Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το 3% του ΑΕΠ της απορροφά για τη Ρωσία ο πόλεμος στην Ουκρανία - Μικρό το ποσό, βάσει ιστορικών προτύπων

Το 3% του ΑΕΠ της απορροφά για τη Ρωσία ο πόλεμος στην Ουκρανία - Μικρό το ποσό, βάσει ιστορικών προτύπων
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία κοστίζει στη Μόσχα ένα μικρό ποσό με ιστορικά δεδομένα, αναφέρει δημοσίευμα του Economist
Σχετικά Άρθρα
Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελεί μια δια αντιπροσώπου σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και μπορεί να έχει μεγάλο γεωπολιτικό αντίκτυπο και κόστος σε ανθρώπινες ζωές, όμως μια νέα ανάλυση του Economist δείχνει ότι η Ρωσία, παρότι αντιμετωπίζει μια Ουκρανία η οποία εξοπλίζεται συλλογικά από τις περισσότερες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, έχει συγκριτικά χαμηλές δαπάνες για τη χρηματοδότηση της πολεμικής της προσπάθειας.
Συγκεκριμένα, το άμεσο δημοσιονομικό κόστος του πολέμου - δηλαδή οι δαπάνες για στρατιώτες και εξοπλισμό - εκτιμάται, κατά τους αναλυτές του Economist, ότι ανέρχεται στο 3% του ΑΕΠ της Ρωσίας, ή σε περίπου 67 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τον προϋπολογισμό που είχε καταρτίσει η Ρωσία για την άμυνα και την ασφάλεια πριν την έναρξη του πολέμου συγκριτικά με όσα πραγματικά ξόδεψε.
Αν λάβουμε υπόψη μας τα ιστορικά πρότυπα, το κόστος του σημερινου πολέμου για τη Ρωσία ωχριά σε σύγκριση με το κόστος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, για παράδειγμα, δαπανούσε για την άμυνα το 61% του ΑΕΠ και οι ΗΠΑ το 50% του ΑΕΠ τους.
Ωστόσο, το τρέχον 3% είναι σημαντικά υψηλότερο από το 0,4% του ΑΕΠ που δαπανούσε η Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν.
Ένας λόγος που οι στρατωτικές δαπάνες της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία παραμένουν χαμηλά είναι πολιτικός, καθώς η κυβέρνηση αποκαλεί σταθερά τον συγκεκριμένο πόλεμο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», που κανονικά δεν δικαιολογεί τη χρήση ενός υπέρογκου ποσοστού του ΑΕΠ.
Υπάρχουν όμως και οικονομικοί λόγοι, συνεχίσει η ανάλυση του Economist.
Αν η κυβέρνηση της Ρωσίας τυπώσει επιπλέον χρήμα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο, θα ανεβάσει τον πληθωρισμό επιβαρύνοντας τους πολίτες της.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν οι τράπεζες φορτωθούν με πολεμικά ομόλογα.
Επιπλέον, η τεχνολογία που στηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις σήμερα είναι πιο προηγμένη από ποτέ, πράγμα που σημαίνει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις χρειάζονται λιγότερους ανθρώπους και εξοπλισμούς.
Ασφαλώς, ο πόλεμος έχει οδηγήσει στην επιβολή, από την πλευρά των χωρών της Δύσης, εκτεταμένων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος των ενεργειακών πόρων και άλλων προϊόντων της Ρωσίας.
Η Ρωσία ομως έχει βρει στην Ασία νέους αγοραστές για το πετρέλαιό της, με αποπτέλεσμα οι κυρώσεις απλώς να έχουν αλλάξει τις παγκόσμιες ροές πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης