διαστάσεων: Του μετώπου και του ουκρανικού - δυτικού αφηγήματος
Σε έναν πόλεμο που αποδεικνύεται «δύο διαστάσεων» καθώς άλλα συμβαίνουν στα πεδία μαχών κι άλλο αφήγημα κυκλοφορεί από την ουκρανική πλευρά, η απόφαση της Δύσης να χορηγήσει πυραύλους Cruise μεγάλου βεληνεκούς τον Ουκρανό πρόεδρο, δείχνει «αλλαγή παρτίδας», όπου τα παίζουν όλα για όλα, ακόμη και έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η σύγκρουση οδεύει ολοταχώς σε μια νέα επικίνδυνα «καυτή φάση», αλλά... οι περισσότεροι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο δεν συνειδητοποιούν καν τι συμβαίνει.
Δυτικοί ηγέτες που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών τους, υποστηρίζουν ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να εμπλακούν οι χώρες τους σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά εν τω μεταξύ οι ίδιοι κάνουν τα πάντα για να περνούν τις κόκκινες γραμμές και να ωθούν τον κόσμο πιο κοντά σε ένα τέτοιο σενάριο.

«Καλύτερη ευκαρία»

Χθες, ανακοινώθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον παραδώσει πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» στην Ουκρανία…
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραδώσει πολλαπλούς πυραύλους cruise «Storm Shadow» στην Ουκρανία, δίνοντας στη χώρα μια νέα ικανότητα πλήγματος μεγάλου βεληνεκούς πριν την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων, ανέφεραν στο CNN πολλοί ανώτεροι δυτικοί αξιωματούχοι.
Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Ben Wallace, αποκαλώντας τη δωρεά «την καλύτερη ευκαιρία της Ουκρανίας να αμυνθεί ενάντια στη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα της Ρωσίας», επιβεβαίωσε τη συναλλαγή την Πέμπτη, αφού το CNN ανέφερε αποκλειστικά τη συμφωνία.
Αυτοί οι πύραυλοι δεν έχουν αρκετό βεληνεκές για να φτάσουν στη Μόσχα, αλλά έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν στρατηγικούς στόχους πολύ βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.
Σύμφωνα με το CNN, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την ουκρανική κυβέρνηση ότι αυτοί οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν μόνο εντός ουκρανικού κυρίαρχου εδάφους».

Storm Shadow... stealth

Το Storm Shadow είναι ένας πύραυλος cruise μεγάλης εμβέλειας με δυνατότητες stealth, που αναπτύχθηκε από κοινού από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, ο οποίος εκτοξεύεται συνήθως από αέρος.
Με βεληνεκές βολής άνω των 250 χιλιομέτρων ή 155 μιλίων, είναι πολύ μικρότερο από την ικανότητα εμβέλειας των 185 μιλίων των αμερικανικών τακτικών πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-επιφανείας Στρατού ή ATACMS, που έχει ζητήσει από καιρό η Ουκρανία.
Ουσιαστικά, ο Storm Shadow έχει το εύρος να χτυπήσει βαθιά σε ρωσικά εδάφη στην Ανατολική Ουκρανία.
Ένας δυτικός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την ουκρανική κυβέρνηση ότι αυτοί οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν μόνο εντός ουκρανικού κυρίαρχου εδάφους και όχι εντός της Ρωσίας.
Οι βρετανοί αξιωματούχοι έχουν κάνει συχνές δημόσιες δηλώσεις προσδιορίζοντας την Κριμαία ως κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας, περιγράφοντάς την ως «παράνομα προσαρτημένη».
Φυσικά οι Ουκρανοί θεωρούν την Κριμαία ως «κυρίαρχο έδαφός» τους και οι Ρώσοι θεωρούν επίσης την Κριμαία ως «κυρίαρχο έδαφος».
Και πολλοί ειδικοί αναμένουν ήδη ότι οι Ουκρανοί θα χρησιμοποιήσουν αυτούς τους νέους πυραύλους για να χτυπήσουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας που σταθμεύει στην Κριμαία. Εδώ είναι μόνο ένα παράδειγμα…

«Μπράβο ΗΒ», αλλά....

Ο Ben Hodges, πρώην Διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, έγραψε στο Twitter: «Μπράβο ΗΒ!»
«Αυτό θα δώσει στην Ουκρανία την ικανότητα να καταστήσει την Κριμαία μη-βιώσιμη για τις ρωσικές δυνάμεις» και θα αναγκάσει τη Ρωσία να επανεξετάσει πού θα τοποθετήσει τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα.
Εάν οι Ουκρανοί αρχίσουν να ρίχνουν βροχή τους πυραύλους cruise στη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη, αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα εναντίον ουκρανικών στόχων.
Και αν οι Ρώσοι αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα τακτικά πυρηνικά τους, η κυβέρνηση Biden έχει ήδη υπονοήσει έντονα ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας εναντίον των ρωσικών στρατιωτικών μέσων.
Μόλις φτάσουμε σε αυτό το στάδιο, δεν θα υπάρχει γυρισμός.

Επίκειται αντεπίθεση...

Προς το παρόν, οι Ουκρανοί συνεχίζουν να επιμένουν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα να εξαπολύσουν μια πολύ ισχυρή «αντεπίθεση» που θα ανατρέψει την παλίρροια του πολέμου…
Ο Zelensky είπε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Πέμπτη από το BBC ότι θα ήταν «απαράδεκτο» να ξεκινήσει η επίθεση τώρα γιατί θα χαθούν πάρα πολλές ζωές.
«Με (ό,τι έχουμε) μπορούμε να προχωρήσουμε και να έχουμε επιτυχία», είπε ο Zelensky στη συνέντευξη, σύμφωνα με το BBC.
«Αλλά θα χάναμε πολλούς ανθρώπους.
Νομίζω ότι αυτό είναι απαράδεκτο».
Μπόρεσε η ουκρανική κυβέρνηση να συγκεντρώσει αρκετούς ξένους μισθοφόρους για να κάνει δυνατή μια νέα «αντεπίθεση»;
Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν μπλοφάρουν ή όχι.

Οι δύο διαστάσεις του πολέμου στην Ουκρανία: Το πεδίο μάχης και το αφήγημα Zelensky

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, το Κίεβο δηλώνει περήφανα ότι όλα ήταν έτοιμα για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση, ενώ οι δυτικοί φίλοι τους αναφέρουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό που μεταφέρθηκε στην Ουκρανία.
Όλα τα βρετανικά άρματα μάχης Challenger που υποσχέθηκαν στο Κίεβο βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, καθώς και πύραυλοι cruise μεγάλης εμβέλειας MBDA Storm Shadow.
Νωρίτερα, το Λονδίνο ανέφερε τη μεταφορά πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου, παραιτούμενος από τις υποχρεώσεις εξάλειψης των συνεπειών της χρήσης τους από τον ουκρανικό στρατό.
Με τη σειρά της, η Βαρσοβία ανέφερε ότι η Δύση παρέδωσε 28 αεροσκάφη στο Κίεβο, από τα οποία τα 14 διέθεσε η Πολωνία, και 575 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 325 πολωνικών.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Zelensky επανέλαβε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό και η αντεπίθεση φέρεται να αναβλήθηκε.
Ο ουκρανικός στρατός περιμένει πρόσθετες στρατιωτικές προμήθειες.
Το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο πάντα χρησιμοποιούσε στρατιώτες ως τροφή για κανόνια για να επιβραδύνει τη ρωσική προέλαση, ξαφνικά ανησύχησε για τις μεγάλες απώλειες κατά τις επερχόμενες επιθετικές επιχειρήσεις.

Οι δηλώσεις Zelensky δεν έχουν καμία σχέση με την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Μάλιστα, οι Ρώσοι στρατιωτικοί δεν έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, καθώς αξιολογώντας την κατάσταση στο μέτωπο, η συνέντευξή του θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως μια προπαγανδιστική επιχείρηση με στόχο την παραπλάνηση των Ρώσων.
Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή έχει κλιμακωθεί πρόσφατα.
Το καθεστώς του Κιέβου έχει ξεκινήσει επιθετικές επιχειρήσεις για να περικυκλώσει τις ρωσικές δυνάμεις στο Bakhmut.
Προσπαθεί να πλαγιοκοπήσει τις ρωσικές δυνάμεις και να φτάσει στα μετόπισθεν της ομάδας του Wagner στην πόλη.
Αυτή τη στιγμή, έχουν επιτύχει κάποια τακτική επιτυχία βόρεια της Bogdanovka, δυτικά του Khromovo και δυτικά της Klescheevka.
Αρκετές ουκρανικές ομάδες τεθωρακισμένων προσπάθησαν να σπάσουν τη ρωσική άμυνα κοντά στο Soledar.
Ωστόσο, στις επιθετικές επιχειρήσεις δεν συμμετείχαν οι εφεδρείες του ουκρανικού στρατού, που εκπαιδεύτηκαν πρόσφατα από το ΝΑΤΟ και οπλίστηκαν με νέο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.
Οι πρόσφατες επιθέσεις εξαπολύθηκαν από μικρές ομάδες, γεγονός που σηματοδοτεί περισσότερο μια επιτυχημένη αναγνώριση μάχης παρά μια μεγάλης κλίμακας επίθεση.

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν την προσπάθεια της Ουκρανίας να προχωρήσουν κοντά στο Mayorsk στην περιοχή Gorlovka.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν επίσης μια άλλη επίθεση κοντά στο Ugledar.
Στις κατευθύνσεις Zaporozhye, Kherson και Lugansk, ο ουκρανικός στρατός συσσωρεύει δυνάμεις.
Νέα κλιμάκωση αναμένεται στις περιοχές Orekhov και Gulyai-Pole.
Ο ουκρανικός στρατός κρύβει την κύρια κατεύθυνση της επίθεσης με μια σειρά από μικρές επιθέσεις.
Δεν έχουν ακόμη επιτύχει στρατηγικά σημαντικές νίκες. αλλά ο κύριος ομιλητής επικεφαλής της Ουκρανίας, ο Zelensky, γιορτάζει ήδη την επιτυχία τους.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση στον λαό του με μια ασυνάρτητη ομιλία και συνεχάρη τον ουκρανικό στρατό για τις μεγάλες νίκες που δεν είχαν ακόμη σημειωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης