Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία - Κάτω από το 40% ο πληθωρισμός τον Μάιο του 2023

Τουρκία - Κάτω από το 40% ο πληθωρισμός τον Μάιο του 2023
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Τουρκία διαμορφώθηκε στο 39,6% σε ετήσια βάση
Σχετικά Άρθρα
Για πρώτη φορά τους τελευταίους 16 μήνες, ο πληθωρισμός στην Τουρκία υποχώρησε τον Μάιο, κάτω από το 40%, χάρη κυρίως σε ένα προσωρινό μέτρο παροχής δωρεάν φυσικού αερίου στα νοικοκυριά.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 39,6% σε ετήσια βάση και παρέμεινε σχεδόν σταθερός, διαφορά +0,04%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία.
Τους επίσημους αυτούς αριθμούς όμως αμφισβητούν ανεξάρτητοι οικονομολόγοι της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag). Σύμφωνα με εκείνους, ο ετήσιος πληθωρισμός κυμαίνεται μεταξύ 105% και 109%.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος μόλις επανεξελέγη για τρίτη θητεία, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αναγάγει σε προτεραιότητά του τη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός είχε ξεπεράσει το 85% το φθινόπωρο, προτού αρχίσει να επιβραδύνεται από τον Νοέμβριο.
Η επιβράδυνση συνδέεται και με ένα προεκλογικό μέτρο του Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε την παροχή δωρεάν φυσικού αερίου για το νοικοκυριά τον Μάιο, τα οποία θα εξακολουθήσουν να έχουν δωρεάν 25 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μηνιαίως ως τον Μάιο του 2024.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Mehmet Simsek, δήλωσε χθες Κυριακή ότι η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει «στο πεδίο του ορθολογισμού» προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης