Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Lavrov: Η Δύση θέλει κατάπαυση πυρός για να μη συντριβεί η Ουκρανία – Επιδιώκει να κερδίσει χρόνο

Αποκάλυψη Lavrov: Η Δύση θέλει κατάπαυση πυρός για να μη συντριβεί η Ουκρανία – Επιδιώκει να κερδίσει χρόνο
Περίεργες χαρακτηρίζει τις διπλωματικές κινήσεις των ΗΠΑ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα
Περίεργη και...ύποπτη χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov τη δήλωση του Αμερικανού ομολόγου του Antony Blinken για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία μέσω «διπλωματίας» και «διαπραγμάτευσης» αλλά αφού νικηθεί πρώτα η Ρωσία.
«Είναι μια περίεργη δήλωση, την έχω ακούσει», είπε ο Lavrov στο TASS.
«Όλα αυτά λέγονται σχεδόν ταυτόχρονα με δηλώσεις του ίδιου υπουργού Εξωτερικών, Blinken, των ίδιων ηγετών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και των ίδιων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συνεχίζουν να λένε: Η Ουκρανία πρέπει πρώτα να κερδίσει με μία επιτυχημένη αντεπίθεση και μόνο τότε θα αποφασίσουμε να διαπραγματευτούμε», εξήγησε ο Lavrov.

Σχιζοφρενική πολιτική

«Πρόκειται για μια σχιζοφρενική κατάσταση: λένε ότι όλα θα τελειώσουν με διαπραγματεύσεις, αλλά πρώτα πρέπει να νικήσουμε τη Ρωσία».
Επέστησε επίσης την προσοχή στη βάση πάνω στην οποία η Δύση επιθυμεί να διαπραγματευτεί.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τα μέλη του ΝΑΤΟ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν σταθερά, επανειλημμένα και χωρίς συμβιβασμούς ότι η μόνη βάση για τις διαπραγματεύσεις είναι η περιβόητη φόρμουλα ειρήνης του Zelensky, η οποία αποτελείται από δέκα σημεία», επεσήμανε ο Lavrov.
«Υπάρχουν κάποιες προβλέψεις, που δεν είναι σαφές γιατί συμπεριλήφθηκαν εκεί», σημείωσε, κατονομάζοντας την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια μεταξύ τους.
«Αυτά είναι τα ίδια πράγματα που έχουν υπονομευτεί από τις κυρώσεις της Δύσης.
Αλλά το κύριο σχετικά με τις προοπτικές για μια ειρηνευτική συνθήκη είναι ότι πρώτα η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί πέρα από τα σύνορα του 1991, η ρωσική ηγεσία να δικαστεί και η Ρωσία να καταβάλλει αποζημιώσεις. Μόνο αφού εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, θα έλθει η ειρήνη.
Αυτό έχει στο μυαλό της η Δύση, όταν μιλά για την ανάγκη διαπραγματεύσεων και ειρηνευτικής διευθέτησης», αποσαφήνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Παρατήρησε ότι «αυτή η διαταραχή δεν βοηθά στη σωστή πλοήγηση της κατάστασης».

Πραγματικοί στόχοι

«Όπως το βλέπω εγώ, προσπαθούν να παγώσουν προσωρινά αυτή τη σύγκρουση, να επιτύχουν κάποιου είδους κατάπαυση του πυρός και να κερδίσουν χρόνο για να ενισχύσουν ξανά στρατιωτικά την Ουκρανία, να δημιουργήσουν μια νέα στρατιωτική υποδομή και να της προμηθεύσουν νέα θανατηφόρα όπλα μεγάλου βεληνεκούς», αποκάλυψε ο Lavrov.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό το σενάριο προωθείται από σημαντικούς κύκλους των ΗΠΑ.
Επικαλέστηκε ένα πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Foreign Affairs που προωθεί «ακριβώς αυτού του είδους τα σενάρια».
«Κάντε ειρήνη, πάρτε μια ανάσα. Ναι, η Ρωσία θα έχει επίσης ένα διάλειμμα, αλλά ολόκληρη η Δύση βρίσκεται πίσω από την Ουκρανία, επομένως εμείς (οι δυτικές χώρες) θα την καταστήσουμε πολύ πιο δυνατή και μετά θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για τους ίδιους στόχους», επισήμανε ο Lavrov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης