Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιάλτης από Ρωσία: Ραδιενεργό νέφος σε Ευρώπη από την καταστροφή των οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου

Εφιάλτης από Ρωσία: Ραδιενεργό νέφος σε Ευρώπη από την καταστροφή των οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου
Τις συγκεκριμένες οβίδες είχε προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό η Μ. Βρετανία
Σχετικά Άρθρα
Σε μια προειδοποίηση σοκ προχώρησε η Ρωσία, η οποία έκανε γνωστό πως μετά την καταστροφή των οβίδων με απεμπλουτισμένο ουράνιο που είχε προμηθεύσει την Ουκρανία η Μ. Βρετανία, ένα ραδιενεργό νέφος έχει ήδη κατευθυνθεί προς την Ευρώπη ενώ αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας καταγράφονται στην Πολωνία.
Αυτό υποστήριξε σε σημερινές του δηλώσεις ο Nikolai Patrushev, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της G7 που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία.

Χημικά και βιολογικά όπλα

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden μετέβη στην Ιαπωνία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της G7 προκειμένου να εκφράσει, όπως πιστεύουν οι Αμερικάνοι, την υποστήριξη του στις «κοινές δημοκρατικές αξίες».
Οι αρχηγοί των δυτικών χωρών, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, θα συζητήσουν επίσης τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Οι Αμερικάνοι έχουν «βοηθήσει» περισσότερες από μία φορές στην ιστορία χώρες με αυτόν τον τρόπο.
Βοήθησαν επίσης την Ουκρανία, άσκησαν πίεση στους «δορυφόρους» τους και προμήθευσαν πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο.
Η καταστροφή των όπλων αυτών, οδήγησε στο γεγονός ότι ένα ραδιενεργό νέφος έχει ήδη κατευθυνθεί προς τη Δυτική Ευρώπη.
Και στην Πολωνία έχει ήδη καταγραφεί αύξηση της ραδιενέργειας» υπογράμμισε ο Patrushev.
Όπως είπε ο Petrushev, «οι ΗΠΑ αναπτύσσουν και ήδη χρησιμοποιούν χημικά και βιολογικά όπλα, στο έδαφος της Ουκρανίας».

Οι οβίδες

Υπενθυμίζεται πως η Μ. Βρετανία έχει προμηθεύσει με χιλιάδες οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου την Ουκρανία, κάτι που είχε επιβεβαιώσει ο ίδιος ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων James Heappey.
Οι εν λόγω οβίδες θα χρησιμοποιούνταν για τα άρματα μάχης Challenger II, ενώ το επιχείρημα ήταν ότι αυτές μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στον εχθρό χωρίς να υπάρχει περαιτέρω κίνδυνος από την χρήση τους για την υγεία των στρατιωτών.
Ο Heappey είχε αναφέρει επίσης ότι μετά τη μεταφορά τους στην Ουκρανία, τα πυρομαχικά αυτά ήταν υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) και πως το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου «δεν παρακολουθεί τα μέρη από όπου εκτοξεύονται βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις AFU στην Ουκρανία».

Αντιδράσεις

«Αυτές οι οβίδες όχι μόνο σκοτώνουν, αλλά μολύνουν το περιβάλλον και προκαλούν όγκους σε ανθρώπους που ζουν σε αυτά τα εδάφη» είχε δηλώσει τότε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Παρεμπιπτόντως, είναι αφελές να πιστεύουμε ότι μόνο εκείνοι εναντίον των οποίων θα χρησιμοποιηθούν όλα αυτά θα γίνουν θύματα.
Στη Γιουγκοσλαβία, οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα οι Ιταλοί, ήταν οι πρώτοι που υπέφεραν.
Μετά προσπάθησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να πάρουν αποζημίωση από το ΝΑΤΟ για την απώλεια της υγείας τους αλλά οι αξιώσεις τους απορρίφθηκαν» είχε αναφέρει η Zakharova.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ, η χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ συνδέθηκε με καρκίνο και γενετικές ανωμαλίες στον ιρακινό πληθυσμό.

Γνωρίζει τις συνέπειες η Δύση

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει πως η Δύση γνωρίζει καλά τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Σύμφωνα με τους Ρώσους, έγγραφο του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Στρατού των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο το 1994, αναφέρει πως «δεν υπάρχει η τεχνολογία για τη μείωση της τοξικότητας του απεμπλουτισμένου ουρανίου» και πως «είναι εξαιρετικά δύσκολος ο καθαρισμός περιοχών όπου έχει χρησιμοποιηθεί απεμπλουτισμένο ουράνιο».
Επιπλέον, επικαλούνται άλλο έγγραφο από τη Βασιλική Επιστημονική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας το 2001, βάσει του οποίου «ο κύριος τύπος καρκίνου σε άτομα που επηρεάζονται από τη χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι ο καρκίνος του πνεύμονα».
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας υποστηρίζει πως το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ένα τυπικό συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε τέτοιου είδους πυρομαχικά και ότι δεν συνιστά καμία πυρηνική κλιμάκωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης