Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ελπίδες για… οικονομική ορθοδοξία στην Τουρκία ή ακόμα ένα κόλπο του Erdogan; - Πως βλέπουν οι αναλυτές την επιλογή Simsek

Ελπίδες για… οικονομική ορθοδοξία στην Τουρκία ή ακόμα ένα κόλπο του Erdogan; - Πως βλέπουν οι αναλυτές την επιλογή Simsek
O Erdogan όρισε τον Mehmet Simsek ως τον νέο υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας
Σχετικά Άρθρα
Κατά την παρουσίαση του νέου του υπουργικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, όρισε τον πρώην επικεφαλής της οικονομίας Mehmet Simsek ως νέο υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας, γεγονός που προκάλεσε κάποια αισιοδοξία ότι η χώρα θα χαράξει τώρα μια νέα οικονομική πορεία.
Ο Simsek ήταν γνωστός για τις φιλικές προς την αγορά πολιτικές του και στη συνέχεια έγινε αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας από το 2015 έως το 2018, μετά τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας.
Ο Erdogan, η νίκη του οποίου στις προεδρικές εκλογές του 2023 σημαίνει παράταση της διακυβέρνησής του σε μια τρίτη δεκαετία στην εξουσία, άλλαξε τα περισσότερα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου με εξαίρεση τους υπουργούς Υγείας και Πολιτισμού.
Η δημιουργία μιας νέας ομάδας από τον Simsek στο βασικό χαρτοφυλάκιο της οικονομίας θα σήμαινε ότι θα έχει «αρκετά ισχυρό έλεγχο της ευρύτερης οικονομικής πολιτικής» επισημαίνει στο CNBC o Timothy Ash από τη BlueBay Asset Management και συνεχίζει «η τουρκική οικονομία έχει την ευκαιρία να ανακάμψει από το χείλος του γκρεμού».

Πιο ορθόδοξες πολιτικές

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αναλυτές της Goldman Sachs επισημαίνοντας ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών έχει περισσότερες πιθανότητες για πιο ορθόδοξες πολιτικές.
«Πιστεύουμε ότι η επιλογή του Mehmet Simsek ως νέου υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών αυξάνει την πιθανότητα ότι η νομισματική πολιτική θα μετατοπιστεί προς μια πιο ορθόδοξη κατεύθυνση», έγραψε η Goldman σε έκθεση με ημερομηνία 3 Ιουνίου.
Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας δίνει επί του παρόντος έμφαση στην επιδίωξη της ανάπτυξης και του εξαγωγικού ανταγωνισμού και όχι στην τιθάσευση του πληθωρισμού. Αψηφώντας τις παραδοσιακές νομισματικές πολιτικές, ο Erdogan υιοθετεί την αντισυμβατική άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό, θέτοντας την κεντρική τράπεζα σε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων εν μέσω ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού.
Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω των πολιτικών του Erdogan και της επιρροής του στην κεντρική τράπεζα της χώρας. Η πτώση αυτή αυξήθηκε μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, διολισθαίνοντας σε νέα χαμηλά επίπεδα μετά την επανεκλογή του Erdogan.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η τουρκική λίρα έχει ακόμη περιθώρια περαιτέρω εξασθένησης. «Αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας για την ισοτιμία δολαρίου/τουρκικής λίρας υψηλότερα σε 23,00, 25,00 και 28,00 για το τρίμηνο, εξάμηνο και 12μηνο» αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Την ίδια στιγμή, ο Wolfango Piccoli από την Teneo πιστεύει ότι η επιστροφή του Simsek θα αποφέρει «στην καλύτερη περίπτωση» μια μερική αναπροσαρμογή της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας. Ο Piccoli πρόσθεσε ότι μια δραματική στροφή που θα αγκαλιάσει μια εντελώς συμβατική προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής είναι απίθανη.
«Είναι επίσης ασαφές για πόσο καιρό ο Erdogan μπορεί να ανεχθεί μια πιο ρεαλιστική στάση στο οικονομικό μέτωπο», ανέφερε σε ερευνητικό σημείωμα με ημερομηνία 2 Ιουνίου. «Για τον Erdogan, ο Simsek είναι το τέχνασμα που χρησιμοποιεί μέχρι οι αγορές να δώσουν κάποια ανάσα στην Τουρκία» συμπλήρωσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης