Διεθνή

Οι «συνωμότες» της Λέσχης Bilderberg αποφασίζουν για τράπεζες, Ουκρανία και... τεχνητή νοημοσύνη – Οι Έλληνες καλεσμένοι

Οι «συνωμότες» της Λέσχης Bilderberg αποφασίζουν για τράπεζες, Ουκρανία και... τεχνητή νοημοσύνη – Οι Έλληνες καλεσμένοι
Ξεκινά η μυστική συγκέντρωση των παγκόσμιων ελίτ - Δείτε ποιοι συμμετέχουν και τι συζητούν
Σχετικά Άρθρα
Ξεκίνησε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, έχοντας στην ημερήσια διάταξη θέματα όπως οι διεθνικές απειλές, η τεχνητή νοημοσύνη και η ηγεσία των ΗΠΑ στις παγκόσμιες υποθέσεις, η 69η Συνάντηση της Λέσχης Bilderberg, ένα μυστικό συνέδριο της παγκόσμιας ελίτ.
Η φετινή, η τελευταία σε μια σειρά συναντήσεων που ξεκίνησαν το 1954, συνεχίζει να θολώνει τα όρια μεταξύ της ανοιχτής διπλωματίας και του λαθροελιτισμού, καθώς οι πολιτικοί ηγέτες συναγελάζονται με τους «μεγάλους» της βιομηχανίας, τους «βαρόνους» των μέσων ενημέρωσης και τους «μεγιστάνες» του χρηματοπιστωτικού τομέα.
«Πρόκειται για μια σύναξη υψηλών οκτανίων, η οποία κλίνει σε μεγάλο βαθμό στη σύγκρουση Ρωσίας/Ουκρανίας και στο μέλλον του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο δημοσιογράφος Charlie Skelton, ο οποίος βρίσκεται στη Λισαβόνα για να καλύψει τη φετινή εκδήλωση.
Ως συνήθως, οι λεπτομέρειες των συζητήσεών τους παραμένουν μυστικές υπό τον «Κανόνα του Chatham House», ένα πρωτόκολλο που δίνει στους συμμετέχοντες τη διακριτική ευχέρεια να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που συλλέγονται από τις συνομιλίες, αλλά απαγορεύει την ταυτοποίηση των ομιλητών ή των συμμετεχόντων, διασφαλίζοντας την ανωνυμία.
«Χάρη στον μυστικό χαρακτήρα της Συνάντησης, οι παριστάμενοι συμμετέχουν ως ιδιώτες και όχι υπό οποιαδήποτε επίσημη ιδιότητα, και ως εκ τούτου δεν δεσμεύονται από τις συμβάσεις του γραφείου τους ή από προσυμφωνημένες θέσεις», αναφέρει ένα δελτίο Τύπου των Συναντήσεων Bilderberg.
Μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν είναι η τεχνητή νοημοσύνη, το τραπεζικό σύστημα, η ενεργειακή μετάβαση, η βιομηχανική πολιτική και το εμπόριο.
Άλλα ζητήματα υψηλής προτεραιότητας περιλαμβάνουν το γεωπολιτικό τοπίο της Ευρώπης, της Κίνας, της Ινδίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μαζί με το ΝΑΤΟ και την παγκόσμια ηγεσία της Αμερικής.
Το θέμα της ηγεσίας των ΗΠΑ, το οποίο εμφανίστηκε για τελευταία φορά στην ατζέντα της Bilderberg το 2018, είναι στην επικαιρότητα καθώς η Κίνα και η Ρωσία έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ ως το κατεξοχήν αποθεματικό και συναλλακτικό νόμισμα στον κόσμο.

Ημερήσια διάταξη και συμμετέχοντες

Σε ό,τι αφορά την ημερήσια διάταξη, έχει ως εξής: • Τεχνητή νοημοσύνη • Τραπεζικό Σύστημα • Κίνα • Ενεργειακή Μετάβαση • Ευρώπη • Δημοσιονομικές Προκλήσεις • Ινδία • Βιομηχανική Πολιτική και Εμπόριο • ΝΑΤΟ • Ρωσία • Διακρατικές Απειλές • Ουκρανία • Ηγεσία των ΗΠΑ.
Μεταξύ των καλεσμένων είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, με την Ουκρανία να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Επίσης, στο μέτωπο της ασφάλειας, θα παραστούν η Avril Haines, διευθύντρια Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, και ο Thomas Wright, διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Δεν θα λείψουν πολιτικοί ηγέτες, όπως η Roberta Metsola, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Mark Rutte, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, και η απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin.
Θα παρευρίσκεται επίσης ο Sam Altman, Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, ο δημιουργός του chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT που έχει γίνει πρωτοσέλιδο για τις δυνατότητές του να αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε θέσεις εργασίας. Άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της τεχνολογίας που θα παρευρεθούν είναι ο Satya Nadella, CEO της Microsoft, ο Alex Karp, CEO της Palantir Technologies και ο πρώην CEO της Google, Eric Schmidt.
Ο Albert Bourla, Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, είναι επίσης στη λίστα των συμμετεχόντων, όπως και ο ιδρυτής της Thiel Capital, Peter Thiel, αλλά και ο John Waldron, πρόεδρος της Goldman Sachs.
Παρόντες θα είναι επίσης ο Didier Reynders, Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, ο Alexander Schallenberg, υπουργός Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων της Αυστρίας, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική εκπροσώπηση, θα δώσουν το παρών οι Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean), o Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Τιτάν) και η Νίκη Γουλιμή (Nova Credit Inc.).

Τυφλό σημείο

«Το συνέδριο είναι ένα τυφλό σημείο για τα mainstream μέσα ενημέρωσης.
Και αυτό το τυφλό σημείο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει σύντομα, γράφει ο Skelton, αναφερόμενος στην απροθυμία των μέσων ενημέρωσης να καλύψουν τις Συναντήσεις της Bilderberg, οι οποίες έχουν γίνει πηγή διαφόρων φημών…
Και η αλήθεια είναι πως η μυστικότητα γύρω από τις συναντήσεις αυτές έχει σπείρει σειρά από αναπόδεικτες θεωρίες, συμπεριλαμβανομένου ότι οι συμμετέχοντες βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή την εισβολή στο Ιράκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης