Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στη λίρα Τουρκίας στις 21 ανά δολάριο, παρά τον διορισμό του ορθολογιστή Sismek στο ΥΠΟΙΚ

Ισχυρές πιέσεις στη λίρα Τουρκίας στις 21 ανά δολάριο, παρά τον διορισμό του ορθολογιστή Sismek στο ΥΠΟΙΚ
Σχετικά Άρθρα
Σχεδόν 1% δολίσθησε τη Δευτέρα η λίρα Τουρκίας, πάνω από τις 21 ανά δολάριο, σε μια ασταθή πρώτη αντίδραση στον διορισμό του υψηλού κύρους Mehmet Simsek στη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Η λίρα έφτασε στο 21,1 ανά δολάριο, όχι πολύ πάνω από το χαμηλό ρεκόρ των 21,8 που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Ο Simsek, 56 ετών, κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών κατά τη διάρκεια των θητειών του ως υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009 και 2018.
Την Κυριακή δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε "ορθολογικό έδαφος".
Ο διορισμός του θεωρείται ως μήνυμα ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του προέδρου Recep Tayyip Erdogan  απομακρύνεται από τις ανορθόδοξες μειώσεις των επιτοκίων ενόψει του υψηλού πληθωρισμού που έστειλε τη λίρα σε μακρά πτώση.
"Η προσδοκία είναι ότι ο Simsek θα μπορούσε να υποκινήσει την πολυπόθητη οικονομική ορθοδοξία και να συνεργαστεί με την αγορά πιο αποτελεσματικά", δήλωσε ο Mohammed Elmi, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου για τις αναδυόμενες αγορές σταθερού εισοδήματος στην Federated Hermes, σύμφωνα με το Reuters.
Ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή της Τουρκίας έφτασε πέρυσι στο υψηλότερο σημείο 24 ετών πέραν του 85% και διαμορφώθηκε στο 44% τον Απρίλιο, σε μια ένδειξη ότι απαιτείται περαιτέρω νομισματική σύσφιξη, σύμφωνα με τον Elmi.
"Μια απλή επιστροφή σε μια αξιόπιστη οικονομική πολιτική θα μπορούσε να δει μια σημαντική αλλαγή στην επενδυτική ελκυστικότητα της Τουρκίας", δήλωσε.
"Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την Τουρκία εξακολουθούν να είναι πολύ θετικές ... ένας νέος πληθυσμός, μια ανερχόμενη μεσαία τάξη και μια χώρα που κατέχει μια βασική στρατηγική θέση, έχει μια σειρά από παράγοντες υπέρ της".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης