Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nouriel Roubini: Ο ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας θα γίνει ακόμα πιο ψυχρός - Κίνδυνος «γεωπολιτικής ύφεσης» στις αγορές

Nouriel Roubini: Ο ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας θα γίνει ακόμα πιο ψυχρός - Κίνδυνος «γεωπολιτικής ύφεσης» στις αγορές
Σε μονοπάτι σύγκρουσης κινούνται οι ΗΠΑ και η Κίνα μετά την σύνοδο των G7, προειδοποίησε ο Nouriel Roubini
Σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι αντιπαράθεσης πορεύονται μετά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στην Ιαπωνία οι ΗΠΑ και η Κίνα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Roubini Macro Associates, Nouriel Roubini, προσθέτοντας: «Ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα γίνει πιο ψυχρός».
Μιλώντας την Τετάρτη στο Bloomberg στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ στην Ντόχα, προειδοποίησε ότι η σινοαμερικανική αντιπαράθεση μπορεί τελικά να ταράξει τις αγορές επιβραδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη και ενισχύοντας τις τιμές των εμπορευμάτων.
Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες της G-7 συναντήθηκαν αυτόν τον μήνα στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας για να συζητήσουν το πώς θα αντιμετωπίσουν συλλογικά την Κίνα.
Συμφώνησαν να προσπαθήσουν για «εποικοδομητικές και σταθερές» σχέσεις, παρόλο που προχώρησαν σε βήματα για τη μείωση της εξάρτησης από το Πεκίνο σε ό,τι αφορά κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας», είπε ο Roubini.
«Η κινεζική αντίδραση σε αυτή τη σύνοδο κορυφής των G-7 είναι ότι η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία και άλλοι κάνουν μηχανορραφίες εναντίον της Κίνας».
Ο Roubini ξεχώρισε την απειλή μιας «γεωπολιτικής ύφεσης» μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι αγορές, επισημαίνοντας τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Για αμερικανικές τράπεζες και χρέος

Επίσης, ο Nouriel Roubini προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ μπορεί να καθυστερήσουν, καθώς η αποτυχία συμφωνίας για το ανώτατο όριο χρέους ενδέχεται να χτυπήσει τις αγορές και να βλάψει την εμπιστοσύνη στο δολάριο μακροπρόθεσμα.
«Μπορεί να φτάσουν στο “παρά πέντε” προτού να υπάρξει συμφωνία», είπε στο Bloomberg TV στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ στην Ντόχα.
«Ή είναι πιθανό να μην καταλήξουν σε συμφωνία.
Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η αγορά θα καταρρεύσει».
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο Roubini είπε: «Θα υπάρξει σίγουρα κάποια πιστωτική κρίση, ιδίως μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών.
Αυτές είναι που πιέζονται».
«Αυτές είναι οι τράπεζες που δανείζουν πολλά στα νοικοκυριά, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στo εμπορικό real estate.
Οι εκτιμήσεις από τώρα είναι ότι, αυτή η πιστωτική κρίση θα μειώσει την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης», δήλωσε ο οικονομολόγος.
Οι φόβοι για πιστωτική στενότητα αυξήθηκαν, καθώς οι τράπεζες αυστηροποίησαν τα πρότυπα δανεισμού -για να εξομαλύνουν τις αναντιστοιχίες μεταξύ ενεργητικού και παθητικού και να προστατεύσουν τους ισολογισμούς- μετά τις χρεοκοπίες πολλών αμερικανικών τραπεζών τους τελευταίους μήνες.
«Εάν υπάρξουν άλλοι αντίξοοι άνεμοι για την παγκόσμια οικονομία, θα μπορούσατε να δείτε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, πλήρη συρρίκνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε ο Roubini.
Ο Roubini έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ένα «μεγάλο κομμάτι του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος» θα αντιμετωπίσει μια «σοβαρή» συμπίεση, που θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης