Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί εκπαιδεύονται ήδη στην Πολωνία για F-16 - Ρωσία: Δεν θα αλλάξουν τίποτα τα μαχητικά

Οι Ουκρανοί εκπαιδεύονται ήδη στην Πολωνία για F-16 - Ρωσία: Δεν θα αλλάξουν τίποτα τα μαχητικά
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι η αποστολή F-16 στην Ουκρανία σηματοδοτεί την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο
Σχετικά Άρθρα
(upd3) Η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 έχει ήδη αρχίσει σε διάφορα κράτη, όπως στην Πολωνία, υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, ο οποίος υποστήριξε πως σύντομα η Ουκρανία θα λάβει και μαχητικά αεροσκάφη F-16.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι η εκπαίδευση πιλότων στα F-16 έχει ήδη αρχίσει σε διάφορα κράτη.
Αυτό απαιτεί χρόνο.
Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο.
Αυτό θα ανοίξει την πόρτα για την παράδοση αεροσκαφών σε σύντομο χρονικό διάστημα» υπογράμμισε ο Borrell.

Πάντα φτάνουμε στο στόχο

«Η συζήτηση στην ΕΕ πάντα φτάνει στο στόχο της.
Στην αρχή όλοι ήταν διστακτικοί σχετικά με τα τανκ.
Το αποφασίσαμε.
Μετά ήταν η σειρά των μαχητικών αεροσκαφών.
Με το πέρασμα του χρόνου, θα λύσουμε όλα τα προβλήματα προμήθειας όπλων στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο Borrell.

Ρωσία: Δεν θα αλλάξουν τίποτα

Η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία δεν πρόκειται να αλλάξει την πορεία του πολέμου υποστηρίζει η Ρωσία, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή αυξάνει και τους κινδύνους για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης.
«Προφανώς, το σπιράλ της κλιμάκωσης συνεχίζεται καθώς παρέχουν ολοένα και πιο προηγμένα οπλικά συστήματα και τύπους όπλων στην Ουκρανία.
Είναι προφανές ότι έχει ληφθεί η απόφαση να στείλουν ακόμα και αεροσκάφη.
Αλλά, όπως και όλα τα υπόλοιπα όπλα και οπλικά συστήματα, δεν θα είναι ικανά να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση στο μέτωπο» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

Η Γερμανία θέλει να συνδράμει, αποστάσεις από Ισπανία

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Boris Pistorius υποστήριξε ότι η Γερμανία εξετάζει διάφορα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να συνδράμει ένα συνασπισμό κρατών που σχεδιάζει να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους στα F-16, αν και η συνεισφορά της μάλλον θα είναι ασήμαντη δεδομένου ότι δεν διαθέτει τέτοιου είδους μαχητικά αεροσκάφη.
Από την πλευρά της η Ισπανία ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να συνδράμει την Ουκρανία είτε με την αποστολή F-16 είτε με την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.

Ολλανδία: Πράσινο φως από ΗΠΑ

Η Ολλανδία έλαβε το πράσινο φως από τις ΗΠΑ για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16 υποστήριξε η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Kajsa Ollongren.
«Έχουμε το πράσινο φως.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε τα σχέδια μας με τη Δανία και άλλους συμμάχους για να αρχίσουμε αυτήν την εκπαίδευση.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει.
Πρέπει να υπάρχουν πιλότοι που να μπορούν να πετάξουν αυτά τα αεροπλάνα.
Το επόμενο βήμα θα είναι η παράδοση των ίδιων των μαχητικών αεροσκαφών.
Θα συνεχίσουμε να το συζητάμε με συμμάχους και κράτη που έχουν στη διάθεση τους F-16.
Αλλά τώρα αυτό δεν είναι υπό συζήτηση, αυτό είναι το επόμενο στάδιο» υπογράμμισε η Ολλανδή υπουργός Άμυνας.
Όπως είπε η Ολλανδή υπουργός, το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων δεν έχει ακόμα καθοριστεί, είναι υπό επεξεργασία.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε, αυτό είναι σημαντικό να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Συμφωνούν και οι ΗΠΑ

Το πράσινο φως για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16 έχουν ανάψει και οι ΗΠΑ, οι οποίες αν και υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να στείλουν οι ίδιες F-16 στην Ουκρανία, αποφάσισαν να επιτρέψουν στους Ευρωπαίους συμμάχους τους να το πράξουν.
Δημοσίευμα του Politico αναφέρει πως οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στην Ιαπωνία όπου και έγιναν και επισήμως οι σχετικές ανακοινώσεις του προέδρου Biden.
Όπως αναφέρεται, ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken υπήρξε καθοριστικός στο να πείσει τον πρόεδρο Biden να «μαλακώσει» τη θέση του όσον αφορά το θέμα της αποστολής F-16, καθώς φέρεται να τον έπεισε ότι η Μόσχα σπάνια προχωρά πέραν των ρητορικών απειλών όσον αφορά την αντίδραση της στην αύξηση των δυτικών προμηθειών στην Ουκρανία.
Βάσει του δημοσιεύματος, παρά το γεγονός ότι τα μαχητικά αυτά δεν σχετίζονται με την επικείμενη αντεπίθεση των Ουκρανών, ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin πιστεύει ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα χρήσης αεροσκαφών τέταρτης γενιάς, συνεπώς η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων φαινόταν λογική και δικαιολογημένη κίνηση.

Σε 18 μήνες

Πάντως αν και οι Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η Ουκρανία θα μπορέσει σύντομα να λάβει τα F-16, ειδικοί εκτιμούν πως αυτά θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα σε ένα διάστημα περίπου 18 μηνών.
«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα F-16 θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες για να καταστούν έτοιμα για μάχη στην Ουκρανία.
Συνεπώς αυτό σηματοδοτεί την προσδοκία εκ μέρους της G7 και του προέδρου Zelensky, ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αντεπίθεσης των Ουκρανών, αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο» υποστήριξε ο Βρετανός πρώην διοικητής της κοινής διοίκησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Richard Barrons.

Διαβεβαιώσεις και προειδοποιήσεις

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποστήριξε πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις κατά του ρωσικού εδάφους, αν και σημείωσε πως θα έχουν κάθε δικαίωμα να πλήξουν ρωσικούς στόχους εντός της επικράτειας της Ουκρανίας, υπονοώντας προφανώς και την Κριμαία αλλά και τα εδάφη (Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhia) που προσάρτησε πρόσφατα η Ρωσία.
Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τη Δύση πως η τυχόν παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, εγείρει ζήτημα εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές συγκρούσεις.
Σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov και αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αμερικάνου προέδρου, Joe Biden, υποστήριξε ότι οποιαδήποτε επίθεση στην Κριμαία η Μόσχα θα την εκλάβει ως επίθεση στη Ρωσία.
Όσον αφορά την έγκριση των ΗΠΑ στους Συμμάχους να στείλουν F-16 και να αρχίσει η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, ο Antonov υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν υποδομές για να επιχειρήσουν F-16 στην Ουκρανία, ούτε ο απαιτούμενος αριθμός πιλότων και συντηρητών».
«Τι θα συνέβαινε εάν τα αμερικανικά μαχητικά απογειώνονταν από αεροπορικές βάσεις του NATO, και στα χειριστήρια βρίσκονταν ξένοι εθελοντές;» διερωτήθηκε ο Antonov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης